Nauczył mnie tego Amerykanin, na jednym ze statków, więc przepis sprawdzony i podobny do tego, co można zjeść w sieciówce. Moim zdaniem nawet lepszy.
-
proponuje wziąć pałki z kurczaka (najsmaczniejsze jak dla mnie) albo cokolwiek co chcesz, tak samo robisz skrzydełka i polędwiczki. ( jeśli potrafisz porcjować kurczaka, najtaniej wyjdzie jak kupisz całego i sobie podzielisz na części)
-
pałki/skrzydełka/polędwiczki wrzuć do miski, najlepiej sporej
-
teraz przyprawy, dodaj sól, paprykę słodką mieloną, pieprz i czosnek granulowany (możesz dać świeży, jak zabrakło granulowanego, chociaż lepiej akurat tutaj użyć tego w proszku) Przyprawiam na oko, ale gdyby ktoś wolał to powiedzmy po dużej łyżce wszystkiego. Wymieszaj.
-
wbij tam też jajka (w zależności od tego ile masz mięsa, jak np kilka skrzydełek to jedno wystarczy, jak cały kurczak porcjowany to daj dwa lub trzy, chodzi o to, żeby był mokry od jajek) i wymieszaj jeszcze raz.
-
teraz tak, do osobnej miski daj mąkę na panierkę ( na kilka kawałków kurczaka powierzmy szklanka mąki, jak będzie za mało to spoko, dorobisz sobie później)
-
do mąki tak samo jak do kurczaka, po łyżce soli, pieprzu, papryki słodkiej granulowanej i czosnku.
-
teraz do miski z kurczakiem wsyp trochę tej już doprawionej mąki (trochę znaczy tak z garść, powinno wystarczyć) i wymieszaj ponownie. Chodzi o to, żeby kurczak się trochę oblepiał taką mąką, powstanie taka mokra papka, nie ma być suchy jeszcze ok? Jak jest za sucho wbij jeszcze jajko jedno.
-
Odstaw na chwile gdzieś z boku
-
zagrzej fryturę (jak nie masz to luz, wlej olej do garnka, tak, żeby było go powiedzmy z 1/3 i nastaw żeby się grzał. Chodzi nam o uzyskanie temperatury 180-200 stopni oleju. Łatwiej to ustawić na fryturze, ale jak robisz w garnku to podpowiedź, jak myślisz, że jest już dobra temperatura, wrzuć mały kawałek kurczaka (jakąś resztkę, lub strzęp powstały przy produkcji) i zobacz czy się od razu smaży, jeśli tak to jest git.
-
KWESTIA BEZPIECZEŃSTWA ! Jeśli robisz to w garnku, ale tak samo w fryturze, w przypadku jakby ci się cokolwiek zapaliło, narzuć na to ręcznik/szmatkę i odetnij dostęp tlenu, nie używaj wody! Spalisz wszystko wokół
-
dobra teraz kiedy wszystko już gotowe, weź swoje mokre kawałki marynowanego kurczaka i obtocz dokładnie w przyprawionej wcześniej mące.
