Myślałem ze rozlewni jest kilka ale receptura jedna.
Takie #wtf trochę
#ciekawostki #cocacola #cukier #napoje #jedzenie #zdrowie #slodycze
@4pietrowydrapaczchmur przeca wiadomka jest że fanta ma kompletnie inny skład w hameryce - soku nie mają, sztuczny barwnik, syrop glukozowo-fruktozowy
@Acrivec albo kukurydziany syrop
@4pietrowydrapaczchmur
Czytaj - gdzie wprowadzono podatek cukrowy.
Popatrzcie na etykiety napojów, wszędzie cukier do 5% plus substancje słodzące.
Smacznego.
BTW
Zróbcie sobie test sensoryczny, 4.1 Blg to ledwo słodkie jest.
@UncleFester w Norwegii masz dużą różnicę w cenie między napojami z dodanym cukrem i bez.
@UncleFester i o to chodzi, jedno z lepszych dzieł pisu.
@lurker_z_internetu pis wprowadził podatek cukrowych w napojach bez cukru więc kurwa nie bardzo.
@lurker_z_internetu Trucie ludzi, wolę czysty cukier niż mieszaninę hoooywi jakiej chemii.
@UncleFester Bo sue giwno znają i myślą, że cukier jest lepszy bo od zawsze go żrą.
@lurker_z_internetu
Cukier lepszy, bo jesteśmy ewolucyjnie przystosowani do jego metabolizowania, syntetycznych słodzików już niekoniecznie.
@lurker_z_internetu jak mnie wkurwiają tacy z takim podejściem. Wcześniej był wybór, chciałeś cukier - brałeś normalną, nie - to zero. A kij tam, narzucmy wszystkim swoją religię bo ma być tak i już. Wolność wyboru? A po co to komu, wszyscy mają żreć syntetyczne słodziki bo cukier bee.
Całe życie piję wodę w ilościach znacznych, a aspartam mnie drażni smakiem i wyczuje go z kilometra ale kurwa jak chce się napić coli z samym cukrem do drinka raz na rok to muszę przerzucać butelki różnych producentów szukając jeszcze ostoi normalności.
@UncleFester foliarskie pierdolenie
@UncleFester tak, ewolucja nas przystosowała do życia wśród marketów gdzie można kupić produkty, które w jednym opakowaniu mają więcej cukru niż do niedawna człowiek zjadał w kilka miesięcy. Weź się w głowę puknij.
@lurker_z_internetu
Oczywiście syntetyczne słodziki to samo zdrowie i trawimy je bez problemu - trochę powagi.
Zobacz ile cukru może być w dojrzałych winogronach, gruszkach, figach, daktylach ...
Wszystko kwestia wyboru i umiaru.
Sam decydujesz co jesz, nikt ci nie każe kupować produktów wysokocukrowych.
I o ten wybór właśnie chodzi, nie chcę żeby ktoś decydował za mnie i truł wątpliwej jakości substytutami.
A z tym pukaniem, to taka gówniarzeria trochę.
@AdelbertVonBimberstein i masz wybór
@UncleFester No i dobrze, bo Fanta i inne tego typu napoje są ogólnie zbyt słodkie. I wcale nie chodzi mi o zdrowie, bo dla mnie picie takiego ulepku to żadna przyjemność. W Niemczech napotkałem kiedyś mniej słodką wersję Fanty (chyba z oznaczeniem Classic czy jakoś tak). Z ciekawości spróbowałem i, o dziwo, dało się ją pić. To samo zresztą dotyczy słodyczy. Owszem, jak nazwa wskazuje, powinny być słodkie, ale czasem mam wrażenie, że są słodsze nawet od kostek czystego cukru wsadzonych do ust. Aż mnie skręca na myśl o batonikach Mars i czekoladach Milki. Jadłem je jako dzieciak, ale już jak byłem nastolatkiem, odrzucało mnie od nich.
@Bipalium_kewense
Czystymi cukrami trudno przesłodzić, jesteśmy ewolucyjnie przystosowani do ich spożywania.
Nawet zjedzenie łyżki czystej fruktozy (uważanej za najsłodszy cukier prosty), nie wywoła negatywnej reakcji ze strony układu pokarmowego, wręcz przeciwnie, będziemy mieli ochotę na więcej - mamy zakodowane, że to dobry, wysokoenergetyczny pokarm.
W przypadku słodzików, będących setki, czasami tysiące razy słodsze od sacharozy bardzo łatwo o "przedawkowanie" skutkujące wstrętną, chemiczną słodkością produktu.
@UncleFester Przyznam, że nie wiem, jak jest teraz w Polsce jeśli chodzi o Fantę (mieszkam na stałe w Niemczech i ogólnie Fanty nie lubię, dlatego - jak napisałem - spróbowałem tej mniej słodkiej wersji z ciekawości). Tak więc, jest ona mniej słodka z racji mniejszej zawartości cukru, czy też jest to rekompensowane słodzikami?
@UncleFester mi się zawsze chce żygać po tych złodziejach. Prawilną cole coraz trudniej znaleźć.
@4pietrowydrapaczchmur ej to prawda. Kupiłem w Norwegii fante i po łyku wylałem. Lukier. Nie dało się pić.
@AdelbertVonBimberstein w Norwegii przyzwyczajeni są do Solo, które jest dość słodkie. Podejrzewam, że odchamiona z cukru Fanta by się zwyczajnie tutaj nie przyjęła.
@Stashqo solo jest fujka
@AdelbertVonBimberstein @Stashqo taka byla normalna zawartosc cukru zanim zaczeli wszedzie dawac slodzik. Tak samo z pepsi, ktore teraz ma 50/50 i sie nie da tego pic.
