Pani Ania Gotuje to u mnie jest w gronie ludzi szanowanych obok Matemaksa. No każdy posiłek robiony z jej przepisów wychodzi, pięknie wszystko rozpisane jak dla debila i to się szanuje
#aniagotuje #jedzzhejto #gotujzhejto
67a8a7fd-c5dd-402e-b14f-446f4962cec6
Atarax

@smierdakow też często korzystam


Swoją drogą ma dobre branie bo najczęściej jako jedna z pierwszych stron wyskakuje w google

Zielonypomidor

@smierdakow Mnie irytuje tylko to, że ma tendencję do podawania w szklankach i jeśli to były pełne to jeszcze pal licho. Często mam inną formę plus piekarnik mam szeroki i przeliczanie mnie irytuje.

Tank1991

@smierdakow i kazdy jej przepis wyglada jakby byl przemyslany i faktycznie byl robiony. tez nigdy sie nie zawiodlem a jak mam watpliwosci to biore w ciemno przepis od niej

lIl

@smierdakow nawet spojrzenie jakieś takie matemaksowe ma

Thomskey

@Zielonypomidor W obronie Pani Ani powiem, że w każdym przepisie jaki u niej znalazłem ( a nie przeglądałem wszystkich, więc argument może być łatwy do obalenia) to na początku przepisu, zaraz za składnikami zawsze podaje ile ml ma u niej szklanka

Zielonypomidor

@Thomskey Tak i przeliczać ml mąki na gramy żeby przeliczyć x1.34. Najlepsze są łyżeczki. xD Żeby nie było korzystam z jej przepisów ale nie ułatwia mi Pani Ania tego .

rakokuc

@Zielonypomidor Mam podobne odczucia. Jeszcze sporo teorii spiskowych powstanie zanim wszyscy prowadzący blogi kulinarne w Polsce odkryją coś takiego jak waga kuchenna.

Zielonypomidor

@rakokuc Wiesz ja rozumiem, że kiedyś za komuny nie dało się kupić ale teraz to chyba parę dyszek.

GlosnoJasny

@smierdakow Pani Ania to drugi najwiekszy kulinarny skarb narodowy Polski

KakaDemona

Korzystam, lubie. Czasami troche czegos dodam, czasami odejme, ogolnie polecam.

tak_bylo

@smierdakow ja tam akurat nie lubię jej przepisów, jest wiele o wiele, wiele lepszych blogów kulinarnych

Zielonypomidor

@tak_bylo z jakich korzystasz?

panikaman

@smierdakow chyba nie wiem o co chodzi

Bamse

Często używam jej przepisów i fakt, zawsze wszystko wychodzi smaczne. Jedno co mnie irytuje na jej stronie to to, że nie można założyć konta nie posiadając Bejsbuka.

Polecam żeberka w kapuście, wychodzą genialne.

jednokutasorozec

@smierdakow A ja nie lubię jej przepisów. Nie wiem, chociażby takie faworki: https://aniagotuje.pl/przepis/faworki-z-piekarnika

No i gdzie jest spirytus? Ok, te faworki wyjdą (chociaż nie wiem po co tam w ogóle dawać masło, ale jak kto lubi), ale chce się zrobić jakieś tradycyjne danie, a tu brakuje pewnych składników.

Lilith

@jednokutasorozec podałeś jako przykład przepis na faworki pieczone z piekarnika, dlatego się różni od oryginału, takie było zamierzenie, żeby były mniej tłuste od tych smażonych w głębokim tłuszczu

Jest napisane o tym w pierwszych zdaniach przepisu

Stashqo

@jednokutasorozec po co Ci spirytus w cieście jeśli go nie smażysz tylko pieczesz? Z tego co wiem to spiryt dodaje się tylko po to aby ciasto nie nasiąkało olejem w czasie smażenia, walory smakowe są przecież żadne.

Peregrin

@smierdakow potwierdzam! Pani Ania to jednak fachowiec jest.

scorcc

Kurde, przymierzałem się żeby zrobić o niej właśnie taki wpis na wykopie, ale po aferach mi się odechciało i potem zapomniało. Na prawdę ma genialne przepisy i zawsze jak gotuję coś nowego, to sprawdzam jak robi to Ania.

ronald-nie-kumam

No w sumie też ją lubię. Zawsze robiłem polędwice jako zwykłe kotleciki, bo każdy inny przepis mi nie wychodził, a z jej przepisu wyszło coś co zapewne podają w pięciogwiazdkowych restauracjach. Powtarzam za każdym razem jak widzę przecenioną polędwicę XD

smiejsiezzycia

@Zielonypomidor szklanka to jest ich miara w kuchni, specyficzna, zawodowa. Podobnie jak rolnik w metrach (1 metr=100kg) lub geodeta gradientach.

Wiedząc, że szklanka na 250ml, a połowa szklanki 125 ml wiesz wszystko

Zielonypomidor

@smiejsiezzycia Nie pogrążaj się Pani Aniu.

smiejsiezzycia

@Zielonypomidor nie sądzę, żeby pani Ania znała taką stronę jak hejto

jenkins_slave

@Zielonypomidor Też nie przepadam za miarami typu szklanka, itp, więc korzystam z innych stron.

