Piorunujcie ser Bursztyn, nikt nigdy nie piorunuje sera Bursztyn. Chyba jedyny tak długodojrzewający ser z polskich mleczarni. W odróżnieniu od francuskich nie wali starymi skarpetami i zadowala podniebienie Polaka.

#sery #kupujpolskieprodukty
54eb5de6-b210-4d53-8e3b-72f24baea7cf
moll

@GazelkaFarelka niewidzialny jakiś ten ser xD

moll

@GazelkaFarelka bo nie mam okularów na nosie i wydawało mi się że w okienku to nie owijka sera, a spodnia część pustego opakowania

GazelkaFarelka

@moll aaa fakt, zjedzony już plasterek a pergamin którym są przekładane wygląda przez okienko

moll

@GazelkaFarelka ciężki życie sera bursztyna, nawet jak go chwalą to nie pokażą

AdelbertVonBimberstein

@GazelkaFarelka bo nie kupuję się francuskich smrodów tylko włoskie przysmaki.

Half_NEET_Half_Amazing

gdzie go można dostać? pierwszy raz go widzę

GazelkaFarelka

@Half_NEET_Half_Amazing z takich ogólnopolskich sieci to w Lidlu (zarówno plastry jak i kawałek trójkącik)

SuperSzturmowiec

"nie wali starymi skarpetami "


ser musi śmierdzieć

d8bb6972-e07b-407a-90ad-95491f26c7a2
cebulaZrosolu

@GazelkaFarelka ser musi walić skarpeta!

cebulaZrosolu

@GazelkaFarelka musi mówię Ci, znam się na skarpetach i trochę serów też w życiu zrobilem i zjadłem :)

SuperSzturmowiec

@cebulaZrosolu " znam się na skarpetach" i często nie zmieniałem xD

Klamra

@GazelkaFarelka ja piorunuje, chociaż francuskie śmierdzące sery, są smaczne. A na dodatek wszystkie takie sery są tuczące, ale piorun, bo smak (° ͜ʖ °)

InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@GazelkaFarelka który to ser ma takie chrupkie kawałki w środku? Rubin, szafir, bursztyn?

GazelkaFarelka

@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz Chrupkie kawałki? Bursztyn jest dosyć kruchy jeśli o to ci chodzi.

InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@GazelkaFarelka coś tam w środku się chyba krystalizuje

globalbus

@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz cheddar chyba

InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz

@globalbus któryś z tych które wymieniłem z tej marki

uRi

@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz Le gruyere 12. Miesięczny ma skrystalizowane kawałki soli, jest petarda. Polecam i pozdrawiam

Pan_Buk

@uRi @InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz - to nie "kawałki soli" tylko aminokwasy!

Ser w trakcie dojrzewania zmienia strukturę i zawartość wody, następuje dalszy rozkład białek. Wytwarzają się specyficzne aminokwasy, które przypominają maleńkie kryształki. Równomierne rozłożenie aminokwasów w serach długodojrzewających to jedna z głównych cech dobrego sera.

maksym7

@GazelkaFarelka zdecydowanie Bursztyn. Zazwyczaj jem wszystkie 3 równolegle.

GazelkaFarelka

@maksym7 Tak, Bursztyn najlepszy. Rubin mi jakoś nie podchodzi.

Lubiepatrzec

Czy w składzie jest mleko surowe czy pasteryzowane?

GazelkaFarelka

@Lubiepatrzec pasteryzowane

Loginus07

Pierwszy raz widzę, natomiast jak znajdę w sklepie to kupię na próbę na Twoja odpowiedzialność :)

GazelkaFarelka

@Loginus07 Daj znać jak wrażenia!

jedzczarnekoty

@GazelkaFarelka na święta kupiłem sobie dla porównania 12 miesięcznego gigaBursztyna, i zwykłego półrocznego. Dam znać który lepszy

Zaloguj się aby komentować