Pizza z resztek na grubym. Moja ulubiona.

#gotowanie #pizza

PS. Dopiero teraz zorientowałam się, że zapomniałam dać sera, ale już zjedzona i nikt nie zauważył
636f8de2-faa8-4041-8e50-2faa3c028ad4
Lubiepatrzec

"Zrobiłam na grubym to się najeta jak króle" 😉

GazelkaFarelka

@Lubiepatrzec pół litra było sosu czostkowego do tego

08624740-a78d-4828-8288-cb2c3d2fb39a
Lubiepatrzec

@GazelkaFarelka czostkowy, mój ulubieny! 🧄

Dobra z Ciebie gospodyni 🥰

moll

@GazelkaFarelka mówisz że focaccia i wszystko gra xD

ipoqi

Zjadłbym taką na grubym, takiego staropolskiego domowego klasyka, z toną dodatków. Teściowa robi często pizze ale już przejadła mi się na cienkim, prawie nie słonym cieście z jakichś dziwnych mąk.

GazelkaFarelka

@ipoqi Nie chwaląc się, wyszła smaczniejsza niż przeciętna pizza z lokalnej pizzerii, na którą już osobiście nie mogę patrzeć.


Za to dałam połowę mąki orkiszowej bo skończyła mi się zwykła pszenna 500, wyszło muszę przyznać wyjątkowo smaczne ciasto, cała blacha znikła w 15 minut.

MementoMori

Kolejna co robi smaka... Oddej mi tego placka!

kodyak

@GazelkaFarelka o tak. Drożdżówka z kiełbasą to jest to.

Lubiepatrzec

@kodyak jadłbym jak pojebion i Ty też! 😉

GazelkaFarelka

@kodyak muszę zrobić w końcu drożdżówki z cebulą

Felonious_Gru

@GazelkaFarelka najlepszy cebularz wychodzi jak zamiast maku dasz kiełbasę

Niv

@GazelkaFarelka a też mnie dziś na picke naleciało. Mam twój ser;) w sumie 4 + marynowane jalapeno.

e09b7c3a-6886-4d72-8d2b-14b6535bf7b6
GazelkaFarelka

@Niv Ja to wolę na blachę grube ciasto wrzucić, pyk pyk jako tako i fajrant

Lubiepatrzec

@GazelkaFarelka chujowa pani domu 😉

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Nie mów nikomu w domu, że nie było sera.


Następnym razem będą sprawdzać składniki.

GazelkaFarelka

@Mr.Mars Będę robić bez sera, zobacz pan jaka oszczędność. 10 złotych!

cweliat

@GazelkaFarelka jakiś przepis na ciasto można?

GazelkaFarelka

@cweliat Improwizowałam trochę

300g mąki pszennej typ 500

200g mąki orkiszowej 850 z Lidla (zabrakło mi pszennej)

300g wody

50g drożdży

10g soli

10g cukru

30g oleju


sól i olej dodane moment później niż woda z drożdżami (sól i olej utrudnia wiązanie glutenu w mące)


wyrastało 30 minut w misce

przełożone na blachę i rękami wysmarowanymi olejem rozciągnięte na całą blachę


posmarowane domowym przecierem z pomidorów, potem sobie już układasz co tam lubisz

piec ok 30 minut w 180 stopniach, można dłużej jeszcze podpiec samą górę jak chce się bardziej spieczone składniki

Zaloguj się aby komentować