-
włącz sobie piekarnik na 180 stopni i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
-
smaż około : 3-5 minut skrzydełka i polędwiczki ( jeśli są małe ) i 5-8 minut pałki lub duże kawałki piersi z kurczaka. ( chodzi o to, żeby miały kolor jak na zdjęciu ode mnie )
-
mnie martw się o to czy są gotowe w środku, nawet jeśli nie, dojdą w piekarniku ( jeśli znasz się trochę na gotowaniu i wiesz jak sobie sprawdzić, to dobrze, jeśli nie wiesz, to po prostu przekrój sobie mięso w najgrubszym punkcie i zobacz jak wyglada w środku, jeśli nic z niego nie wycieka i jest zamknięte, to znaczy, że wszystko gotowe )
-
mowie o wrzuceniu do piekarnika, bo to najpewniejszy sposób jeśli chodzi o robienie tego na kilkadziesiąt osób, bez potrzeby sprawdzani każdego większego kawałka, czy wpadek typu surowy punkt w jednej porcji, bez większej utraty jakości. Jeśli nie chcesz, dokończ danie we fryturze, serio to tez jest git
-
kiedy kurczak jest już w ładnym kolorze, wrzuć do pieca i piecz jeszcze 10-15 minut w 180 stopniach
-
twoje danie jest gotowe, daj mu chwile odetchnąć, żebyś nie palił sobie ust żywym ogniem przy każdym ugryzieniu ( w środku jest serio gorący)
i kilka wyjaśnień/ciekawostek :
-
podwójne panierowanie, czyli te dodanie garści mąki na początku, daje efekt tej wewnętrznej panierki, jak lubisz panierkę, to po końcowym obtoczeniu w mące, dodaj jeszcze raz jajko i jeszcze raz mąkę, więcej pysznej panierki dla Ciebie
-
najszybszy i bardzo dobry sos do tego kurczaka to tzw Fancy Sauce ( xD tylko Amerykanie mogli na to wpaść ) czyli mix 1:1 ketchupu i majonezu z dodatkiem tabasco lub w wersji łagodnej octu. Ocet sprawia, że sos nabiera takiego restauracyjnego smaku jak z burgerów, serio całkiem smaczny, daj go sporo ( tak powiedzmy, jak mieszasz 5 łyżek majonezu i 5 łyżek ketchupu to z 1-2 łyżki octu)
-
Jeśli dodasz sobie chilli w proszku do mąki na koniec panierowania (albo papryki ostrej czy co tam masz) wyjdzie ci wersja pikantna
Smacznego!
#jakdzialakuchnia #gotujzhejto #jedzenie
@ErwinoRommelo o tak, airfryer to spoko sprawa, sam mam w domu i wychodzi zacnie wszystko
Taktyk
Do zrobienia w weekend
@DzialaczWiejski Dodam, że do drugiej panierki można użyć skruszonych/zblendowanych płatków kukurydzianych, a do sosu zamiast octu ja daję trochę musztardy (jak na 'ostro' to Dijon).
Dzięki za wpis
@Mynameis60 tez tak czasem robię z płatkami, tu akurat wersja klasyczna :D. Sos pewnie super, ja po prostu osobiście nie przepadam za musztardą, dlatego często korzystam z innych rozwiązań
@DzialaczWiejski
najszybszy i bardzo dobry sos do tego kurczaka to tzw Fancy Sauce ( xD tylko Amerykanie mogli na to wpaść ) czyli mix 1:1 ketchupu i majonezu z dodatkiem tabasco lub w wersji łagodnej octu. Ocet sprawia, że sos nabiera takiego restauracyjnego smaku jak z burgerów, serio całkiem smaczny, daj go sporo ( tak powiedzmy, jak mieszasz 5 łyżek majonezu i 5 łyżek ketchupu to z 1-2 łyżki octu)
Nie trzeba dodawać octu, jak używasz kieleckiego
Ja dodaję do takiej mieszanki starty czosnek i słodką paprykę w proszku.
@globalbus jestem pewien, że twój sosik z wychodzi dobry
Dziękuję za przepis!
@DzialaczWiejski myslalem, ze w kfc do tego platkow kukurydzianych uzywa
@GrindFaterAnona kto wie, ja nie słyszałem o tym i tez się nie spotkałem żeby ktoś na statku używał, ale coś może być na rzeczy bo efekt pewnie byłby niezły
@GrindFaterAnona to chyba bardziej chodzi o mąkę kukurydzianą bo całe juesej na cornie się pasie wiec używają jej tam namiętnie do wszystkiego
@RastaaMastaa to może być to
@DzialaczWiejski to jakiej mąki tam używacie?
@GrindFaterAnona ja tam używam zwykłej pszennej
@DzialaczWiejski Zajebiste. Na takie przepisy od Ciebie czekam. Bedzie próbowane na majóweczke. No i dałbym dodatkowe kilkanaście piorunów za podpunkt z BHP. Można się z tego śmiać ale wyrabianie sobie takich nawyków i przypominanie o nich to ważna rzecz bo wiele osob nie ogarnia że ognień ogniowi nierówny. Thx ponownie i czekam na więcej.
