Oto Królowa Renet inaczej nazywana Złotą renetą. Jest bardzo soczysta, na obecną chwilę ma intrygującą kwaskowatość i jest twarda. Po zostawieniu jej na chwilę miąższ szybko brązowieje. Jabłka są dość duże delikatnie ordzawione.

#stareodmiany #rosliny #ciekawostki #ogrodnictwo #ogrod
770b1af3-73dd-4c9f-b26e-f942d4627648
280a301e-5eca-4bf0-9c2b-cbc87f1ecd50
c966603c-4f2c-46be-80dd-d1239ef777ee
d6111236-eca4-4752-83c9-34d3c23d3893
e871e457-7b47-418a-ae21-463d20c9723e
starebabyjebacpradem

@kopytakonia zjadłem przedtem jedną i na razie wystarczy.

kopytakonia

@starebabyjebacpradem z twojego opisu wynika, że jak na moj gust to nie było zbyt smaczne. Raczej wolę slodkie jabłka i "miekkie". Nie za twarde nie za miękkie.

Ale jeśli Ci smakowało to cieszę się

Mr.Mars

@starebabyjebacpradem Daj mi człowieku to jabłko.


Złotą renetę bez problemu przechowasz przez całą zimę. Nadaje się praktycznie do wszystkiego, a jabłeczniki to są pierwsza klasa.

starebabyjebacpradem

@Mr.Mars spróbuj kiedyś Pepiny Linneusza też dobre na placki, z czasem będę miał ich więcej

183bb07e-1187-4fb1-a864-7445e0c2d247
5af214bd-7c71-4e87-a3b5-502bdbaad80f
93c541db-5d02-42e0-9265-ad578b4e9b4b
Mr.Mars

@starebabyjebacpradem Czy masz też szarą renetę?

starebabyjebacpradem

@Mr.Mars mam szarą renete francuską i renete Kulona. Praktycznie nie do rozróżnienia. Różnią się kwiatami na wiosnę i kolorem miąższu. Na filmie 24:29 https://youtu.be/jcuL-P1tAj4?si=myTG8oPbS-BDmZKe

moll

@starebabyjebacpradem dej!

wiatraczeg

Tylko antonówki, jestem patriotą.

HolQ

@starebabyjebacpradem


"....Po zostawieniu jej na chwilę miąższ szybko brązowieje...."


https://www.britannica.com/story/why-do-sliced-apples-turn-brown




W pierwszej chwili pomyślałem o Wit. C (Nie wiem dlaczego), więc sprawdziłem ocb

podzielny

Dla mnie to zawsze boskop ;)

starebabyjebacpradem

@podzielny boskop to inna odmiana

Zaloguj się aby komentować