Jebać przepisy z neta, sraka padaka, autoliza gównoliza. Pierwszy raz zrobiłam bez przekładania co 30 minut kilka razy, bo uwierzyłam że się wyrobi zajebisty kurwa gluten jak pomieszasz mąkę z wodą i odstawisz na 30 minut.
Najgorszy chleb ever jak do tej pory. Nie wierzcie kutasiarzom - trzeba rozciągać i przekładać żeby wyrobić zajebisty krągły bochenek, który się nie rozjedzie jak kocia sraka.
6bee710e-5988-4d62-9288-dec75518d75f
JesteDiplodokie

@GazelkaFarelka wygląda jak martwy płód diplodoka ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Ja cały czas foremki piekę, bez stresu. Bez kutasiarzy XD

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor zawsze mi wychodziły zajebiste krągłe bochenki bez foremki i bez żadnej autolizy. Pierwszy raz taki flak. Nie ma to jak coś robić od kilkunastu godzin żeby w efekcie dostać taką srakę. Wkurzyłam się.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor nie będę palcem pokazywać kto


Nic kurwa nie lepiej.

1a4b565e-c77d-47e1-9a9a-29f8157970c9
Zielonypomidor

@GazelkaFarelka A i jak będziesz miała czas, przejrzyj sobie przepisy tej pani, są konkretne i dokładnie czas podany a nawet przy niektórych dokładne procenty masy.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor założę się że w środku będzie zakalec bo prawie nic nie poszedł w górę i nie ma pęknięcia. Normalnie przypominają mi się słowa ojca.

Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Ojcowie dużo mówią.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor "kurwa mać zaraz to gówno wypierdolę przez okno"

JesteDiplodokie

@GazelkaFarelka tylko ciepłym nie rzucaj bo nie dość że kogoś zabijesz to jeszcze poparzysz xD

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor drugi błąd jaki popełniłam, to wstawiłam naczynie żaroodporne z wodą żeby była lepsza para, zamiast spryskiwać jak do tej pory. W związku z tym mojemu termostatowi w piekarniku najwidoczniej odjebało, grzałka pracowała cały czas i przypaliło od dołu. Generalnie sraka padaka. Nie polecam, wypiek spierdolony na wszystkie możliwe sposoby.

97832325-b614-4d20-9ed8-e52a661f3e40
a48e03f4-d563-4552-96cb-7c02effd0310
Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Wyrosło coś?

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor Nic praktycznie w górę. Wiem że nie powinno się ciąć gorącego chleba ale w przypadku tego gluta to bez znaczenia. Przekrój. Pośrodku jakby zakalec.

99c6cf2f-3881-4bc7-b05d-31a15fe8ab03
8c879fc3-97d0-44d1-8206-1ee35cf1b7a6
Rudolf

@GazelkaFarelka ale masz chujowy chleb

GazelkaFarelka

@Rudolf Nawet mnie nie denerwuj

Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Kurde ale widać, że pracował.

eswemenasja

@GazelkaFarelka no dobra, ale daj zdjęcie chleba a nie jakiegoś kurczaka.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor no widać, tylko gluten nie wyrobiony jak należy i nie trzymał bochenka w ryzach. Plus ogłupiony termostat, góra się nie dopiekła a dół już się palił, a piekłam na tym samym poziomie co zawsze.

Zielonypomidor

@GazelkaFarelka W końcu znajdziesz swój przepis. Kury by się przydały.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor Nie mam kur, ale suszę i oddaję stary chleb komuś, kto ma kury.


Następnym razem zrobię z tego przepisu - wygląda na praktycznie 1:1 jak ten przepis na chleb na rozczynie drożdżowym od Stilgara, z którego zawsze mi wychodziło. Takie same proporcje, też jest wieczorem rozczyn, w dzień rano zagniecenie ciasta, rozciąganie i składanie co 30 minut, na koniec tylko dodatkowo przedłużony etap leżenia ciasta a potem formowanie bochenka i kolejne odłożenie na wyrastanie.


https://upieczsobiechleb.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie-wersja-uproszczona/

Zielonypomidor

@GazelkaFarelka Ja na razie przy foremkach zostaje. Znajdziesz przepis wykorzystam.

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor No mi poprzednie dwa na zakwasie bez foremki wyszły, chociaż improwizowane totalnie przepisy (bazujące na przepisie drożdżowym Stilgara, tylko czasy dobrane "na oko"). Na przykład dwa dni temu wrzucałam i był bardzo ładny. Ale chciałam spróbować, żeby wyszedł lepiej przefermentowany, lepszy w smaku, lepszy w przekroju i przedobrzyłam.


https://www.hejto.pl/wpis/pszenny-na-zakwasie-pszennym-bez-dodatku-drozdzy-zakwas-wlasnorecznie-hodowany-c

GazelkaFarelka

@Zielonypomidor jedynie co, to faktycznie jest smaczny

VonTrupka

@GazelkaFarelka ucz mię młaster szjefie!

Zaloguj się aby komentować