Niedzielna #pizza na grillu w pogodny dzień <3. Cienka i chrupka romana. Nie zupa napolitańska
taguję #bojowkapiekarska bo inaczej nawet jak w społeczności się wrzuci to biją xD
4cb05928-4d8f-432f-9c3f-0941f9e47975
Shivaa

@Pjorun Jak ją piekles na grillu? Używałeś kamienia? Przykrywales czymś?

Pjorun

@Shivaa Kamień szamotowy. Tak, grill musi być zamykany bo inaczej się dodatki nie zagrzeją. Sprawdzam temperaturę kamienia - jak jest 300°C to wrzucam pickę na 5-7 minut. Próbowałem też hajcować na ponad 450°C, ale węgla idzie jak pojebane i mega łatwo ja spalić wtedy.


To było jeszcze wtedy jak miałem błędne wyobrażenie nt. napolitany. W lekkim szoku byłem jak się okazało, że to zupa w cieście xD Dla mnie 5-7 minut w 300°C to sweet spot.

Shivaa

@Pjorun dzięki za tipy, też się zastanawiałam nad pieczeniem pizzy na grillu ale trochę się cykam xD

Pjorun

@Shivaa Nie ma co się cykać. Ale prawda nie jest to łatwe. Kilka pizz spaliłem xD Termometr na podczerwień to był game changer. Oraz lepszy brykiet, który się pali wolniej i dłużej i łatwiej o stałą temperature. Tani brykiet się wrzuci to jest przez 10 minut piekło i go nie ma już xD

Zaloguj się aby komentować