@RastaaMastaa będę się starał wrzucać co rusz jakieś nowe przepisy
@DzialaczWiejski A mozna miec mala prosbe? Jakis prosty przepis na spaghetti bolognese.. Nie chodzi mi o to ze nie umiem go robic, ale juz jestem tak zamkniety w swoim przepisie (zmodyfikowany przepis z ojca chrzestnego) ze az ciezko mi z niego wyjsc. A czasami mam ochote na takie proste spaghetti bolognese jak bylo na stolowkach szkolnych, lub w piccolo w pzn . Nie wiem jak to lepiej wytlumaczyc xD
Btw Dzieki za przepis!
@Bezkid
spoko, siądę następnym razem do przepisu na bolognase i carbonary w prosty i dobry sposób
@DzialaczWiejski Dziekowac
Potrzeba:
-
boczek (ja kupuje krojony, nie wiem ile to ma - biore tylko dla posmaku i smazenia)
-
marchewka
-
mieso kolo 0,6 kg
-
czosnek
-
cebula
-
wino
-
przyprawy : cukier*, czosnek niedzwiedzi, pieprz sol, ewentualnie jakas bazylia , slodka papryka lub cos
Boczek smazymy z 2 min az sie ladnie tluszcz stopi, dorzucam mieso, po chwili cebule , a po jeszcze dluzszej chwili 3 zabki czosnku. Smaze tak, dorzucam marchewke pokrojona\starta (generalnie to rozne konfiguracje robie, dodaje na przemian jak robie marchewke, pieczarki, kukurydze, czasami groszek , a jak dla siebie to jakas mieszake meksykanska). Smaze wszystko, i jak juz marchewka bedzie miekka to zalewam passata, dodaje troche cukru i z pol szklanki czerwonego wina wytrawnego\pol wytrawnego.
Nie umiem pisac przepisow, no ale mniej wiecej sens wyszedl xD Przepis oryginalny to z ojca chrzestnego , zaczalem z dekade temu robic i generalnie ludzie chwala. Ale brakuje mi takiego prostego zwyklego spaghetti co wlasnie w jakis sieciowkach jest xD
*Nie jestem pewny czy to przyprawa xD
@Bezkid ej fajne to, niewiele się różni od moich, ja jedynie używam pasty pomidorowej i rozrabiam z wodą i przyprawami, tak jest dużo taniej jak gotujesz na dużo osób. Czasem leci czosnek czasem nie, często gęsto się dodaje coś jeszcze w trakcie gotowania
@DzialaczWiejski Ja dodaje to co mam praktycznie ¯\_(ツ)_/¯ i ewentualnie biore poprawke na dzieci jak akurat sa (nie cierpia groszku) i juz znudzilem sie robieniem pulpecikow, po prostu wrzucam mieso
@Bezkid Ja ci dam mój ekstremalnie prosty przepis
W jednym garnku wstawiasz osoloną wodę na makaron.
Pół kg mielonego mięsa (łopatka albo karkówka) wrzucasz na rozgrzaną patelnię - bez żadnego tłuszczu, bo łopatka i karkówka mają swój tłuszcz - i smażysz , rozdzielając łopatką, aż się podsmaży, odparuje woda a mięsko zacznie się delikatnie karmelizować.
Zalewasz całą butelką gotowej passaty pomidorowej np. z Lidla, zmniejszasz gaz/grzanie.
Dodajesz 2 łyżeczki płaskie soli, sypnij trochę pieprzu, od serca bazylii, oregano, do tego jeszcze wyciśnięte 2-4 ząbki czosnku, podgrzewasz aż się zagotuje (zabulgocze), odstawiasz.
Jak ugotuje się makaron al dente, odcedzasz i dorzucasz do sosu, mieszasz. Można posypać na talerzu startym parmezanem.
Makaronu tak 500g też, wychodzi porcja dla 4 dorosłych.
Żeby nie zostawiać pół butelki passaty, to ja robię sosu zawsze na 4 porcje, ale połowę gotowego sosu odstawiam i potem zamrażam (potem można rozmrozić i dogotować tylko makaron), a do drugiej połowy gotuję 250g makaronu.
