Nigdy nierobilem a bym chcial. Zna ktos jakis dobry i prosty przepis.
Place w piorunach!
#jedzenie #gotujzhejto
zawolam @VonTrupka bo wygladasz na zorientowanego w temacie
@Mielonkazdzika
wątróbkę najlepiej prosto - omączyć i usmażyć na patelni. Do tego cebulka smażona z jabłkiem i ziemniaki
@GordonLameman o takie rady mi chodzilo bo czytalem jakies przepisy i nic nie bylo w nich o mace.
@Mielonkazdzika jeżeli używasz sól to poleca się dodawanie na sam koniec, w przeciwnym razie wątróbka może mieć gorzkawy smak, a tego nie chcemy
@GordonLameman z jabłkiem? to chyba przepis z pod Opola Lubelskiego.....
@slynny_skorpion
jak widać gówno wiesz o kulinariach::
https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/watrobka-smazona/
@Mielonkazdzika z instant pota powinna Ci wyjść dobra - zeszklij cebulę, wrzuć wątróbkę i duś jak gulasz. Jak chcesz trochę wzbogacić smak - wkrój sobie jabłka. Jemy z chlepkiem
@moll Jaka bedzie najlepsza na poczatek? Drobiowa?
@Mielonkazdzika drobiowa jest fajna, delikatna, a moja ulubiona to ta z indyka.
@Mielonkazdzika tak, najlepiej kurza
@Mielonkazdzika drobiowa z cebulką jest genialna. To najlepsze śniadanie jak masz dużo fizycznej pracy np. w sobotę - nic tak nie syci na długo. Cebula w piórka albo nawet krążki, na tłuszczyku (olej, masło, co lubisz, byle sporo), smażyć aż zacznie się robić miękka, do tego dorzucasz pokrojoną w grubą kostkę wątróbkę drobiową (znam takich co całą dają, ale imho pokrojona jest lepsza). Całość smazysz jeszcze kilka chwil, odrobina soli i heja. Zachęcam do jedzenia prosto z patelni, kroisz najlepiej czerstwy chleb w kostkę, nabijasz na widelec, moczysz w tłuszczyku i nabierasz towar. Kto nie jadł ten gapa.
@dez_ ale sliniotoku dostalem!
Widze ze juz jest sporo roznych opinii jak robic wontrobke.
Jak znam siebie to pomieszam potrochu z kazdego przepisu
@Mielonkazdzika cebulka jak do jajecznicy, lekko zeszklona, umytą i odsączoną w papierze wątróbkę (ja preferuję drobiową) dajesz na patelnie i smażysz tak, by była z wierzchu ścięta, dodajesz kawałki obranego jabłka pokrojone w kawałki. Dusisz aż jabłko puści soczek, podajesz ze świeżym chlebem najlepiej takim na zakwasie, albo chrupiącymi kajzerkami. Smacznego!
@size no to az mi slina pociekla.
Obtaczyc ja w mace tak jak radzi @GordonLameman ?
@Mielonkazdzika żadnej mąki
@Mielonkazdzika aha, ważne - nie dodawaj soli, dopiero użyj jej po usmażeniu przed podaniem. Za to przed możesz użyć pieprzu (ja lubię dużo). Sól sprawia, że wątróbka szybko twardnieje.
@Mielonkazdzika mąka tylko jak robisz wieprzową - kroisz w plastry, w mąkę i na patelnię jak schabowego
Na moje albo dokladnie wysuszyc albo mąka. Chodzi o to, żeby nie pryskało na patelce.
@size tak jak sam nie lubię wątróbki, tak narobiłeś mi smaka że hoho
@Oczk polecam. Proste i smaczne
@Mielonkazdzika w winie z cebulą
@Tuniex tez ciekawie. Marynowana w winie i osuszona przed smazeniem? Czy normalnie wino na patelnie z wontrobka?
@Mielonkazdzika Wymyłem, wyczyściłem dzień sobie poleżała w winie z dużą ilością czosnku i tymianku. W zamkniętym naczyniu piekłem. W knajpie znalazłem smażoną, ale nie pytałem jak dokładnie robią.
PS. Nie w winie a w porto. Sorki.
Pewnie że znam! (☞ ゚ ∀ ゚)☞
zara dopisze
najlepsza a zarazem najszybsza to pocięta na kawałki wielkości faworka, obtoczona w mące i na dość głęboki tłuszcz, taki jakbyś smażył schaboszczaka. Ważne abyś nie solił przed, tylko dopiero po usmażeniu.
