HEJTONERZY- ODPOWIEDŹ
Stwierdzeniem nieprawdziwym było - jak niektórzy podejrzewali - to o sfermentowanym rekinie, gdzie zmieniłem lokację (Islandia) i nazwę (Hákarl) na inne, związane z Oceanią.

DLACZEGO REKINA SIĘ FERMENTUJE?
Żeby przetrwać w trudnych warunkach, rekin polarny magazynuje mocznik i trimetyloaminę w swoich tkankach, co sprawia, że jego mięso jest toksyczne i niestrawne. Na Grenlandii, gdzie hákarl jest równie popularny, osobę pijaną nazywa się "shark-sick" („chory na rekina”, choć może ktoś wpadnie na lepsze tłumaczenie) - i nie bez powodu.

Zjedzenie surowego mięsa tej ryby to nie tylko obrzydliwe doświadczenie smakowe, ze względu na wysoką zawartość amoniaku, który pachnie jak mocz lub środek czyszczący, ale również ryzyko ostrego zatrucia. Objawy to dezorientacja, osłabienie, nudności, wymioty, a nawet drgawki. Z zewnątrz może to wyglądać jak upojenie alkoholowe, a dolegliwości mogą obejmować bóle brzucha i silne osłabienie.

JAK TO SIĘ TRADYCYJNIE PRZYGOTOWUJE?
Głowa i wnętrzności rekina są usuwane, a mięso dokładnie płucze się w wodzie. Następnie umieszcza się je w płytkim dole wyłożonym żwirem lub piaskiem, przyciska ciężkimi kamieniami i pozostawia na 6 do 12 tygodni, w zależności od pory roku. W tym czasie zachodzi fermentacja, która rozbija toksyny i usuwa nadmiar amoniaku. Po fermentacji mięso kroi się w paski i suszy na wolnym powietrzu przez kilka miesięcy. Na jego powierzchni tworzy się brązowy nalot, który usuwa się przed podaniem.
Nowoczesny proces nieco się różni od tradycyjnego, ale zasada pozostaje ta sama - fermentacja neutralizuje toksyny, a suszenie wydłuża "datę zdatności do spożycia".

CZY W OCEANII JEST COŚ PODOBNEGO?
Nie w takiej formie, dlatego ją wybrałem. Sama fermentacja ryb jest powszechna, ale proces i czas trwania są zupełnie inne. Najczęściej stosuje się coś, co przypomina marynowanie (ale ja się nie znam) - ryba zanurzona jest w sfermentowanym mleczku kokosowym przez kilka lub kilkanaście dni.
Dotatkoweo w Oceanii istnieje też danie fafaru (np. w Polinezji Francuskiej), gdzie rybę fermentuje się w wodzie morskiej z dodatkiem fermentowanych skorupiaków. Proces trwa kilka dni, a nie kilka miesięcy, jak w przypadku hákarla.

Nie tylko Skandynawia zna długie fermentacje ryb - na Filipinach w potrawie bagoong proces trwa do 90 dni.

NO DOBRA, ALE DLACZEGO TO JEDZO?
Przecież to niesmaczne... Odpowiedź jest prosta: głód i tradycja.
Przed wynalezieniem tego procesu rekiny polarne były łowione dla skóry i oleju, a resztę mięsa zakopywano, bo było niejadalne. Jedna z teorii mówi, że w czasie ogromnego głodu ktoś postanowił zaryzykować, odkopując i jedząc mięso - i przeżył. Tak mógł powstać proces fermentacji, który później stał się tradycją.

Reszta to kwestia kultury, czy tradycji - część naszych preferencji smakowych kształtuje się w dzieciństwie i takim sposobem to, co dla jednych wydaje się obrzydliwe, dla innych jest przysmakiem.
---------------
Gratuluję tym, co wiedzieli lub zgadli, a o innych opcjach z ankiety, które są prawdziwe, opowiem w innym terminie, dlatego warto obserwować społeczność lub tag:

APWDN Extra
#hejtonerzy

---------------
#ciekawostki #oceania #islandia #grenlandia #dziwnesowiepytania #kuchniaswiata #potrawy
Cześć info jest z angielskiej Wikipedii (wpisy o potrawie i o samym rekinie), a część z tej strony:
https://www.campervanreykjavik.com/post/hakarl-icelandic-traditional-delicacy
3edae8fb-bb7c-42b2-b5ae-168d38388bff
4d51b35f-7f89-4aa9-9b84-18ffcddebb67
cf55a2cb-9633-452b-9f72-61e97dbd1ab7
2eb72db5-2664-4ab3-9bbd-91feb1d2b500
b3120b2e-ff0c-4c09-bf30-f3ff0dd465fd
24

Komentarze (24)

paulusll

@Dziwen (╯ ͠° ͟ʖ ͡°)╯┻━┻ Wiedziałem.

