#bojowkapiekarska #pieczzhejto #bajgiel
@Felonious_Gru kurła wiedziałem, że to zdjęcia będzie!
@l__p poproszę przepis
@GazelkaFarelka
Mąka: 250g
Woda: 145g
Słód proszkowany: 1.2g
Sól: 5g
Drożdże instant: 1.5g
Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być mocne i tęgie. Zostawić na godzinę do wyrastania. Podzielić na cztery. Uformować kuleczki. Zostawić na 5 min i potem uformować bajgle (palcem przebić środek i rozciągnąć). Na noc do lodówki. Rankiem obgotować przez ok 45s w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (3 łyżki na litr u mnie było). Przełożyć na blachę, posmarować masełkiem i upiec. Ja piekłem przez ok 15 minut w 210 stopniach.
@l__p wypróbuję, spoko opcja na niedzielne śniadanie
jak zrobić obwarzanka?
obtoczyć dziurę ciastem.
dziękuję.
@slynny_skorpion U mnie raz dziecko się darło, że nie lubi sera z dziurami, to zaproponowałam żeby zjadło ser a zostawiło dziury. Zjadło XD
@GazelkaFarelka u mnie odwrotnie, trzeba zrobić dziury jak ich nie ma xD
@l__p Jak się przykleja te ziarenka na bajglu?
@Pan_Buk Sam próbuję do tego dojść jak najlepiej to zrobić. Dzisiaj pierwszy raz próbowałem z ziarnami i obgotowanego bajgla przycisnąłem do ziaren. Jednak nie trzymają się tak jak powinny.
@l__p przynajmniej przez dziurę nic nie wypadnie
Zaloguj się aby komentować