#gotowanie #pizza
PS. Dopiero teraz zorientowałam się, że zapomniałam dać sera, ale już zjedzona i nikt nie zauważył
"Zrobiłam na grubym to się najeta jak króle" 😉
@Lubiepatrzec pół litra było sosu czostkowego do tego
@GazelkaFarelka czostkowy, mój ulubieny! 🧄
Dobra z Ciebie gospodyni 🥰
@GazelkaFarelka mówisz że focaccia i wszystko gra xD
Zjadłbym taką na grubym, takiego staropolskiego domowego klasyka, z toną dodatków. Teściowa robi często pizze ale już przejadła mi się na cienkim, prawie nie słonym cieście z jakichś dziwnych mąk.
@ipoqi Nie chwaląc się, wyszła smaczniejsza niż przeciętna pizza z lokalnej pizzerii, na którą już osobiście nie mogę patrzeć.
Za to dałam połowę mąki orkiszowej bo skończyła mi się zwykła pszenna 500, wyszło muszę przyznać wyjątkowo smaczne ciasto, cała blacha znikła w 15 minut.
Kolejna co robi smaka... Oddej mi tego placka!
@GazelkaFarelka o tak. Drożdżówka z kiełbasą to jest to.
@kodyak jadłbym jak pojebion i Ty też! 😉
@kodyak muszę zrobić w końcu drożdżówki z cebulą
@GazelkaFarelka najlepszy cebularz wychodzi jak zamiast maku dasz kiełbasę
Uuu... Najs
@GazelkaFarelka a też mnie dziś na picke naleciało. Mam twój ser;) w sumie 4 + marynowane jalapeno.
@Niv Ja to wolę na blachę grube ciasto wrzucić, pyk pyk jako tako i fajrant
@GazelkaFarelka chujowa pani domu 😉
@GazelkaFarelka Nie mów nikomu w domu, że nie było sera.
Następnym razem będą sprawdzać składniki.
@Mr.Mars Będę robić bez sera, zobacz pan jaka oszczędność. 10 złotych!
@GazelkaFarelka jakiś przepis na ciasto można?
@cweliat Improwizowałam trochę
300g mąki pszennej typ 500
200g mąki orkiszowej 850 z Lidla (zabrakło mi pszennej)
300g wody
50g drożdży
10g soli
10g cukru
30g oleju
sól i olej dodane moment później niż woda z drożdżami (sól i olej utrudnia wiązanie glutenu w mące)
wyrastało 30 minut w misce
przełożone na blachę i rękami wysmarowanymi olejem rozciągnięte na całą blachę
posmarowane domowym przecierem z pomidorów, potem sobie już układasz co tam lubisz
piec ok 30 minut w 180 stopniach, można dłużej jeszcze podpiec samą górę jak chce się bardziej spieczone składniki
Zaloguj się aby komentować