mądrzejszych doświadczeniem ode mnie:
Jaką patelnię kupić?
Kupiłem Gerlacha za 200 zł i jest tak chujowa jak radzieckie nieszczęście.
Przywiera mimo że traktowałem ją jak jajko, (tak nawet natłuszczona/naoliwiona) zezonowana, myta miękka gąbeczką kurwa dramat chińskie gówno.
Sory ale już mnie wkurwa że tyle wydałem i już nie chcę eksperymentować i znów się denerwować....
Hejtowicze CO KUPIĆ?
#gotowanie #gotujzhejto
@dolchus po taniości mam już drugą sztukę tego typu
Patelnia FLORINA Sandy Organic 1P0205 24 cm
59,90 zł
W przeciągu 7 lat i są spoko. Nie kleją i trudne do podrapania.
Polecam te a'la kamienne Zwiegera
@m-q też polecam, święty spokój z nimi
Xd ile chcesz za ten kubek ?
@ErwinoRommelo przecież znasz cenę...
@ErwinoRommelo Ten jest już bezcenny, ale na alegro możesz znaleźć gościa który takie sprzedaje
@dolchus jak indukcyjna to z actiona polecam, jak na gaz to też z actiona tefala
Kup stalową od cygana i wygrzej porządnie i będzie działać 100 lat. Jak nie ma cygana to na sklepach buszkraftowych można też kupić staluchy na ognisko. Ważne jest pierwsze przygotowanie musi się wygrzać inaczej zahartować. Na YT jest mnóstwo filmów jak to zrobić.
@yoowki opa wkurza, że do jego obecnej przywiera żarcie, więc patelnia bez powłoki to raczej nie jest rozwiązanie dla niego.
@rakokuc Nie wykluczam stalowej, można ją przygotować raz lub dosłownie raz do roku coś z nią zrobić ale nie częściej. Stalowych z tego co wiem używają głównie w lokalach gastronomicznych bo właśnie są wytrzymałe chociaż nie wiem jak to się przekłada na nie-przywieranie
@dolchus używam patelni stalowych de Buyer i po tym co napisałeś, uważam że nie są dla Ciebie.
Jedzenie z takich patelni smakuje lepiej i nie jest to tylko moja opinia, przy używaniu z głową masz sprzęt na całe życie, jednak wymagają dbania po każdym użyciu - wymycia pod bieżącą, gorącą wodą, wytarcia, rozgrzania, nasmarowania olejem i odstawienia do wystygnięcia, a do tego są ciężkie, co nie każdemu, zwłaszcza filigranowym kobietom, będzie pasowało. Kwaśnych sosów też nie zrobisz - będą miały metaliczny posmak, zniszczysz powłokę i będziesz zmuszony do ponownego sezonowania.
Poza propozycjami, które już padły we wcześniejszych wpisach, możesz także rozważyć patelnię ceramiczną. Nie będzie wieczna, należy uważać, by takiej patelni nie przegrzać, nie jest beztłuszczowa i tak nieprzywierająca, jak patelnia teflonowa, za to powłoka jest neutralna dla naszego zdrowia.
Nie napiszę nic przełomowego, ale właściwie to nie ma jakiejś jednej, uniwersalnej, najlepszej patelni - ktoś wyda 300 złotych na Zwillinga z górnej półki i w tydzień taką zajeździ nożem, ktoś inny kupi w Lidlu, używając z głową i będzie zadowolony. Wiele patelni ginie od zalania zimną wodą zaraz po smażeniu, siedzenia dwie godziny w zmywarce lub boostera na indukcji i później walają się po szafkach wybrzuszone, ze zniszczoną powłoką.
@dolchus jak chcesz coś trwałego i nie za miliony monet, to sobie kup jakąś Tefala z serii Unlimited (albo Ingenio Unlimited, jeśli podoba ci się odpinana rączka). Są stosunkowo tanie, a mają świetną powłokę nieprzywierającą, bo faktycznie nic nie przywiera, łatwo się ją myje i dodatkowo nie rysuje się od samego patrzenia na nią.
@rakokuc o tak, ingenio polecam. Ogólnie tefal w tych droższych wersjach jest świetny
@rakokuc u nas tez tefal
juz z 8 lat i nadal spoko
@dolchus Dziękuję ci za ten wątek. Dedykuję ci utwór Cipaswdupas - patelnia
@twombolt Dziękuję za dedykację, odsłuchałem, wzruszająco piękne
@dolchus też miałem Gerlacha za kupę szmalcu i też chujowizna straszna, ponoć klepią to wszystko w Chinach i tylko swoje logo do tego doklejają. Wróciłem koniec końców do Tefala, też drogie, ale przynajmniej na jakieś ~5lat styknie.
@Stashqo Tak kitajszczyzna, pamiętam jeszcze że gdzieś na opakowaniu było że chińska produkcja. Żeby było śmieszniej to pierwsza którą zamówiłem rozleciała się bo zaczęła odpadać rączka to mi jeszcze wymienili na nową ale nadal powłoka to to samo chujostwo. A szkoda bo to niby taka 'polska firma z tradycjami'.... JEBAĆ GERLACHA
@Stashqo sztućce mają ok ale noże to powinni sobie wsadzić bo kiepskie strasznie - co najgorsze korodują (i to nie od korozji galwanicznej)
@ciszej ze sztućcami polecam sie kiedyś szarpnąć na villeroya (lub coś w podobnej półce cenowej), super jakość. Zaś w kategorii budżetowej sztućce z ikei są całkiem ok.
@dolchus kup se ambiszyn z serii jakiejś granitowej albo piaskowej, fajne powłoki, patelnie też takie grubsze. Do tego drewniane sztućce i nie do zajechania
@Penetrator4000 @dolchus niedawno kupiłem zestaw tefala chyba 4 rodzaje patelni i do tego 4 rodzaje garnków z dopinaną rączką. Póki co nie używałem lepszych naczyń, jedyny minus, że tefal tylko na promocji ma atrakcyjną cenę
@dolchus ballarini
@dolchus w biedronce za 4 dychy handlowali takimi głębokim od Magdy Gessler, mam już chyba trzecia prsez 5 lat, polecam xD wszystko na niej robię nic nie przypala a i dbać zabardzo nie trzeba bo za ten hajs można po 2 latach kupić nową
@dolchus Accademia Mugnano Di Pietra. Poleciłem też kilka lat temu rodzicom, bo już nie mogłem patrzeć czego używają. Ja swojej używam od 6 lat i gdyby coś z nią się stało kupuję taką samą XD rączka mega wygodna i czasami jak chodzę po sklepach to "macam" inne rączki patelni i nie ma porównania.
@dolchus To głównie zależy od tego co będziesz na niej robił i jak bardzo lubisz gotować. Wybór jest bardzo szeroki od czegoś z lidla za 40 zł po all clad lub made in za grubo powyżej 600
@w1lq Zgadza się, no ja używam średnio 10x w tygodniu do podstaw żywienia, więc głównie zależy mi na nieprzywieraniu i trwałości żeby mieć jeden temat więcej z głowy na jak najdłużej
Patelnię z powłoką zawsze będą niezbyt trwałe. Z tańszych pewnie Tefal, z lepszych all-clad albo made in
@dolchus Ballarini Murano
Zaloguj się aby komentować