Kroje w kostkę, peklowanie i kabanosy, może trochę kiełbasy.
Znalazłem na jakimś forum informacje, że koninę 4 dni się pekluję. Ma ktoś jakieś doświadczenie?
#wedzenie #wedlinydomowe #gotujzhejto
@Cauliflower Sama tak przyszła? Na pewno świeża?
@ZygoteNeverborn Świeża, słodko pachnie. Już skrojona.
Pamiętam historię, którą kiedyś usłyszałem jak w szpitalu dziecku - dziewczynce (fanatyczce koni), poczęstowali chyba rodzice innego małego pacjenta z tej samej sali kabanosami z koniny xD Jak się dowiedziała to płaczu było co niemiara ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bartlomiej_rakowski No poniekąd rozumiem, ale ja bym zjadł konia z kopytami. Jak byłoby mnie stać xD
Konia z rzędem Tobie.
@Cauliflower jadłem kiedyś w karczmie łemkowskiej w Krynicy, dobre to było
@Zielczan Gulasz czy kiełbasa?
@Cauliflower taki bardziej burger na proziaku
@Zielczan Super to wygląda
nie bo nie
@UncleFester Co nie?
@Cauliflower Konina nie, i już. Ujemny pierun.
@UncleFester Konina be ale krówka cacy?
@Cauliflower
W naszym kręgu kulinarnym zdecydowanie tak.
Zżeranie konia, to tak jak zżeranie psa.
@UncleFester W naszym kręgu kulinarnym jak najbardziej jadało się koninę. Dopiero po I wojnie światowej zaczęło się to zmieniać.
Nie dawno w naszym kraju były sklepy z mięsem konskim na każdym rogu. 🤨
@Parigot Skądś wzięło się "zjeść konia z kopytami"
@Cauliflower hmm to było w czasach kiedy nie było środków lokomocji wszyscy na wsi hodowali konie jako zwierzę pociągowe do pracy i na sprzedaż , więc produkcja tych zwierząt była ważna i nie można było sobie pozwolić na jakieś braki a nadwyżki trzeba było zjeść, jak pojawiła się mechanizacja samochody i ciągniki to konie przestały być tak użyteczne
Gdzie kupiłeś koninę?
@LtPyro https://allegro.pl/oferta/dwojka-konina-mieso-konskie-gulaszowe-z-konia-1kg-12085763996
Mają również jedynkę oraz gotowe wyroby.
Jadłem dobre kabanosiki niedawno z koniny, polecam
@Zapster Mają jakiś posmak wyczuwalny, że konina? Ponoć mają wyczuwalną słodycz, ale to też może być subiektywne?
@Cauliflower jezeli maja byc kabanosy to bym zmielil, dodal peklosoli i odstawil na 2 godziny, po czym bym doprawil, wyrobil i nadziewal. Peklosol przy zmielonym miesie dziala bardzo szybko, nie ma potrzeby peklowania duzych kawalkow kilka dni
Zaloguj się aby komentować