Już połowy nie ma xD
#gotujzhejto #pieczzhejto #deser
@Sofie gdzie można podjechać?
@Sofie u mnie w domu mówi się na to trzęsionka i robi w keksówce xD
@moll zdecydowanie trzęsiówka jest
Ptasie mleczko z galaretką leciutkie się wydaje jak piórko
@Sofie fajne kolorki
@Sofie coś jak mietczyński ostatnio w wyzwaniu inflacyjnym
Daj gryza 😈
Nigdy nie byłem fanem galaretkowatych ciast ale to wygląda świetnie, do patrzenia a nie jedzenia xd
@Sofie Lubię wydłubywać galaretki.
@Sofie prawie jak od mietczynskiego
@Sofie to śmietanowiec?:) Smak mojego dzieciństwa, Babcia taki robiła
@Sofie
To w jakiej temperaturze piekles to ciasto?
Pokojowej?
@bejonse chyba musi w lodówce swoje odleżeć ale mogę się mylić
@Sofie Daj przepis pls
Cudo, ja mało ciast jem ale to aż się prosi, ma co coś w tych kolorkach.
Dej mnie przepis!
@Emoprzemo Tyle mogę zdradzić, że to niebieskie robi się ze smerfów a reszta jest tajemnicą zakonu cukierników.
wszyscy chca przepis, a ja bym chcial kawalek bo gotowac nie potrafie
@Sofie co z przepisem?
@orfan @Emoprzemo @pietruszka-marian @WiecNo
przepis jest dokładnie dla tych co nie potrafią gotować, a ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam część (piankę) tak jak u mnie w domu się robiło.
Składniki: 5 galaretek, 200 ml mleka, 1 bita śmietana w proszku, biszkopty lub herbatniki, gorzka czekolada do posypania.
Na początek rozpuściłam 4 galaretki: niebieską (chyba pisało borówkowa czy coś takiego), fioletową (owoce leśne), czerwoną (malinową) i pomarańczową w półtora szklance wody. Choć kolory/smaki można dobrać po swojemu.
Mój sposób to ugotować wodę w czajniku i po kolei jedna po drugiej zalewać, rozpuścić i przelać do płaskiego pojemnika żeby później dało się wyjąć i pokroić, może to być też głęboki talerz co kto tam ma pod ręką, i tak każdy następny kolor. Do lodówki schłodzić. Jak się już porządnie schłodzą (polecam zostawić na noc w lodówce) pokroić w kostkę i odłożyć na bok.
Teraz pianka: rozpuścić w 1 szklance wody galaretkę cytrynową, ostudzić. W oczekiwaniu na przestygniecie galaretki przygotować średnią tortownice lub inną blachę, wyłożyć papierem dno i boki. Ułożyć herbatniki/biszkopty.
Jak cytrynowa galaretka już jest przestudzona, ubić bitą śmietanę w proszku w 200ml mleka, następnie powoli wlewać galaretkę cytrynową dalej ubijając już na niskich obrotach miksera, aż wymiesza się całość.
Teraz wszystko łączymy. Na spód układamy galaretkę niebieską zalewamy 1/4 masy, następnie układamy galaretkę fioletową delikatnie wgniatając ją w wylaną piankę zalewamy 1/4 pianki i tak do ostatniego koloru.
Na koniec posypać startą gorzką czekoladą i do lodówy na minimum 2h.
W razie pytań chętnie odpowiem
@Sofie wygląda zajebiście, przepis też solidny, nietrudny. Dzięki
@Sofie Dziekuje
naprawdę bardzo ładne:)
@Sofie omg, ależ bym takie zjadła! Zrobię na weekend w formie mini deserków
Zaloguj się aby komentować