Ale szacun za ilość przepisów i spore grono odbiorców. Aniu, usiądź mi na mordzie.( ͡° ͜ʖ ͡°)

Stashqo

Wiedząc, że szklanka na 250ml, a połowa szklanki 125 ml wiesz wszystko


@smiejsiezzycia W ramach eksperymentu nabierz pełną szklankę mąki z pojemnika a potem do drugiej, identycznej szklanki nasyp mąki z góry. Zważ i porównaj wyniki. Różnica wagowa do 30%.


No ale szklanki to najmniejszy ch...j z tego wszystkiego. Są "specjaliści" co podają wartosci typu "puszka", "torebka" czy "opakowanie" a potem się okazuje, że no kurła opakowania zmieniły rozmiar w czasie albo w sklepie masz całkowicie inny asortyment niż twórca przepisu.

Haskell

@smierdakow Ania (niech lepiej nie) gotuje, chujowe te przepisy ma

uraczmnieurna

Ania gotuje kalafiora pod przykryciem... Rzeczywiście wzór do naśladowania xD

smierdakow

@uraczmnieurna no to już nie lubimy Pani Ani, dobrze, że obaliłeś całą jej działalność

buysy

@Zielonypomidor @rakokuc przestań podchodzić do gotowania jak fizyk bądź matematyk - nie odmierza się w kuchni prawie niczego co do grama, a przepis to nie instrukcja, tylko wskazówki. Wtedy zacznie wychodzić, obiecuję przecież wiadomo, że jeden lubi bardziej słodkie, drugi słone, więc proporcje soli do cukru można zmodyfikować. Jak dodasz 50g mniej czy więcej mąki to też się nic nie stanie już nie wspominając np. o jajkach, których wagi raczej w przepisie nie podaje, a nie wiesz czy to Mka czy Lka a różnica potrafi być spora - nawet do jednego żółtka per jajko

Zielonypomidor

@buysy Nie zgodzę się, zobacz porządne przepisy na chleb czy wypieki. Procentowo masz nawet podane by sobie wyliczyć o ile przepis na być powtarzalny.

Quassar

wszystko rozpisane jak dla debila i to się - szanuje hahaha xD

mithrindil

@smierdakow kiedyś była lista najpopularniejszych serwisów internetowych w polskim internecie i aniagotuje była w pierwszej dziesiątce, bodajże nawet wyżej niż wykop. Ciekawe czy to nadal jest tylko Ania czy raczej większa firma

GazelkaFarelka

A ja jakoś też za jej przepisami nie przepadam, mamy chyba inny smak. Zawsze jakoś dziwnie mi smakuje. Dodaje jakieś dziwne przyprawy, składniki i potrawa smakuje zupełnie inaczej niż ją znam i oczekuję że będzie smakować. Ostatnio robiłam kapustę modrą z jej przepisu to wszystko wywaliłam, nawet mąż - co generalnie zje wszystko i nie narzeka - nie chciał tego jeść. Nie wiem po co w kapuście modrej sok z cytryny. No i wyszła przez to różowa a nie modra bo kwas zmienia również kolor kapusty. https://aniagotuje.pl/przepis/kapusta-czerwona-na-cieplo

sluzbowypenis

Wszystko powinno być podawane w gramach, łącznie z solą i cukrem do smaku. Ciekawe, że jak robię co roku powiedzmy jakieś ciasteczka na święta z przepisu zmodyfikowanego przez siebie, gdzie wszystko jest w gramach, to ZAWSZE wychodzą takie same. Jak ktoś często robi pizzę czy chleb, to na pewno się z tym zgodzi, że waga kuchenna to podstawa. Przepisy ze szklankami i mililitrami jebać prądem.

ronald-nie-kumam

@sluzbowypenis Nie piekę ciast, chleba ani cokolwiek innego oprócz mięsiwa i jak dla mnie kuchnia to nie laboratorium(choć wiem, że z ciastami to trochę inna para kaloszy dlatego się za to nie zabieram). Jak masz w przepisie łyżka majeranku, to walisz tyle ile chcesz. Mogą to być dwie łyżki od zupy, a może to być łyżeczka do herbaty jeśli ktoś nie lubi wyrazistego smaku majeranku i to tyczy się dosłownie każdej przyprawy. Przecież nie będę odmierzał 4,5 grama majeranku, no ludzie. Każdy kucharz powie Ci, ze dosypuje "na oko"

GtotheG

@smierdakow ostatnio mi ciasto nie wyszło z jej przepisu ale ogólnie ma spoko przepisiki.

GtotheG

@ronald-nie-kumam ktory to przepis?

moll

@jednokutasorozec ale wiesz że spirytusu do ciasta drożdżowego dodaje się po to żeby ono w smażeniu na głębokim tłuszczu nie piło go tyle? Skoro przepis na faworki z piekarnika, czyli nie smażysz ich w głębokim tłuszczu, to dodawanie spirytusu nie ma sensu.

Pewne składniki mają sens tylko w określonych sytuacjach

SmerfMaruda-777

@Zielonypomidor tylko jak ma być powtarzalny jak każdy ma inną twardość wody i inaczej trzeba ciasto robić przez to (właśnie na oko)? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować