No tak, jest niedziela więc chuj mi w dupę - nie dość że wczorajszy wywar do ramenu trzeba popchnąć do zamrażarki, a wyszło jakoś 15L, to jeszcze na targu dorwałem 80kg ogórków po złotówce kilo i teraz trzeba je do beki wsadzić. Sezon nie bierze jeńców...

#gotujzhejto
7f042124-a846-4a64-9cd5-a8b5a5a5585f
a96acce0-0bc8-4926-ae2a-3e19e1f7899c
RACO

Ale zajebiste SPA. GDZIE TO?

GazelkaFarelka

@RACO no taki peeling z ogórków może mieć sens

Opornik

@RACO to jest myśl. zasponsorować jakieś badania które wykażą że woda po ogórkach dobrze wpływa na cerę albo na zdrowie, a potem porobić takie salki kąpielowe w SPA, i będziemy mieli regionalną specjalność unikalną w skali świata.

megawonsz9

@wonsz musisz się w nich wykąpać i je ukisić. Podaruj takiego słoja dziewczynie a się w tobie zakocha. Jak chcesz tylko przelotny romans to wystarczą małosolne.

Trawienny

@megawonsz9 @wonsz Wy jesteście ze sobą spokrewnieni? Tak tylko pytam xD

Opornik

@wonsz wsadzić kobite do wanny pstryknij zdjęcie i zrób mema "jaki kraj taka Kleopatra".


Powiedz wincyj o wywarze, raz robiłem i mi nie wyszedł.

monke

@wonrz też chcę wiedzieć wincyj o wywarze

wonsz

@Opornik a kilka kilo kurzych łapek i tyleż samo kości wolowych i cielęcych, czasem dorzucam korpusy kacze (trzeba pamiętać żeby kuper wyciąć) albo skrzydła jakiegoś drobiu...wrzucić do wrzątku, wodę wylać, zalać nową by ino przykryło i 10 godzin powolutku na ogniu ma bulkać. Na godzinę przed końcem jakieś warzywa i zielenina, czyli imbir, czosnek, por, marchew. No generalnie tu chodzi głównie o wyciągnięcie fajnych rzeczy ze skór, chrząstek i resztek mięsa na kościach - po wystygnięciu z tego się robi galaretka - i nie ma być intensywne w smaku, dopiero dodanie TARE robi z tego pełnoprawną zupę. No i ważne jest po wystygnięciu zebranie całego tłuszczu z wierzchu, żeby końcowy produkt nie śmierdział zwierzakiem tylko olejami aromatycznymi które dodasz przy serwowaniu. Ja generalnie paczałem po jutubkach jak robią fachowcy, jakieś filmiki z protipami jak np. od początku gotowania wrzucasz wół i świnie, po dwóch godzinach dopiero drób, po kolejnych warzywa, tak żeby gotować wszystko odpowiednio długo ale każdą z grup nie za długo etc.

Opornik

@wonsz 10h? Kurwa, jak byś demi glace robił.

Opornik

@wonsz Tare gdzie kupujesz? Dziwne ale pierwszy raz o tym słyszę.

wonsz

@Opornik TARE robię sam - kombu i shitake namaczam przez noc, później zagrzewam wodę tak by nie zagotować, po 5 minutach wyjmuję kombu, dorzucam katsuobushi, gotuję kilka minut, odcedzam, dolewam sos sojowy, zagotowuję, w słoiki i do lodówki.


Mam azjatycki sklep pod nosem przy wrocławskiej hali strzegomskiej

Opornik

@wonsz zapamiętam, dzięki

wonsz

@Opornik nie zapamiętuj, ja dużo rzeczy ogarniam jak zrobić i dostosowuję pod siebie, pod swoje możliwości i procesy. Zapamiętaj słowa kluczowe, jak TARE w kontekście ramenu, wygooglasz później...

KLH

A potem się gupio tłumaczo na SORze, że nie widzieli i usiedli.

RACO

@KLH nie usiedli tylko upadli przypadkowo

KLH

@RACO Racja. Zapiszę sobie

wonsz

@Felonious_Gru dopiero po 6 godzinach ten komentarz? Specjalnie wody nalałem tyle, kurwa wasza mać XD


edit: chociaż teraz paczam na zdjęcie, fakt, mogłem wincyj wody, byłby wyraźniejszy.

Denial.ONE

Nie mroz. Zostaw na gazie niech się rypie. Jak za bardzo zredukuje to dolej wody. Nie kończony się ramen.

bartek555

Nie zrobisz sobie zdjecia w wannie pelnej ogorkow. I dare you.

mk-2

@wonsz słusznie

Zaloguj się aby komentować