Z kolei majonez kielecki, chociaż według niektórych może być dodatkiem do potraw, zawiera znacznie mniej wody. Jest to głównie emulsja zrobiona z octu, przypraw i octu, co sprawia, że jego wartość nawadniająca jest znacznie mniejsza.
W związku z tym, ogórek nawadnia lepiej niż majonez kielecki, ponieważ dostarcza znacznie więcej wody, co jest kluczowe dla utrzymania odpowiedniego nawodnienia organizmu.
#codziennepiciu
@Felonious_Gru No dobra a co z innymi majonezami?
@splash545 nie ma innych majonezow
@bartek555 jest, pomorski!
@splash545 nie no tak serio to kieleckiego bym psu nie dal. Tylko majonez babuni!
@bartek555 nie wiem jak smakuje ¯\_(ツ)_/¯
@splash545 pies? Podobno jak wieprzowina, ale to może @bartek555 kogoś zna kto jadł
@Felonious_Gru xd
Komentarz usunięty
@Felonious_Gru majonez kielecki służy przede wszystkim do produkcji octu
@MostlyRenegade majonez kielecki służy przede wszystkim do wyjebania go do śmieci
@starszy_mechanik https://www.hejto.pl/wpis/octu-na-skale-przemyslowa-mozna-uzyskac-na-rozne-sposoby-jednym-z-nich-jest-wyko
@Felonious_Gru nie można tak porównywać ogórka z majonezem kieleckim. Mają przecież zupełnie różne zastosowania. Ogórek na daje się do drinka, do sałatek, na kanapkę, do zupy, a majonez kielecki do wyjebania.
@plemnik_w_piwie A co to za manipulowanie faktami
@pingWIN jak na razie to ty wrzucasz brednie (znowu)
@plemnik_w_piwie to nie tylko ja tak mam? Sam się jeszcze nie odważyłem żeby go wyjebać ale ostatnio jak patrzyłem na ten kuszący słoiczek tego smacznego bydlaka to nie powiem, laga dygnęła i kusiło.
Jak wrażenia? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zostawię to tutaj
Plot twist:
@cododiaska szkoda papryki.
Also doskonała okazja, żeby wcisnąć jeszcze więcej octu
@Felonious_Gru
Ale... Ja lubię ocet, zwłaszcza w formie zalewy. Prędzej wypije zalewę z ogura albo imbirimbiru, niż zeżrę zawartość.
Więcej octu=więcej dobre ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
@cododiaska no to kielecki jest dla ciebie idealny
2024 i ludzie wciąż coś szczekają o occie w Kieleckim (celowo z dużej), a zgodnie z etykietą jest on tylko w musztardzie, kiedy w winiarym octu jest więcej niż samej musztardy
@Majonezowy Skąd mają to wiedzieć, skoro winiary jest dekoracyjny, więc się go nie je
@Majonezowy przy udziale poniżej 4% nie jest konieczne wypisywanie składu w kolejności.
Za to kielecki ma ponad 7% musztardy składającej się głównie z octu. Do tego jest zagęszczany gumą guar.
Winiary nie ma żadnego zagęszczacza bo nie jest robiony z octu.
@Majonezowy bo to zwierzęta napakowane cukrem od małego ¯\_(ツ)_/¯
@Felonious_Gru gdzie masz gumę guar? I skoro musztarda to prawie sam ocet, która to musztarda jest skladnikem majonezu i dodatkowo masz dolany ocet do winiarego i niezły ten majonez dekoracyjny, ikony można by nim impregnować
@Majonezowy chyba że są różne kieleckie i złego próbowałem i muszę spróbować inny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Felonious_Gru ja mówię o zwykłym cały czas
Zaloguj się aby komentować