#gotujzhejto #nadjedzenie #gotowanie
Ramen, dzieło męża (ja tylko pomagałam) Pycha, ale strasznie dużo trudnych do dostania składników i roboty.
90620d96-5c3a-4b81-b3c7-63739879ad5c
kris

@Sakada długo trzeba było gotować?

Sakada

@kris Dłuuugo, dłuuuugo. Z 4 godziny sam rosół (wołowy + kaczka).

UncleFester

Dłuuuuuuugo to tonkotsu

Hangry

@Sakada a przepis skąd? Chętnie zerknę, bo kiedyś już robiłam podejście do tego - ale kiedy to było ...

Chętnie bym ugotowała, bo taki dobry Ramen to daaamn

Senior_Mordino

@Sakada Wstyd się przyznać, ale nigdy ramenu nie próbowałem. Tymczasem na tagu powstaje już jakaś #bojowkaramenu więc trzeba będzie wreszcie wypróbować.

dildo_swaggins

@Hangry ten gość idzie od podstaw: https://m.youtube.com/watch?v=nscTA7QxryM ale idzie po całości bez skrotow :).

mortycja

@Sakada super sprawa, bardzo lubię ramen chociaż bardziej mi przypada do gustu miso ze względu na swoją prostotę

jako taką autystyczną ciekawostkę mogę dodać że style pałeczek do jedzenia różnią się w zależności od kraju z którego pochodzą, te na zdjęciu chyba są w stylu chińskim (wydają się dosyć długie i z tego co widzę mają kwadratowe zakończenie)

Sakada

@mortycja Szczerze - były w Auchan chyba z okazji jakiejś azjatyckiej wystawki. Mąż je kupił razem ze sporą częścią składników. A za ciekawostkę dziękuję

Sakada

@Hangry Przepis znaleziony w necie, wybraliśmy taki, który nam podpasował, teraz kurcze nie pamiętam który.. Wiem tylko, że wywar robi się z kaczki + wołowiny, w składnikach były chyba ze 3 rodzaje grzybów (któreś się moczyło w wodzie, inne gotowało), jakieś specjalne wino białe do gotowania (mam je w lodówce, mogę Ci zrobić zdjęcie), chips z boczku, kapusta, makaron. Maciek nie dodawał tylko wodorostów, bo nie jest fanem. Jak znajdę przepis, to Ci dopiszę.

Sakada

@Senior_Mordino Smakuje jak bardzo aromatyczny, pełen różnych smaków rosół z ciekawymi dodatkami. Domowy ramen jest lepszy, bo sos sojowy można sobie dodać do miski, wedle życzenia. W knajpach dają zbyt słony, jak dla mnie.

Zaloguj się aby komentować