Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

hejto.pl
W sumie będąc w różnych regionach Włoch próbowałem różnych dań, zarówno tych popularnych różnego rodzaju pizz, makaronów, sałatek, owoców morza i innych. W pamięci jednak została mi Carbonara. Z jednej strony jest to proste danie z drugiej sporo osób twierdzi, że jest odwrotnie. Poniżej przedstawiam przepis na carbonare z którego ja korzystam.
Składniki na dwie porcje. Poniższy przepis powstał dzięki, autorowi bloga, który miał zaszczyt spotkać się z Luciano Monosilio, który w Rzymie uznawany jest za króla carbonary.
Przepis narodził się jako ubogie danie kuchni rzymskiej z dostępnych składników, czyli jajek, sera i guanciale. W starożytności przyrządzano go z całych jaj, z czasem recepturę udoskonalono i obecnie używa się wyłącznie żółtek.
Składniki:
  • 150g makaronu spaghetti (w Rzymie możemy się spotkać z makaronem mezze Maniche)
  • 100g guanciale (jezeli nie macie dostępu to może by pancetta a jak nie to zostaje wam boczek wędzony)
  • 4 żółtka
  • 100g dojrzewającego pecorino romano DOP
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  1. Gotujemy wodę w garnku i gdy będzie już wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Najprościej rzecz ujmując taki makaron będzie po prostu po przegryzieniu w środku trochę biały. Ten sposób gotowania makaronu utrwalił się we Włoszech po II wojnie światowej i został ostatecznie utrwalony w 1967 roku, dzięki ustawie o tzw. czystości makaronu, która określiła parametry jakosci makaronu, gdzie zakłada się, że ten składa się wyłącznie z pszenicy durum. Dobra tyle ciekawostek na temat makaronu starczy Z ugotowanego makaronu odstaw szklankę wody.
  2. Z guanciale usuń skórkę i pokrój w grube paski o długości pół centymetra. Następnie wrzuć go na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż tłuszcz stanie się przezroczysty. Przelej wytopiony tłuszcz do miseczki. Następnie smaż go przez kilka minut aż będzie lekko chrupiący. Usmażone guanciale odłóż na bok.

  3. Dodaj żółtka do miseczki oraz pecorino i pieprz a następnie dokladnie wymieszaj. Dodaj do tego wytopiony tłuszcz z guanciale i wymieszaj aż otrzymasz jednolitą kremową konsystencje.

  4. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię na której smażył się guanciale, wyłącz ogień i dodaj krem z żółtek oraz sera oraz szklankę wody z makaronu a nastepnie dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj dodaj boczek. Udekoruj odrobiną pecorino i odrobiną pieprzu. Twoja Carbonara jest gotowa! Prawdziwa carbonara taka, jaką spotkacie w Rzymie!

Mały tip od szefa kuchni Monosilio, który stosuje taki sposób: miesza składniki Carbonary w stalowej misce, w kąpieli wodnej ustawionej na garnku z wodą, aż do uzyskania 52°C, optymalnej temperatury do pasteryzacji jajka, ale uważaj, aby nie nie powstała Ci jajecznica bądź omlet.
#kuramagotuje #wlochy #rzym #gotowanie #gotujzhejto

Komentarze (17)

Ruchenstein-Boltzman

@Kurama Jezu w końcu ktoś kto wie o co chodzi w tym daniu.

Kurama

@Ruchenstein-Boltzman polecam się Dziękuję za miłe słowa Prawda jest taka, że przeglądając polskie przepisy "carbonary" można natknąć się na naprawdę dziwne rzeczy typu czosnek, cebula, dodatkowa sól nie wspominając już o takiej herezji jak śmietana

Kurama

@Miedzyzdroje2005 A jak smakuje, naprawdę polecam spróbować

hlorek

@Kurama byłem, jadłem w oryginale i moja carbonara z cebulą, pietruszką i śmietaną smakuje mi bardziej

Mario_Puzon

A ja śmietany jeszcze dodaję. We Włoszech to chyba uchodzi za przestępstwo XD

SlavedWizard

Woda na makaron nieposolona, zakop.

SkrytyZolw

Jak dla mnie lepiej smakuje połączenie peccorino z grana padano 50/50


Zapomniałeś o solidnym posoleniu wody na makaron.

UncleFester

@hlorek jeszcze czosnek i brokuły -koniecznie

Kurama

@UncleFester to już nie carbonara, ale też dobre

@SkrytyZolw co do serów to według różnych źródeł mamy ich minimum 3 do wyboru, w moim osobistym mniemaniu grana padano jest zbyt mało wyrazistym serem, albo trafiam na złego producenta Co do solenia to częściowo się zgadzam, zapomniałem w wpisie o tym wspomnieć aczkolwiek uważam, że z tym mocnym soleniem nie ma co przesadzać, slonosci namy wg. mnie wystarczająco dużo w tym daniu

@SlavedWizard ukrzyżuj mnie bądź wypełnij miłością papaja

@Mario_Puzon przestępstwo może niez ale to jest ten sam rodzaj herezji co dodawanie ketchupu @hlorek a kysz szatanie A tak serio, skoro Ci smakuje to na zdrowie

bug-overflow

@SlavedWizard: @SkrytyZolw: Czemu solenie makaronu jest wg was tak istotne? Bo jeśli chodzi o smak, to jest jej wystarczająco dużo w serze i guanciale (dla mnie nawet ciut za dużo). A nie zauważyłem, żeby makaron gotowany bez soli miał inne właściwości.


@Kurama: Jak dla mnie ta zabawa w przelewanie tłuszczu jest zbędna (i pewnie trochę się go zmarnuje po drodze). Jak wszystko jest gotowe to zwyczajnie wrzucam makaron na patelnie, na to ser zmieszany z jajkiem i pieprzem. Zawsze wszystko się dobrze wymiesza i guanciale jest chrupiące. Btw. używam całego jajka - nie dlatego, że tak jest bardziej tradycyjnie, ale dlatego że odlane białko najpierw zajmuje miejsce w lodówce, a po tygodniu i tak ląduje w zlewie, bo zapomnę je wykorzystać. Ale jak ktoś robi pierwszy raz, to polecam z samego żółtka - jest dużo łatwiej nie zrobić niechcący jajecznicy.

bug-overflow

@Ruchenstein-Boltzman: "Jezu w końcu ktoś kto wie o co chodzi w tym daniu."


Trochę smutne, że jak masz ochotę na prawdziwą carbonarę, to musisz sam zrobić. Niby takie proste i tanie danie, ale znalezienie restauracji, która je podaje, to jak szukanie arki przymierza. A jak już taką znajdziesz, to policzą Ci za miskę jak by była wypełniona truflami. A cała reszta podaje kluski z bekonem i śmietaną i to nazywa tadycyjną carbonarą.

hlorek

Trochę smutne, że jak masz ochotę na prawdziwą carbonarę, to musisz sam zrobić.

@bug-overflow gdzie tam smutne, to ewolucja. W kuchni też występuje.

@UncleFester

@Kurama

Spuszczanie się nad jedzeniem najbiedniejszych stworzonym z potrzeby i ograniczeń dawno temu, to jak płaskoziemstwo czy wyklinanie Darwina. Pierwowzór smakuje, to świetnie, smacznego. Ale świat daje nam tak dużo możliwości, że wstydem byłoby nie próbować.

SkrytyZolw

@bug-overflow bo dla Włochów jest to bardzo ważne. Jak mi Włoch pokazał ile soli, to mi buty z wrażenia spadły xD

Zaloguj się aby komentować