#gotujzhejto

Przed chwilą testowałem patent z dodaniem sody oczyszczonej do sosu pomidorowego i to serio działa - znosi kwasowość. Dodałem około jedną łyżeczkę na puszkę pomidorów ale to chyba za dużo. Następnym razem dam pół łyżeczki sody.
Lubiepatrzec userbar
lurker_z_internetu

Też dodaję do odkwaszania. Działa też z bigosem jak kapusta za kwaśna.


Czekam, aż ktoś powie, że to niezdrowe.

koszotorobur

@lurker_z_internetu - znaczy, że wiesz że niezdrowe?

lurker_z_internetu

@koszotorobur mi się nie wydaję, że jest bardziej niezdrowe niż dodawanie soli. Spotkałem się natomiast z oburzeniem, że dodaję do jedzenia "chemii" i się truję.

maximilianan

@koszotorobur to nie jest niezdrowe

Jarem

@lurker_z_internetu

O kurwa, ta mityczna chemia xD

koszotorobur

@maximilianan - zależy jaki związek jest wynikiem reakcji sody z kwasem z pomidorów i czy cała soda weźmie w niej udział.

lurker_z_internetu

@Jarem chemia wiadomo zła. Nawet nie wspominam czasami, że dodaję do jedzenia glutaminian sodu. Swoją drogą polecam, zwłaszcza do zup bezmięsnych.

lurker_z_internetu

@koszotorobur wynikiem jest dwutlenek węgla i woda. W zupie zostaje sód i jony węglanowe.

maximilianan

@lurker_z_internetu nie sód tylko jony sodu. Ogólnie to jest tak samo niebezpieczne jak dodanie soli kuchennej.

lurker_z_internetu

@maximilianan i w sumie nie jony węglanowe, tylko wodorowęglanowe.

maximilianan

@lurker_z_internetu w zasadzie to głównie dwutlenek węgla, jonów to tam jest tyle o ile

Jarem

@Lubiepatrzec

Ja przepraszam bardzo, ale co tutaj było do testowania? Przecież to żadna magia tylko podstawowa chemia

koszotorobur

@Jarem - chętnie się od Ciebie dowiem jaka to zachodzi reakcja i jaki związek chemiczny jest jej wynikiem - to nie podpucha - jestem po prostu leniwym lajkonikiem.

maximilianan

@koszotorobur węglan sodu + kwas cytrynowy -> CO2 + H2O + cytrynian sodu

Lubiepatrzec

@Jarem nie znałem tego sposobu i chciałem sprawdzić a że działa to się dzielę.

Jarem

@koszotorobur @Lubiepatrzec

Soda oczyszczona to zasada, więc zobojętnia kwas.

Ja wiem, że mija kolejny weekend bez użycia wzorów skróconego mnożenia, ale dużo rzeczy uczonych w szkole można wykorzystać.


Np. Zjawisko konwekcji można wykorzystać, żeby zminimalizować smród zioła jak jarasz w chacie :D

koszotorobur

@maximilianan - jak tak to bezpieczne - oby tylko nie za dużo tego cytrynianu sodu powstało bo może powodować dolegliwości żołądkowe.

maximilianan

@koszotorobur byś musiał tego mnóstwo zrobić

lurker_z_internetu

@Jarem ma nawet kod dodatku do żywności: E500

koszotorobur

@Jarem - ja dla zasady unikam kwasów

UncleFester

@maximilianan

Siadaj, pała.

Reakcja niepoprawna, soda oczyszczona, to zwyczajowa nazwa wodorowęglanu sodu NaHCO3.

maximilianan

@UncleFester w środowisku wodnym i przy tych stężeniach to nie ma znaczenia, przecież dobrze wiesz.

UncleFester

@maximilianan Produkty się zgadzają, ale stechio trochę inne

ColonelWalterKurtz

Odkryłem ten patent kilka lat temu. W końcu tikka masala wychodziła kremowa i delikatna 😉

Zaloguj się aby komentować