Pszenny na pszennym zakwasie, podpędzony delikatnie drożdżami (3g). Miał być jeden bochenek, ale rozpędziłam się i wsypałam soli jak na dwa. Musiałam dodać mąki i wody
Jeśli chodzi o wyrośnięcie, przeszedł moje wszelkie oczekiwania. Ciekawi mnie, jaki przekrój i smak, ale na to poczekam do rana.
Tak, porąbało mnie, jest już po północy, jutro do roboty.
.
1230c7b7-0ba8-4f29-8a1f-e07e68ec99c0
Zielczan

@GazelkaFarelka mam w lodówce domowe masło ziołowe, razem moglibyśmy mieć wszystko

OrzeszQ

@GazelkaFarelka Mój zakwas ma już 4 dni. Nie mogę się doczekać pierwszych wypieków.


Twoje wyglądają fajnie.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor @Zielczan tak się kiedyś żyło na tej wsi, każdy coś przyniósł i była impreza

GazelkaFarelka

@OrzeszQ ja wypiekłam trzeciego dnia. Tak pięknie rósł jak wściekły, po 3h podwajał objętość, że postanowiłam spróbować już dziś

OrzeszQ

@Zielonypomidor Pomyślisz, że wkręcam ale dwa szynkowary właśnie mi stygną

Zielonypomidor

@OrzeszQ Ja mam jeden. Nieużywany odkąd wędzarnie mam. No ale wędzonki też się znudzą.

Pan_Buk

@GazelkaFarelka Wyglądają na strasznie niezdrowe. Strzał insuliny przebije chyba sufit.

zielony_minion

@Zielonypomidor lubię widzieć wpisy zielonych uYtkownikow

justkilling

@GazelkaFarelka wrzuć ten przekrój

GazelkaFarelka

W smaku kwas prawie niewyczuwalny. Dziecko nie wyczuło, że coś jest nie tak. Spokojnie można pofermentować na tym zakwasie jeszcze dłużej / większą część mąki. Mam wrażenie że - w odróżnieniu od poprzedniych bochenków na drożdżach - nie czuć w nim aż tak bardzo tych 100 g mąki z pełnego przemiału.


Tak w ogóle to zaczęłam zagniatać recznie, chociaż w przepisie jest i do tej pory robiłam łyżką. Ale dużo mniej wygodnie się nią to robi, zwłaszcza przy gęstym cieście.

mordaJakZiemniaczek

@GazelkaFarelka Ale bydlaki, gratulacje wyrośnięcia

GazelkaFarelka

@Pan_Buk Brownie jeszcze lepiej

ad73e0e4-7b8a-4b31-80f8-1246fc3f0627

Zaloguj się aby komentować