Chcę sobie zrobić coś co było by trwałe, ale nie chcę używać oleju/oliwy, bo ma być min. do zupek chińskich, wolał bym też nie używać za dużo octu, a przepisy które póki co widzę są albo na oleju albo na occie. Zostaje chyba pasteryzowanie.
Zamierzam dodać czosnek i zobaczę co jeszcze.
#kuchniaazjatycka #gotujzhejto #chili #ostresosy
@sireplama a obczaję dzięki
@sireplama a to nie ty przypadkiem robiłeś własne sosy chili do buteleczek po małpkach z własnymi etykietami z AI?
ktoś kiedyś robił szukałem ostatnio ale nie mogłem znaleźć
@Opornik o boże! Nie, ale brzmi fajnie
@sireplama Znalazłem. Zawołam @mordaJakZiemniaczek - ile tego octu dajesz? Ocet to jedyny "płyn", żadnej wody itd?
Boję się że jak dam sam ocet to będzie zbyt octowe, nie lubię octu.
https://www.hejto.pl/wpis/pochwale-sie-zrobilem-takie-quot-cegielki-quot-pod-zbiorke-na-tegoroczna-szlache
Cholera, ten generator BING rzeczywiście fajny.
@Opornik jak wszystko, na oko
Czy z fermentowanych papryk czy świeżych, to blendowałem najpierw gęste, a potem dolewałem tak długo zalewę z fermentacji albo ocet, aż uzyskałem oczekiwaną gęstość. Niby powinno się celowaćz pH poniżej 4.6, ale nie miałem jak tego akurat mierzyć (można tanio kupić paski do tego). Woda rozrzedzi tylko smak, a po co. Powiem Ci tak:
-
Jeśli szybko wszystko zjecie, to nie przejmowałbym się odczynem pH, zrób do smaku
-
Jeśli będziesz rozlewał przegotowany sos, to nie ma aż takiego strachu, że się zepsuje, może być mniej kwaśny
-
Słoiczki byłyby znacznie lepszą opcją niż butelki, bo można zrobić coś gęstego jak pasta
-
Pamiętaj, że wiele produktów może zawierać jakieś pektyny i jak całość ostygnie, to może znacząco zgęstnieć
Ekspertem nie jestem, więc życzę powodzenia
@mordaJakZiemniaczek zalewę z fermentacji? Jak je fermentowałeś?
@Opornik Standardowo, jak ogórki na przykład, ale bez dodatków - zalewasz wodą z solą tak, żeby sól stanowiła 2% całej masy w słoiku (woda + papryki). Można je wystartować w zacienionym miejscu w domu, a jak ruszą przestawić do lodówki i dać im dojść przez nawet kilka miesięcy, można w samej spiżarni, tylko uwaga na nagazowanie.
Ostrzegam też, 2kg chilli raz mi zgniło, bo coś spieprzyłem
Jeden z bardziej odjechanych sosów wyszedł mi z kiszonych Trynidad Scorpionów fermentowanych z papają z puszki. Zapach po otwarciu jest niepowtarzalny
Pomysł wziął się stąd
https://www.youtube.com/watch?v=UGjCeAbWKPo
Ci goście to nieźle tłumaczą:
Zaloguj się aby komentować