Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam smalec w okresie jesienno-zimowym. Kupuje sobie 700g słoniny, kroje super drobno i bardzo powoli wytapiam, później kiedy skwarki są już chrupiące dodaje 300g cebuli i 200g tartego jabłka, 20-30minut duszenia a kiedy całość lekko ostygnie daje płaska łyżeczkę soli i majeranku. Na śniadanie taka pajda ze smalcem i kiszonym i człowiek ma energii na 5h.
#gotowanie #jedzzhejto #jedzenie
dildo-vaggins userbar
3fe07bca-bba5-4b4d-a501-149eaf30b91d

Lubisz smalec?

34 Głosów
moll

@dildo-vaggins zamiast kroić możesz przepuścić przez maszynkę do mielenia

dildo-vaggins

@moll próbowałem ale skwarki maja inna strukturę, wole krojone recznie, poza tym kroje sobie przy stole w salonie i oglądam serial, jakoś mnie to relaksuje xd

Dzienpachniejakpoczatek

@dildo-vaggins Są rożne sitka do maszynki.

dildo-vaggins

@Dzienpachniejakpoczatek ale kwadratowych nie widziałem, a jako wędliniarz hobbysta mam mnostwo oczek, od 1.8mm po szarpak z trzema oczkami. Maszynka zwyczajnie szarpie mieso zamiast je precyzyjnie kroić. Ostrzenie maszynki nie ma nic do rzeczy.

moll

@dildo-vaggins fakt, struktura może być inna... O tym nie pomyślałam

M4G33k

Dobry smalec jest dobry. Fajnie ze napisałeś jak zrobić. Słusznie ze kroisz a nie mielisz, w cateringowych smalcach popełniają ten błąd. Twój wyglada tak jak z domu pamietam, jadłbym

paramyksowiroza

@dildo-vaggins Natomiast warto połączyć oba rozwiązania. Ja czasami mielę słoninę, ale kroję podgardle z którego wychodzą skwarki. To o tyle fajne rozwiązanie, że podgardle łatwiej się kroi.

Zaloguj się aby komentować