Heńki i Henrietty, ten słynny air fryer to nim się da zrobić frytki takie żeby smakowały jak autentyczne sprzedawane w budce przy dworcu gdzie olej był zmieniany jak Zenek w 1998 przyjechał dać koncert na juwenalia? O kurła ale sobie smaka narobiłem. #pytanie #kulinaria #kuchnia #airfryer #dieta #gotowanie
cebulaZrosolu

@Rimfire ciężko zrobić frytki smakujące starym olejem we frytkownicy beztłuszczowej :)

Rimfire

@cebulaZrosolu ale tam się przecież dodaje tłuszczu, tyle że w nim tych frytek nie kąpiesz, nie? Polewasz frytasy tam ile sobie wymyśliłeś i obieg powietrza robi robotę z tego co zrozumiałem.

AdelbertVonBimberstein

@Rimfire piekarnik z termoobiegiem vibe

Rimfire

@AdelbertVonBimberstein no tak trochę, ale z jedną trzecią zużycia prądu i mniejszym pomieszczonku na ten obieg więc chyba lepszym według takiego jednego kanału na YT. Szczerze to ja nie mam tego cuda techniki więc nie wiem jak to działa i jakie są efekty. Ja tam chcę takie frytki co smakują jak te z budki a jak nie robi takich to nie ma sensu kupować w sumie.

cebulaZrosolu

@Rimfire tych gotowych nie polewasz niczym. Te co sam robisz to tak. A masz stary olej żeby je nim polać?

cebulaZrosolu

@Rimfire @AdelbertVonBimberstein ja mam i to i to i jak miałbym do nie wiem dwóch kotletów piekarnik grzać to mi się nie chce, tutaj pyk pyk i zrobione

Felonious_Gru

@Rimfire oszczędność w zużyciu prądu? A liczyłeś to kiedyś?


Bo ja chyba coś źle liczę xD

Piekarnik ma jakieś 50 litrów pojemności , więc jest w nim 60g powietrza. Żeby zagrzać 60g powietrza o 250 stopni celsjusza potrzebujesz 15kJ energii. Na ludzkie jednostki to 4Wh (nie kWh, cztery watogodziny - tyle, co naładować smartfona o 30%). Licząc 1kWh za 2zł to nagrzanie piekarnika kosztuje niecały grosz.

Gdzie ta oszczędność xd

Rimfire

@Felonious_Gru no raczej źle liczysz, bo air frajer nie ma 50 litrów pojemności ani nie musi się rozgrzewać kilkanaście minut przed włożeniem frytków tylko te frytasy już są gotowe w czasie co by się piekarnik jeszcze grzał.

Felonious_Gru

@Rimfire a ja mówię o zwykłym piekarniku.


Tak, airfryer w 20 minut robi frytki. I przez cały czas wymienia powietrze na świeże - wspominał ci ktoś o tym?

Nie bez powodu grzeje non stop i daje rade max 200 stopni.

Rimfire

@Felonious_Gru to się musisz z jakimś fizykiem jądrowym albo prąciowym ewentualnie Gretą Thunberg na ten temat skonsultować, bo ja to Ci nie mogę pomóc pod względem obliczenia które jest bardziej ekologiczne i mniej energozużyciowe. Ja się opieram na tym co w filmiku usłyszałem.

Rimfire

tych gotowych nie polewasz niczym. Te co sam robisz to tak. A masz stary olej żeby je nim polać?

@cebulaZrosolu ja bym sobie je sam pokroił i oblał tym olejem. Niestety świeżym.

Felonious_Gru

@Rimfire nie mogę znaleźć etykiety energetycznej żadnego airfryera.

Jeśli znajdę jakiś miernik energii zdolny wytrzymać 3600W to porównam pomiarami bo jestem bardzo ciekawy, a kupiłem ojcu AF bo dostał pierdolca.


Po prostu zaznaczam, że argument energooszczednosci jest z dupy, bo upieczenie 1.5kg frytek i paczki paluszków rybnych w piekarniku to koszt około 2zł.

AF ma inne zalety.

Felonious_Gru

@Rimfire

bym sobie je sam pokroił i oblał tym olejem

Z surowego ziemniaka licz 40-45 minut na około 500-700g ziemniaka.

Felonious_Gru

@Rimfire etykieta mojego piekarnika do porównania, jeśli trafisz na jakąś etykietę od af to wołaj bo jestem ciekawy

52ee6360-4904-43e9-8648-8cd26c46ef19
Rimfire

@Felonious_Gru tutaj ten filmik co oglądałem. Jak nie daje automatycznie timera w embedzie to powinno być tak w okolicach 13 minuty jak gość robi pomiar ile mu zużywa piekarnik i erfrajer z upływem czasu. Wyszło mu, że do 20 minut to jest jedna trzecia tego co piekarnik.


https://www.youtube.com/watch?v=Wk9xJmbFuOU&t=918s

Felonious_Gru

@Rimfire po pół godziny ma 0.5kwh różnicy. Czyli złotówka.

Ale tu, gdzie dałeś timestamp do podsumowania całkowicie się z nim zgadzam

Felonious_Gru

@Rimfire btw, tu masz świetny filmik dlaczego zwykły piekarnik jest kiepskim airfryerem

https://youtu.be/6h9JhW-m35o

Felonious_Gru

@Rimfire wiem, co źle policzyłem. Nie wziąłem pod uwagę grzania się piekarnika, uwzględniłem samo powietrze w środku xD

Felonious_Gru

@Rimfire jak masz piekarnik to ułóż na kratxe grillowej frytki karbowane, dopierdol termoobieg na 250-275 stopni i pislecz aż narożniki będą na skraju brązowego i czarnego.

Efekt wyjdzie jak z airfryer. Tylko pewnie chwilę dłużej.

chwastyodkuchni

@Rimfire Frytki z AF nie będą nigdy jak z oleju. Dobre do ogrzewania gotowych mrożonych.

Felonious_Gru

@chwastyodkuchni jak posnarujesz olejem to będzie nieźle.

Najpierw 20 minut w 150 stopniach posmarowane olejem, a potem mrozisz, a potem 20 minut ile fabryka dała.

chwastyodkuchni

@Felonious_Gru Coś w stylu robienia frytek belgijskich.

Astro

@chwastyodkuchni pozwolę sobie się nie zgodzić. AF jest bardzo fajne do robienia frytek.

Ważne żeby nie brać dosłownie tłumaczenia „frytkownica beztluszczowa”.

Fryty domowe (a tym bardziej mrożone) wymagania obtoczenenia w oleju żeby nabrały chrupkości na zewnątrz.

Niestety wielkość osób chce je upić „zupełnie bez oleju” przed co wychodzi (pardon my french) @ujowy ziemniak ani duszony, ani smażony.

chwastyodkuchni

@Astro Tylko ja robiłem obtoczone w oleju i mi nie podchodzą. Wole rzadziej zjeść ale już z dobrej odmiany ziemniaka i smażonych na oleju.

GazelkaFarelka

Nie wychodzą, to ersatz prawdziwych frytek smażonych w głębokim oleju, który nadaje chrupkość oraz smak (reakcja maillarda, podsmażenie na złoto).

Zaloguj się aby komentować