Przygotowanie tej wędliny zajęło mi może dwie minuty. Wszystko wpakowałem do szynkowaru i zostawiłem w lodówce na kilka dni a potem parzyłem.
Mięso z uda kurczaka, do tego trochę ziół i innych przypraw. Żelatyna nie była potrzebna, bo udo bardzo dobrze się klei.
@Lubiepatrzec boję się, że wreszcie pęknę i zacznę robić wędliny w wolnym czasie, bo w głowie się nie mieści, jakiego smaka potrafisz zrobić. XD
@Dziwen Toż to kulinarna pornografia! Wołać księdza! Biskupa!
Niech też się najedzą xd
@vredo ostatni kto w tym kraju umrze z głodu to ksiądz dobrodziej
@Dziwen już się boję kształtów tych wedlin xd
@Felonious_Gru słusznie. XD
@Dziwen to jest tak absurdalnie proste, że dziwię się, że wszyscy tego jeszcze nie robicie po moich wpisach.
@Lubiepatrzec Dawno nic nie robiłem z szynkowaru.
@chwastyodkuchni trzeba to nadrobić, koniecznie!
@Lubiepatrzec Ale dawaj przepis!!
Udka kurczęcie, to dla mnie idealny materiał. Będę kopiował, jeśli zechcesz (proszę) się podzielić.
@Fly_agaric trudno będzie, bo ja robię na oko ale spróbuję i najwyżej dopytasz: bierzesz kilogram mięsa z uda, najlepiej to pokroić na kawałki wielkości 1-2 palców. Dajesz 15-18g soli i ze trzy łyżeczki przypraw jakie lubisz. Dobrze działa curry (uwaga na zawartą sól, trzeba zrównoważyć), zioła. Mieszasz mięso z solą i przyprawami i do szynkowaru na minimum 2h a najlepiej noc czy nawet kilka dni. Po tym czasie parzysz w temperaturze 75-85stC aby wsad osiągnął 72stC. Jak osiągnie to wyjmujesz i otwierasz sprężynę aby mieso zassało jak gabka sosik. Po godzinie zaczynasz chłodzenie - zimna woda, lód. Gdy wsad jest chlodny dajesz to na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujesz z szynkowaru i chwalisz się na hejto.
Poleca przepisy na kanale YT Nomart.
Jak coś to pytaj.
@Lubiepatrzec Normalnie, ty to wyrastasz na Pierwszego Wędliniarza RP.
Te twoje wędliny idealnie pasują na moje bułki sniadaniowe.
@Mr.Mars kupuj szynkowar a nie gadasz po próżnicy! Wszystko Ci powiem, to proste.
Zaloguj się aby komentować