@ZmiksowanaFretka z pepsi to tylko max, cukrowych napojów nie piję, więc nawet nie miałem pojęcia, że coś pozmieniali w smaku.
A teraz pokaż Mirandę (słodka jak diabli)
Ale to jest sam cukier i wyrownuja u nas slodzikami do tego samego poziomu, czy faktycznie jest taka 2/3-krotna roznica w smaku?
@Shotsel Wyrównują. W polskiej fancie są sztuczne słodziki.
@Shotsel według mnie polska Fanta vs grecka to jakaś podróba
niby mało cukru, ale dla mnie za słodka. Pewnie jakieś słodziki gówniki
@dotevo co masz do słodzików? Serio pytam
@lurker_z_internetu pewnie sraczkę
Sporo ludzi nie toleruje.
Np. Sukraloza ma dla mnie okropny smak, jak widzę na etykiecie to nie kupuję.
@lurker_z_internetu wychodzę z założenia, że oszukiwanie organizmu to nic dobrego. Nie mam nadwagi więc wolę wypić colę z cukrem niż zero. Dodatkowo wiele slodzikow jest szkodliwa, taki aspartam jest nawet rakotwórczy. Na stewię albo ksylitol to jeszcze się skuszę, ale na resztę nie.
@dotevo jesteś w błędzie, szkodliwość cukru jest doskonale znana i bardzo poważna. Nie ma w nim nic lepszego od innych słodzików, które też dają Twojemu językowi odczucie słodkości bez wyjebywania glukozy w kosmos.
Rakotwórczość aspartamu ma się nijak do szkodliwości cukru.
@lurker_z_internetu ale znam ludzi co piją colę zero, a potem herbatka z cukrem, czekolada itd.
Ja piję kawę gorzką, tak samo herbatę. Jak mam ochotę na słodki napój to wolę taki z cukrem niż udawany.
@dotevo to lepiej dla nich, że ograniczają cukier, chociaż o tę wypitą colę. To nie jest tak, że cukier to trucizna, jak np. alkohol. Chodzi o to, że spożywamy go znacznie za dużo, więc każda redukcja jest dobra.
Mi cola zero smakuje lepiej niż zwykła, po cukrowej czuję, że mam całą mordę oblepioną cukrem.
@dotevo Aspartam jest podejrzewany o rakotwórczość. Czy są już jakieś konkluzywne badania potwierdzające tą hipotezę?
@Tangas Czytałem kiedyś, że z tym aspartamem to mocno rozdmuchana historia. Badania były prowadzone na gryzoniach, te pojone aspartamem, pod koniec życia częściej zapadały na nowotwory niż te pojone cukrem. Tylko, że te na aspartamie średnio żyły znacznie dłużej niż te na cukrze a z wiekiem zwiększa się przecież ryzyko nowotworu.
@Stashqo zgadza się. Badania były prowadzone na początku wieku we Włoszech. Zostały później zdyskredytowane. Za wikipedią: "aspartam został uznany za bezpieczny przez ponad 100 organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności, wliczając w to EFSA, UK Food Standards Agency, Health Canada i Food Standards Australia New Zealand. Amerykański National Cancer Institute stwierdził, że nie ma wyraźnych dowodów na związek aspartamu z rakiem."
Co wcale nie oznacza, że na pewno nie jest rakotwórczy, tylko, że jeszcze nikt tego nie udowodnił.
@Tangas Mnie tam jakoś cola zero nie smakuje, zresztą colę piję tylko gdy jem coś w terenie i nie mogę piwa. Czyli pewnie sumarycznie jakieś 2-6l rocznie. @Stashqo było trochę badań i jedne mówią w jedną stronę inne w drugą. Były jakieś tam badania, że 1 puszka napoju dziennie u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko chorób dziecka aż 3 krotnie, ale na ile wiarygodne są te badania to nie wiem. Ja unikam i tyle. Może za 30 lat okaże się, że jest bardzo niezdrowy, a może wręcz przeciwnie :) tak jak było już z setkami produktów.
@dotevo Wiem, że cukier też jest szkodliwy, ale od niego nie boli mnie brzuch. Po większości słodzików - tak. A poza tym, ten słodki smak słodzików różni się od smaku prawdziwego cukru. Jest jakiś taki… metaliczny? Nie wiem, jak dokładnie go określić, ale dla mnie bardzo nieprzyjemny. Nie wiem, jak Wy, ale ja odróżniam napoje słodzone cukrem od tych ze słodzikami, a zwłaszcza z aspartamem (zdaję sobie sprawę, że są różne i nie wszystkie jeszcze próbowałem - ale na wszystkich się dotąd zawiodłem, nawet tych ponoć zdrowszych jak np. stewii; dla mnie cukru po prostu nic nie zastąpi).
to fanta jeszcze istnieje?
Kumpel w fabryce Danone pracował. Na każdy kraj jest inna receptura danonkow wg preferencji smakowych mieszkańców i np Brytyjczycy mają dużo więcej cukru niż my.
@Niv nie wyglądają. no może trochę wpływa to na odcień skóry. w sumie się nie znam.
@Niv To już rozumiem, czemu w Hiszpanii jogurty owocowe były niejadalne.
@Niv z tym przecukrzeniem jedzenia w UK jest tragedia ( ͡° ʖ̯ ͡°) nie da się jeść
Zmiana na minus jeśli chodzi o smak. Przestałem kupować bo szkoda na to pieniędzy
Zaloguj się aby komentować