#szynkowar #wedlinydomowe #jedzenie #gotujzhejto

Przygotowanie tej wędliny zajęło mi może dwie minuty. Wszystko wpakowałem do szynkowaru i zostawiłem w lodówce na kilka dni a potem parzyłem.

Mięso z uda kurczaka, do tego trochę ziół i innych przypraw. Żelatyna nie była potrzebna, bo udo bardzo dobrze się klei.
Lubiepatrzec userbar
8947f385-55d6-435f-9ba8-2d7598a972d6
Dziwen

@Lubiepatrzec boję się, że wreszcie pęknę i zacznę robić wędliny w wolnym czasie, bo w głowie się nie mieści, jakiego smaka potrafisz zrobić. XD

vredo

@Dziwen Toż to kulinarna pornografia! Wołać księdza! Biskupa!


Niech też się najedzą xd

wonsz

@vredo ostatni kto w tym kraju umrze z głodu to ksiądz dobrodziej

Felonious_Gru

@Dziwen już się boję kształtów tych wedlin xd

Dziwen

@Felonious_Gru słusznie. XD

Lubiepatrzec

@Dziwen to jest tak absurdalnie proste, że dziwię się, że wszyscy tego jeszcze nie robicie po moich wpisach.

chwastyodkuchni

@Lubiepatrzec Dawno nic nie robiłem z szynkowaru.

Lubiepatrzec

@chwastyodkuchni trzeba to nadrobić, koniecznie!

Fly_agaric

@Lubiepatrzec Ale dawaj przepis!!

Udka kurczęcie, to dla mnie idealny materiał. Będę kopiował, jeśli zechcesz (proszę) się podzielić.

Lubiepatrzec

@Fly_agaric trudno będzie, bo ja robię na oko ale spróbuję i najwyżej dopytasz: bierzesz kilogram mięsa z uda, najlepiej to pokroić na kawałki wielkości 1-2 palców. Dajesz 15-18g soli i ze trzy łyżeczki przypraw jakie lubisz. Dobrze działa curry (uwaga na zawartą sól, trzeba zrównoważyć), zioła. Mieszasz mięso z solą i przyprawami i do szynkowaru na minimum 2h a najlepiej noc czy nawet kilka dni. Po tym czasie parzysz w temperaturze 75-85stC aby wsad osiągnął 72stC. Jak osiągnie to wyjmujesz i otwierasz sprężynę aby mieso zassało jak gabka sosik. Po godzinie zaczynasz chłodzenie - zimna woda, lód. Gdy wsad jest chlodny dajesz to na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujesz z szynkowaru i chwalisz się na hejto.

Poleca przepisy na kanale YT Nomart.

Jak coś to pytaj.

Mr.Mars

@Lubiepatrzec Normalnie, ty to wyrastasz na Pierwszego Wędliniarza RP.


Te twoje wędliny idealnie pasują na moje bułki sniadaniowe.

Lubiepatrzec

@Mr.Mars kupuj szynkowar a nie gadasz po próżnicy! Wszystko Ci powiem, to proste.

Zaloguj się aby komentować