Spaghetti Carbonara
hejto.plSkładniki na dwie porcje. Poniższy przepis powstał dzięki, autorowi bloga, który miał zaszczyt spotkać się z Luciano Monosilio, który w Rzymie uznawany jest za króla carbonary.
Przepis narodził się jako ubogie danie kuchni rzymskiej z dostępnych składników, czyli jajek, sera i guanciale. W starożytności przyrządzano go z całych jaj, z czasem recepturę udoskonalono i obecnie używa się wyłącznie żółtek.
Składniki:
-
150g makaronu spaghetti (w Rzymie możemy się spotkać z makaronem mezze Maniche)
-
100g guanciale (jezeli nie macie dostępu to może by pancetta a jak nie to zostaje wam boczek wędzony)
-
4 żółtka
-
100g dojrzewającego pecorino romano DOP
-
świeżo zmielony pieprz czarny
-
Gotujemy wodę w garnku i gdy będzie już wrzeć wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie al dente. Najprościej rzecz ujmując taki makaron będzie po prostu po przegryzieniu w środku trochę biały. Ten sposób gotowania makaronu utrwalił się we Włoszech po II wojnie światowej i został ostatecznie utrwalony w 1967 roku, dzięki ustawie o tzw. czystości makaronu, która określiła parametry jakosci makaronu, gdzie zakłada się, że ten składa się wyłącznie z pszenicy durum. Dobra tyle ciekawostek na temat makaronu starczy
Z ugotowanego makaronu odstaw szklankę wody.
-
Z guanciale usuń skórkę i pokrój w grube paski o długości pół centymetra. Następnie wrzuć go na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż tłuszcz stanie się przezroczysty. Przelej wytopiony tłuszcz do miseczki. Następnie smaż go przez kilka minut aż będzie lekko chrupiący. Usmażone guanciale odłóż na bok.
-
Dodaj żółtka do miseczki oraz pecorino i pieprz a następnie dokladnie wymieszaj. Dodaj do tego wytopiony tłuszcz z guanciale i wymieszaj aż otrzymasz jednolitą kremową konsystencje.
-
Ugotowany makaron wrzuć na patelnię na której smażył się guanciale, wyłącz ogień i dodaj krem z żółtek oraz sera oraz szklankę wody z makaronu a nastepnie dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj dodaj boczek. Udekoruj odrobiną pecorino i odrobiną pieprzu. Twoja Carbonara jest gotowa! Prawdziwa carbonara taka, jaką spotkacie w Rzymie!
#kuramagotuje #wlochy #rzym #gotowanie #gotujzhejto