Tutaj najważniejsza informacja: jeśli już posoliłeś surową , to możesz ją wypieprzyć
na hasiok i pójść kupić nową porcję ( ͡° ͟ʖ ͡°)
Najlepszy do smażenia jest zwykły wieprzowy smalec (byle dobrej jakości, nie gównokostka smalcowa z marketu), bo olejem roślinnym jak przejdzie to jednak nie jest taka smaczna
długość smażenia po uważaniu, od krwistego befsztyka tj. 2minutki na każdą stronę, po kotleta do burgera czyli 4-5 minut. Chyba że naprawdę grube kawałki, to wtedy na schaboszczaka, byle nie zrobiła się sucha podeszwa. Bo wtedy na zimno to się nadaje tylko do hasioka. A gwarantuję że pół kilo w ą trup ki póki gorąca i pyszniuteńka na jedno posiedzenie nie chrupniesz (¬‿¬)
LvL2 to obtoczona w mące, jajcu i panierze. Ale dupienia jest z tym za dużo.
Zostaw to na potem, jak już wymaksujesz lvl1 (ง •̀ᴗ•́)ง
Cebulka.... no co ja powiem, scebulko to wiadomo (っ˘ڡ˘ς)
@VonTrupka fachowca to sie dobrze czyta!
To z jakiego zwierza preferujesz? Jak mowisz o faworku to chyba nie z kurzej? Bo to chyba dosc male, zlbo ja robie za duze faworki
@Mielonkazdzika z kurzej idzie błyskawicą, ledwo wrzucisz na patelkę to już trzeba ściągać i do paszczy
Bo nie dośćm że cieniuteńkie to jak położysz na zimny talerz to od razu ostygnie :<
z kuraka polecam tym, którzy jeszcze nie jedli lub nie są z wątróbką za pan brat. Ja preferuję wieprzową, ale ta jest turbo sycąca. Ze 3tyg. temu kupiłem pakę bodaj 80dkg, to wdupiałem przez 3 dni xD
Faworki nigdy za duże. Pamiętaj że to się trochę skurczy.
Nie ma strachu co do wielkości, za pierwszym razem najistotniejsze żeby nie przesmażyć. Spróbuj krótko smażoną jak i trochę dłużej. No ja zesmażonej podeszwy nie lubię. Ale ja to z tych co befsztyka równo 2 minutki, bo potem to może robić tylko za deskę do krojenia
wgl befsztyk i kotlet do burgera to jedyne co kucharzę z zegarkiem w ręku ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@VonTrupka to ja tez jak zrobie steka, albo burgera to wprawny weterynarz by go jeszcze uratowal
@Mielonkazdzika
najlepsza jest z dzika
@GordonLameman I see what you mean
@Mielonkazdzika
nie tym razem:
https://www.hejto.pl/wpis/przypomnialo-mi-sie-ze-mialem-obiad-wrzucic-watrobka-dzika-smazona-z-cebula-i-ja
@GordonLameman gdzie jest najbliższy sklep z dzikami? ( ͠° ͟ʖ ͡°)
@GordonLameman o w morde co za cross over
No tego sie niespodziewalem!
@VonTrupka
No niestety to może być problem
@Mielonkazdzika
:)))))
@GordonLameman teraz to się wykręcasz, co?! (*  ̄︿ ̄)
kto mi 80dkg dzikiej wątrobuńci dostarczy jak już sprawiłeś że stałem się głodny ლ(ಠ益ಠლ)
Kuczakiem z obiadu nie oszukam zewu krwi i żelaza przy małej ilości tłuszczu a dużej białka ヽ(`⌒´メ)ノ
@VonTrupka
jak będę miał znowu to mogę oddać xd
@GordonLameman coś mi tu podpuchą trąci, nikt całej nie oddaje ot tak (¬‿¬)
@VonTrupka
ja jestem bardzo „selfless”
Najlepsza smażona z cebulką 😋❤️
@Mielonkazdzika Polecam taką wersję: maliny rozetrzeć na sos, po kilka na porcję zostawić do dekoracji, wątróbkę usmażyć standardowo, podawać na rukoli, polane sosem malinowym i posypane całymi malinami.
@Mielonkazdzika moja matka robiła z papryka i pieczarkami, dzięki temu nie jest sucha jak badyle, czami też robię tak dla siebie
@Mielonkazdzika Ja akurat nie przepadam za wątróbką ale podobno bardzo dobra wychodzi z jabłkiem.
Zaloguj się aby komentować