Produkcja bajgli ciąg dalszy. Próbowałem pięć z przyprawą i na jednym testowałem tradycyjne formowanie. Niestety wyszedł mi z niego bardziej obwarzanek xD ale smak idealny z świeżym masełkiem 🤤

#bojowkapiekarska #pieczzhejto #bajgiel
f6785d31-f06b-4690-bf26-b8e9c9ca33d3
bbfe0273-1b6e-45e1-b37f-5ae982137ded
boogie

@Felonious_Gru kurła wiedziałem, że to zdjęcia będzie!

l__p

@GazelkaFarelka

Mąka: 250g

Woda: 145g

Słód proszkowany: 1.2g

Sól: 5g

Drożdże instant: 1.5g


Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być mocne i tęgie. Zostawić na godzinę do wyrastania. Podzielić na cztery. Uformować kuleczki. Zostawić na 5 min i potem uformować bajgle (palcem przebić środek i rozciągnąć). Na noc do lodówki. Rankiem obgotować przez ok 45s w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (3 łyżki na litr u mnie było). Przełożyć na blachę, posmarować masełkiem i upiec. Ja piekłem przez ok 15 minut w 210 stopniach.

GazelkaFarelka

@l__p wypróbuję, spoko opcja na niedzielne śniadanie

slynny_skorpion

jak zrobić obwarzanka?

obtoczyć dziurę ciastem.

dziękuję.

GazelkaFarelka

@slynny_skorpion U mnie raz dziecko się darło, że nie lubi sera z dziurami, to zaproponowałam żeby zjadło ser a zostawiło dziury. Zjadło XD

globalbus

@GazelkaFarelka u mnie odwrotnie, trzeba zrobić dziury jak ich nie ma xD

Pan_Buk

@l__p Jak się przykleja te ziarenka na bajglu?

l__p

@Pan_Buk Sam próbuję do tego dojść jak najlepiej to zrobić. Dzisiaj pierwszy raz próbowałem z ziarnami i obgotowanego bajgla przycisnąłem do ziaren. Jednak nie trzymają się tak jak powinny.

Pouek

@l__p przynajmniej przez dziurę nic nie wypadnie

Zaloguj się aby komentować