Najgorszy chleb ever jak do tej pory. Nie wierzcie kutasiarzom - trzeba rozciągać i przekładać żeby wyrobić zajebisty krągły bochenek, który się nie rozjedzie jak kocia sraka.
@GazelkaFarelka wygląda jak martwy płód diplodoka ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
@GazelkaFarelka Ja cały czas foremki piekę, bez stresu.
@Zielonypomidor zawsze mi wychodziły zajebiste krągłe bochenki bez foremki i bez żadnej autolizy. Pierwszy raz taki flak. Nie ma to jak coś robić od kilkunastu godzin żeby w efekcie dostać taką srakę. Wkurzyłam się.
@GazelkaFarelka Tak trochę w pamięci pogrzebałem i wszędzie gdzie miałem wspomniane o autolizie to składanie i tak było. https://natashasbaking.com/five-seed-sourdough/
@Zielonypomidor nie będę palcem pokazywać kto
Nic kurwa nie lepiej.
@GazelkaFarelka A i jak będziesz miała czas, przejrzyj sobie przepisy tej pani, są konkretne i dokładnie czas podany a nawet przy niektórych dokładne procenty masy.
@Zielonypomidor założę się że w środku będzie zakalec bo prawie nic nie poszedł w górę i nie ma pęknięcia. Normalnie przypominają mi się słowa ojca.
@GazelkaFarelka Ojcowie dużo mówią.
@Zielonypomidor "kurwa mać zaraz to gówno wypierdolę przez okno"
@GazelkaFarelka A to xD
@GazelkaFarelka tylko ciepłym nie rzucaj bo nie dość że kogoś zabijesz to jeszcze poparzysz xD
@Zielonypomidor drugi błąd jaki popełniłam, to wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą żeby była lepsza para, zamiast spryskiwać jak do tej pory. W związku z tym mojemu termostatowi w piekarniku najwidoczniej odjebało, grzałka pracowała cały czas i przypaliło od dołu. Generalnie sraka padaka. Nie polecam, wypiek spierdolony na wszystkie możliwe sposoby.
@GazelkaFarelka Wyrosło coś?
@Zielonypomidor Nic praktycznie w górę. Wiem że nie powinno się ciąć gorącego chleba ale w przypadku tego gluta to bez znaczenia. Przekrój. Pośrodku jakby zakalec.
@GazelkaFarelka ale masz chujowy chleb
@Rudolf Nawet mnie nie denerwuj
@GazelkaFarelka Kurde ale widać, że pracował.
@GazelkaFarelka no dobra, ale daj zdjęcie chleba a nie jakiegoś kurczaka.
@Zielonypomidor no widać, tylko gluten nie wyrobiony jak należy i nie trzymał bochenka w ryzach. Plus ogłupiony termostat, góra się nie dopiekła a dół już się palił, a piekłam na tym samym poziomie co zawsze.
@GazelkaFarelka W końcu znajdziesz swój przepis. Kury by się przydały.
@Zielonypomidor Nie mam kur, ale suszę i oddaję stary chleb komuś, kto ma kury.
Następnym razem zrobię z tego przepisu - wygląda na praktycznie 1:1 jak ten przepis na chleb na rozczynie drożdżowym od Stilgara, z którego zawsze mi wychodziło. Takie same proporcje, też jest wieczorem rozczyn, w dzień rano zagniecenie ciasta, rozciąganie i składanie co 30 minut, na koniec tylko dodatkowo przedłużony etap leżenia ciasta a potem formowanie bochenka i kolejne odłożenie na wyrastanie.
https://upieczsobiechleb.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-wersja-uproszczona/
@GazelkaFarelka Ja na razie przy foremkach zostaje. Znajdziesz przepis wykorzystam.
@Zielonypomidor No mi poprzednie dwa na zakwasie bez foremki wyszły, chociaż improwizowane totalnie przepisy (bazujące na przepisie drożdżowym Stilgara, tylko czasy dobrane "na oko"). Na przykład dwa dni temu wrzucałam i był bardzo ładny. Ale chciałam spróbować, żeby wyszedł lepiej przefermentowany, lepszy w smaku, lepszy w przekroju i przedobrzyłam.
https://www.hejto.pl/wpis/pszenny-na-zakwasie-pszennym-bez-dodatku-drozdzy-zakwas-wlasnorecznie-hodowany-c
@Zielonypomidor jedynie co, to faktycznie jest smaczny
@GazelkaFarelka ucz mię młaster szjefie!
Zaloguj się aby komentować