Felonious_Gru

@Dziwen raz coś dobrze zrobiłem

Dziwen

Nie wiem w sumie, czy osoby, które dały pioruna chcą być zawołane, więc zrobię to raz i zobaczymy, czy mnie zlinczujecie. xD

Do przyszłych wpisów o 3 pozostałych opcjach raczej skupię się na wrzucaniu tagów i społeczności, a wy wedle uznania możecie je na wszelki wypadek zaobserwować. No chyba, że ktoś chce być zawołany, wtedy to uczynię.

---------------

@Jaszczomp_reaktywacja @Rajki @hellgihad @Kocurowy @Giban @rastabaddon @yerboholik @Okrupnik @BilboBagosz @YourUncle @gastlich @Nickzgeneratora @Ana @arturdwieszopy @Mortikus @mikulec @K44 @Sebgat @Herrmann @HamsKloss @fisti @Koplet @Pigachu @PanSalima @0x34 @Augustyn_Benc-Walski @UjekWujek @macgajster @johnnythefox @Gotten3265 @Niochacz @Budo @Klamra @SUM @Agannalo @Kilik @cyberpunkowy_neuromantyk @Kamil_Zdun @Kryik @argonauta @adamszuba @Raverneth @conradowl @Czarnoksieznik_z_Angmaru @opinia-rowna-sie-polityka @panbomboni @splash545 @Rashan @3t3r @KsRobag @Dlu @DzialaczWiejski @favien-freize @Rozpierpapierduchacz @100mph @Hugs @twombolt @octavian @Danadel @MrFazz @Opornik @RogerThat @rith @Siejek @Vargtimmen @Lunek1 @BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta @sireplama @bartas @Fafalala @l__p @rakokuc @Felonious_Gru @Kotuduchawinny @sawa12721 @pingWIN @Tr8025 @LeniwaPanda @KatieWee @Villdeo @Wrzoo @Botana @Vakarian @UmytaPacha @eloyard @roadie @moll @bori @AbenoKyerto @entropy_ @Fausto @xepo @suseu @razALgul @zuchtomek @bojowonastawionaowca

Felonious_Gru

@Dziwen ty, po co wołasz jak już to pisałem xd

Dziwen

@Felonious_Gru ślepy jestem, nie wiem gdzie wśród 97 osób jest twój nick (pobrałem listę skryptem). xD

Felonious_Gru

@Dziwen tam, gdzie zaczyna się na Felonious_gru

entropy_

@Dziwen a mogła by być opcja że jak op zrobi ważny update (sam zaznaczy że nowe wątki są), albo drugi post z kontynuacją jakiejś ważnej imby to samo woła jeżeli ktoś się zgodzi na update wątku


@hejto

cyberpunkowy_neuromantyk

@Dziwen


Dobrze, że zawołałeś, bo już o tym zapomniałem. xD

Dziwen

@entropy_ no fajne by to było. Takie trochę czasowe obserwowanie określonego wątku.

entropy_

@Dziwen o to to to

@bojowonastawionaowca

Opornik

@Dziwen ja piorunuję wszystko jak leci bo taki był zwyczaj jak tu przyszedłem

bojowonastawionaowca

@entropy_ nie za dużo byś chciał? xD

cebulaZrosolu

@Dziwen


ze względu na wysoką zawartość amoniaku, który pachnie jak mocz lub środek czyszczący,


Ładnie pachnie, co Ty chcesz?!

paulusll

@Dziwen Jaka jest nagroda za poprawną odpowiedź?

Dziwen

@paulusll jak w dobrych grach z dzieciństwa. Gramy o satysfakcję. xD

adamszuba

Wpis ciekawy, choć obrzydliwy 😁

Sofie

I już człowiek bogatszy o nową ciekawostkę

Enzo

@Dziwen Proponowano mi to do jedzenia ale odmówiłem.

Sofie

@Enzo śmierdziało? Jeżeli nie jakoś tragicznie to może bym i się skusiła

Enzo

@Sofie Nie widziałem tego z bliska. Kolega zapytał mnie tylko czy to załatwić bo to lokalny "przysmak".

Fly_agaric

Jadłem. Obrzydliwe do przesady. Zjadane tylko po sporej ilości alko i to w ramach czalendżu.

Dziwen

@ebe jak coś, to tutaj znajdziesz odpowiedź do quizu, bo chyba dałeś piorunka już po tym, jak pobrałem listę do wołania.

Chrabonszcz

Bez sensu, ciekawostki powinny być unikatowe, a nie że się zmienia drobny szczegół w prawdziwym obyczaju.

Dziwen

@Chrabonszcz w takim razie zapraszam do tworzenia własnych quizów (piszę bez szydery). Moim zdaniem zmieniłem na tyle dużo, by nie móc uznać tego za szczegół.

Zaloguj się aby komentować