Przed chwilą testowałem patent z dodaniem sody oczyszczonej do sosu pomidorowego i to serio działa - znosi kwasowość. Dodałem około jedną łyżeczkę na puszkę pomidorów ale to chyba za dużo. Następnym razem dam pół łyżeczki sody.
Też dodaję do odkwaszania. Działa też z bigosem jak kapusta za kwaśna.
Czekam, aż ktoś powie, że to niezdrowe.
@lurker_z_internetu - znaczy, że wiesz że niezdrowe?
@koszotorobur mi się nie wydaję, że jest bardziej niezdrowe niż dodawanie soli. Spotkałem się natomiast z oburzeniem, że dodaję do jedzenia "chemii" i się truję.
@koszotorobur to nie jest niezdrowe
@lurker_z_internetu
O kurwa, ta mityczna chemia xD
@maximilianan - zależy jaki związek jest wynikiem reakcji sody z kwasem z pomidorów i czy cała soda weźmie w niej udział.
@Jarem chemia wiadomo zła. Nawet nie wspominam czasami, że dodaję do jedzenia glutaminian sodu. Swoją drogą polecam, zwłaszcza do zup bezmięsnych.
@koszotorobur wynikiem jest dwutlenek węgla i woda. W zupie zostaje sód i jony węglanowe.
@lurker_z_internetu nie sód tylko jony sodu. Ogólnie to jest tak samo niebezpieczne jak dodanie soli kuchennej.
@maximilianan i w sumie nie jony węglanowe, tylko wodorowęglanowe.
@lurker_z_internetu w zasadzie to głównie dwutlenek węgla, jonów to tam jest tyle o ile
@Lubiepatrzec
Ja przepraszam bardzo, ale co tutaj było do testowania? Przecież to żadna magia tylko podstawowa chemia
@Jarem - chętnie się od Ciebie dowiem jaka to zachodzi reakcja i jaki związek chemiczny jest jej wynikiem - to nie podpucha - jestem po prostu leniwym lajkonikiem.
@koszotorobur węglan sodu + kwas cytrynowy -> CO2 + H2O + cytrynian sodu
@Jarem nie znałem tego sposobu i chciałem sprawdzić a że działa to się dzielę.
@koszotorobur @Lubiepatrzec
Soda oczyszczona to zasada, więc zobojętnia kwas.
Ja wiem, że mija kolejny weekend bez użycia wzorów skróconego mnożenia, ale dużo rzeczy uczonych w szkole można wykorzystać.
Np. Zjawisko konwekcji można wykorzystać, żeby zminimalizować smród zioła jak jarasz w chacie :D
@maximilianan - jak tak to bezpieczne - oby tylko nie za dużo tego cytrynianu sodu powstało bo może powodować dolegliwości żołądkowe.
@koszotorobur byś musiał tego mnóstwo zrobić
@Jarem ma nawet kod dodatku do żywności: E500
@Jarem - ja dla zasady unikam kwasów
@maximilianan
Siadaj, pała.
Reakcja niepoprawna, soda oczyszczona, to zwyczajowa nazwa wodorowęglanu sodu NaHCO3.
@UncleFester w środowisku wodnym i przy tych stężeniach to nie ma znaczenia, przecież dobrze wiesz.
@maximilianan Produkty się zgadzają, ale stechio trochę inne
Odkryłem ten patent kilka lat temu. W końcu tikka masala wychodziła kremowa i delikatna 😉
Zaloguj się aby komentować