@GazelkaFarelka Faktycznie mega prosty
@Bezkid Myślałam o takim, bo też mam swój zestaw prostych dań które są smaczne i szybko się robią, idealne na codzienny obiad żeby go zjeść jeszcze o 16.00 po pracy a nie żeby wyszedł na 18.00 dopiero
@GazelkaFarelka Jak masz wene to zaloz jakis typu prostedania\latwyprostyobiad itp
@DzialaczWiejski nie traktuj nas jako konkurencje xd ja po prostu lubie dzielic sie wiedza, a ze lubie gotowac to cos moge podrzucic xd
@Bezkid zwłaszcza że to się nie pokrywa, co innego prosty szybki obiad dla rodziny 2+2 a co innego ogarnąć zazwyczaj odświętny obiad dla 12+ osób tak żeby wszyscy razem zjedli w tym samym czasie a nie stać przy garach i smażyć przez 2h
@GazelkaFarelka Ewentualnie tani obiad jeszcze ( nie da sie ukryc ze szybkie przepisy zazwyczaj sa tanie, bo nie kupujesz do nich np wolowiny z angusa)
@Bezkid xd jaka konkurencja, im więcej osób wie jak gotować tym lepsze jedzonko wychodzi wszędzie. Mokry sen kucharza
@Bezkid
juz marchewka bedzie miekka to zalewam passata,
Diesel musi kopcić!
@DzialaczWiejski co do gaszenia oleju, wyłączyć ogień pod garem i dolać świeżego oleju.
@3zet jasne, tak tez zadziała, ale w moim przypadku to jak się wyleje na grzałkę, a jest spora na dużych kuchniach, to wyłączyć ciężko z ogniem dookoła, stad koc gaśniczy albo szmatka lepsza
@DzialaczWiejski zapalony garnek/patelnia to duża bardzo mokra ściera kuchenna - koc to już gdy masz pożar, nie wyrzucam starych gaśnic z autek -stoją w przedpokoju w chałupce, oby nigdy nie były potrzebne
@DzialaczWiejski z czepialstwa: frytura to tłuszcz, a narzędzie to frytkownica
Cala reszta: bardzo dziękuję za przepis i rady
@Felonious_Gru No wiadomo, po prostu mi się tak oswoiło, bo zawsze rzucamy z chłopakami, żeby do fryzury wrzucić xd
@DzialaczWiejski no włosy we fryturze się rozpuszczą xd
A na poważnie, no to wrzucasz do frytury właśnie, ktkra siedzi we frytkownicy. Nikt normalny nie trzyma oleju we frytkownicy.
Kto chce - zrozumie, a kto nie chce zrozumieć to będzie się czepiać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Felonious_Gru No wiadomo, pełna zgoda. Zwyczajnie z przyzwyczajenia mówię frytura, bo tak mi się utarło, ja wiem o co chodzi, ale ktoś może nie wiedzieć. Postaram się bardziej precyzować następnym razem
@DzialaczWiejski Ty jesteś ten - Food Emperor?
@Vuaaas o nie xD do mistrza mi jeszcze daleko haha! Natomiast doceniam mega jak ktoś potrafi w prosty sposób coś wyjaśnić. Staram się tak właśnie pisać, wiec czasem może się ktoś przyczepić o formę, ale kurczę inaczej chyba nie potrafię
Robiłem dziś na kolację, wyszły świetne! Dzięki za przepis!
@Monstrualny_orzech cieszę się bardzo, że smakowało !
@DzialaczWiejski piorun piwo i kawa
@DzialaczWiejski dosyć cienka mi ta panierka wyszła. Nie wiem, może za dużo mąki dodałem do kuraka obtoczonego w jajku. Do tej pory jak robiłem coś a'la KFC to nie używałem piekarnika, muszę przyznać że te 10-15 min w 180°C dużo dają.
Używałem oleju, nie frytury.
Podsumowując, może z 5 razy w życiu próbowałem zrobić kuraka KFC, ta próba wyszła najlepiej, aczkolwiek pewne rzeczy muszę poprawić następnym razem.
@d_kris spróbuj następnym razem rozłożyć je na większej blaszce, nie będą się tak przypiekać, a jak panierujemy to jak mało maki to zrób jeszcze jedna otoczkę w jajku i mące
Zaloguj się aby komentować