Dzisiejszy obiad. Zupa rybna curry z brązowym ryżem, bo innego nie jem. Do tego sok z wyciskanych grejpfrutów. Muszę powiedzieć, że mi wyszło, jest pyszna (° ͜ʖ °)
#jedzenie #gotujzhejto #jedzzhejto #ciekawostki #gotowanie
084126b9-0f15-4cef-bbdf-503465576980
5a5c6c85-6eed-4ab9-8044-3253c0932d31
7a1654d7-5887-46af-ab23-f23a312db91e
Nedkely

Brazowy ryz najlepszy, nie widze sensu jesc bialego jak mozna zdrowsza wersje

AdelbertVonBimberstein

@Nedkely nie widzę powodu jeść brązowego jak można jeść białą smaczniejszą wersję.

Klamra

@AdelbertVonBimberstein @Nedkely niech każdy je, jaki chce. Jeden chce zdrowo, a drugi smacznie. Przy czym smak, to osobista kwestia gustu, jak z większością odczuć odbieranych naszymi zmysłami (° ͜ʖ °)

AdelbertVonBimberstein

@Klamra dokładnie do tego nawiązałem.

Nedkely

@AdelbertVonBimberstein Bialy ryz niczym sie nie rozni w smaku imo i to i to mdle, trzeba doprawic przyprawami jakimis

GrindFaterAnona

Brazowy ryz najlepszy, nie widze sensu jesc bialego jak mozna zdrowsza wersje

Brązowy się gotuje jakies 3x dluzej. Niemilosiernie mnie to wkurwia, nawet kartofle sie tak dlugo nie gotują.


Btw nawet gatunki bialego ryzu sie roznia miedzy soba w smaku. Masz kubki smakowe wypalone

@Nedkely

yoowki

Smacznego, pytanie mam jak do cholery jeść zupę rybną? No na samą myśl mnie odrzuca, ogólnie za rybami nie przepadam, no nie powiem apetycznie to wygląda ale jak przekonać się do tego specyficznego zapachu?

Klamra

@yoowki ten zapach ryby ginie po ugotowaniu i dodatkowo „przykrywa” go curry. Jak ta ryba leży w zupie to w ogóle jej nie czuć. A smak jest rybny, ale przesiąknięty pastą curry i mleczkiem kokosowym, no i bulionem, w tym wypadku warzywnym.

Mielonkazdzika

@yoowki mozesz (nawet powinienes) dodawac troche sosu rybnego do dan azjatyckich. To sie moze przyzwyczaisz.

Klamra

@Mielonkazdzika w tym przepisie jest sos rybny, ale nie strasz @yoowki bo jak powącha sos rybny bezpośrednio z butelki, to mu pewnie nos odpadnie, skoro nie przepada za rybami (° ͜ʖ °)

AndrzejZupa

No to daj ten przepis, poproszę! Z opisu brzmi zachęcająco…

Klamra

@AndrzejZupa zrobiłem go z tego przepisu. Tylko ja użyłem mintaja, bo taką rybę akurat miałem (° ͜ʖ °) tam można również dołożyć owoce morza, ale ja akurat chciałem samą rybną.

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/zupa_curry_z_owocami_morza/przepis.html

wonsz

@yoowki ło panie - twoje pytanie brzmi jakbyś nigdy nie próbował nawet zacząć. Najmocniej to będziesz curry czuł i kokosa, rybę to ew. jakbyś jakieś konkretnej użył (nie wiem, makrela?) - tyle tracić...


W Lidlu aktualnie jest dziki łosoś dostępny - zero zapachu ryby oo otwarciu, aż byłem zdziwiony.

UncleFester

@yoowki Jak myślisz, dlaczego do ryby często podaje się ćwiartkę cytryny?

monke

@Anteczek zrób taką na basho

yoowki

Nie no panowie ja rybę zjem tylko z cytryną. Mnie ten zapach normalnie rzuca na plecy. Dziwne to bo i łowie ryby i wtedy mi nie przeszkadza jak mi ręce capią rybą i w porcie jak jestem nad morzem to nawet lubię ten zapach. Ale jak pomyślę tylko o zupie rybnej to mam drgawki😂. Kurde może dlatego, że kiedyś mój ojciec świętej pamięci złowił ponad metrowego szczupaka i potem hotował jego łeb w jakiejś chemii żeby go spreparować i mam taką traumę z dzieciństwa że capilo tą rybą w całym domu. BTW sos rybny mi nie śmierdzi 🤔

Zaloguj się aby komentować