@WolandWspanialy Przejrzałam ten przepis który podałeś, koleś daje za wysoką hydratację dla tej mąki której używasz. I ogólnie daje zbyt wysoką hydratację jak na "prosty przepis dla początkujących". Do pracy z tak rzadkim ciastem trzeba mieć już niezłego skilla, a on to pokazuje ludziom, którzy zabierają się za robienie chleba pierwszy raz w życiu.
Też używam tej mąki i moim zdaniem graniczna górna hydratacja to 75% (to już jest mocno rzadkie), a ty z tego jego przepisu robisz 78%, nic dziwnego że ci wychodzi sraka.
Sugerowałabym przy następnej próbie zmniejszenie ilości wody do 250 g. Chleb będzie niezauważalnie mniej wilgotny, ale za to da się pracować z ciastem i wyjdzie ci kształtny bochenek a nie kupa.
Poza tym przepis praktycznie identyczny do tego przepisu który ja podałam. Z tym, że moim zdaniem przepis "mojego" gościa jest lepszy, chociażby z tego względu, że lepiej wygląda u niego efekt końcowy. Twój po prostu wywala ciasto na blachę i jest sraka niewiele lepsza niż to co tobie wyszło, u mojego jest jeszcze fajnie pokazane, jak złożyć prosty bochenek, żeby była zwarta kulka, a potem jeszcze nacięcie, które jest smakowite i chrupiące.