Hej,
Ktos mi wytlumaczy jedna rzecz.
Jak to jest,ze takie polskie piwo typu tatra,harnas czy zubr wypijesz jedno i wali w watrobe i z miejsca masz zgage. Przy "lepszych" typu perla czy zywiec takie przyjemnosci masz po wypiciu maks dwoch,bo wrazenia smakowe sa bardzo podobne.

A takie bylejakie importowane marki wlasnejza 2,19 zl nie jest wybitne,ale jest przyjemne w smaku,ma sympatyczna goryczke i jest milo sobie wypic raz na jakis czas po pracy np.
Dodatkowo watroba nie wola o pomoc,jak rowniez nie ma tego okropnego uczucia zgagi
#piwo #przemyslenia
79eb274b-e61e-48a5-b504-66b2546afeb9
AdelbertVonBimberstein

@jajkosadzone w Polsce Janusz leje do zbiornika, a w Niemczech Hans, ot taka różnica.

jajkosadzone

@AdelbertVonBimberstein

Jak to made in belgia

Half_NEET_Half_Amazing

nie wiem

co bym nie pił nie mam zgagi i nie boli wątroba

jajkosadzone

@Oczk

Perla niewiele lepsza od harnasia,taka prawda

@Half_NEET_Half_Amazing

A ja mam,bo pije mini ilosci. Jak wypije ze trzy piwa w miesiacu to jest bardzo duzo.

A w czasach studenckich i wczesniej to wagonami szlo bro i wodeczka

Oczk

@jajkosadzone walory smakowe mogą wynikać też z większej zawartości chmielu/ekstraktu względem słodu


Przy "lepszych" typu perla [b...] wrazenia smakowe sa bardzo podobne.


Ale perełki mi tu proszę nie szkalować

Cinkciarz

@jajkosadzone już tlumacze: potęga placebo.

jajkosadzone

@Cinkciarz

No nie,bo wszystko pije ze szklanki/kufli,a nie bezposrednio z butelki/puszki.

Zrob sobie slepy test i tez poznasz roznice

Cinkciarz

@jajkosadzone oczywiście że poznam różnicę w smaku, lubię dobre piwo. Natomiast wątroba nie umie boleć. Może ta zgaga, bo wiadomo - tani produkt, to gdzieś trzeba oszczędzić na produkcji, ale to kwestia indywidualna bardzo.

rakokuc

@jajkosadzone wrażenia smakowe to pewnie kwestia składu, bo większość polskich piw koncernowych ma w składzie tzw. surowce niesłodowane, typu jęczmień albo kukurydza. Do tego dochodzi metoda warzenia nazywana High Gravity Brewing, która też podobno pogarsza smak.


Ale czy to wszystko może powodować zgagę czy jakieś szczególne problemy z wątrobą, to nie mam pojęcia. Duża ilość cukrów prostych w brzeczce albo kiepsko przeprowadzony proces fermentacji piwa, może zwiększać ilość tzw. alkoholi wyższych, które mogą powodować m.in. kaca, ale koncerny raczej nie powinny mieć problemu z pilnowaniem fermentacji.

zachlapany_szczypior

@jajkosadzone rozchodzi się raczejj o proces warzenia, fermentacji. Koncerniaki robione są na szybko + słaba jakość produktów, więc więcej trującego syfu tam zostaje. Stąd zgaga, bóle głowy i kac generalnie.

CzosnkowySmok

@jajkosadzone jest ogromna ilość rzeczy jaka wpływa na finalne piwo. Od jakości składników gdzie najważniejszym skladnikiem jest woda, przez warzenie, leżakowanie, sprzętu, pakowania, przechowywania.

Między taterką a żywcem roznica najczęściej jest w tym jak sie podchodzi do jakości wody i czy używa się sprzętu starego czy nowego. I czas fermentacji i lezakowania.

Cena produktu finalnego to nie tylko marketing.

ZohanTSW

Zwrócił bym uwagę na woltaż. W polskich piwach masz zwykle 5,5% lub więcej, 6% to nic nadzwyczajnego, w sklepach pełno menelskich piw 7-9%, a 5% to są "słabe piwa". Niby niewielka różnica, ale jakoś przy tych poniżej 5% przestajesz czuć spirytus. Porównaj sobie ile procent alkoholu mają piwa z importu, szczególnie czeskie.

Osobiście rozglądam się za jak najsłabszym piwem, jeśli w ogóle chodzi o alkoholowe (piwka zero top), bo są jakieś przyjemniejsze. Może placebo, nie wiem, według mnie nie czuć spirytusu.

Moim rewelacyjnym znaleziskiem jest Brewer Lekki z Dino. 4%, w małych puszkach (co psychologicznie ogranicza chlanie), do tego jest mega tani xD nie znaczy to wszystko że można go pić paletami, na półkach można znaleźć smaczniejsze piwa.

d8fe1836-00e1-40cc-8f37-2dde3795f66b
aleextra

@jajkosadzone przebadaj się... to nie jest normalnie. Ogólnie unikam warki bo wiem, że syrop fruktozowo glukozowy leją, ale ogólnie to dziwne. No, zależy pewnie też ile tego pijesz ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

jajkosadzone

@aleextra

Ja pije maks.3 piwa na miesiac.

I jakos nie czuje potrzeby pic wiecej.

A mocnych alkoholi nie tykam w ogole.

Zaloguj się aby komentować