#sery #kupujpolskieprodukty
@GazelkaFarelka niewidzialny jakiś ten ser xD
@moll czemu?
@GazelkaFarelka bo nie mam okularów na nosie i wydawało mi się że w okienku to nie owijka sera, a spodnia część pustego opakowania
@moll aaa fakt, zjedzony już plasterek a pergamin którym są przekładane wygląda przez okienko
@GazelkaFarelka ciężki życie sera bursztyna, nawet jak go chwalą to nie pokażą
@GazelkaFarelka bo nie kupuję się francuskich smrodów tylko włoskie przysmaki.
gdzie go można dostać? pierwszy raz go widzę
@Half_NEET_Half_Amazing z takich ogólnopolskich sieci to w Lidlu (zarówno plastry jak i kawałek trójkącik)
"nie wali starymi skarpetami "
ser musi śmierdzieć
@SuperSzturmowiec nope
@GazelkaFarelka ser musi walić skarpeta!
@cebulaZrosolu nope
@GazelkaFarelka musi mówię Ci, znam się na skarpetach i trochę serów też w życiu zrobilem i zjadłem :)
@cebulaZrosolu " znam się na skarpetach" i często nie zmieniałem xD
@GazelkaFarelka ja piorunuje, chociaż francuskie śmierdzące sery, są smaczne. A na dodatek wszystkie takie sery są tuczące, ale piorun, bo smak (° ͜ʖ °)
@GazelkaFarelka który to ser ma takie chrupkie kawałki w środku? Rubin, szafir, bursztyn?
@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz Chrupkie kawałki? Bursztyn jest dosyć kruchy jeśli o to ci chodzi.
@GazelkaFarelka coś tam w środku się chyba krystalizuje
@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz cheddar chyba
@globalbus któryś z tych które wymieniłem z tej marki
@InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz Le gruyere 12. Miesięczny ma skrystalizowane kawałki soli, jest petarda. Polecam i pozdrawiam
@uRi @InstytutKonserwacjiMaryliRodowicz - to nie "kawałki soli" tylko aminokwasy!
Ser w trakcie dojrzewania zmienia strukturę i zawartość wody, następuje dalszy rozkład białek. Wytwarzają się specyficzne aminokwasy, które przypominają maleńkie kryształki. Równomierne rozłożenie aminokwasów w serach długodojrzewających to jedna z głównych cech dobrego sera.
@GazelkaFarelka zdecydowanie Bursztyn. Zazwyczaj jem wszystkie 3 równolegle.
@maksym7 Tak, Bursztyn najlepszy. Rubin mi jakoś nie podchodzi.
Czy w składzie jest mleko surowe czy pasteryzowane?
@Lubiepatrzec pasteryzowane
Pierwszy raz widzę, natomiast jak znajdę w sklepie to kupię na próbę na Twoja odpowiedzialność :)
@Loginus07 Daj znać jak wrażenia!
@GazelkaFarelka na święta kupiłem sobie dla porównania 12 miesięcznego gigaBursztyna, i zwykłego półrocznego. Dam znać który lepszy
Zaloguj się aby komentować