Dziś był dzień gotowania.
Zazwyczaj w tygodniu roboczym w ciągu dnia nie mam czasu żeby zrobić zakupy i jeszcze coś ugotować na o jad, więc lubię mieć zamrożone różne opcje.

no i dziś był dzień gotowania tych opcji

Wjechaly schabowe moczone w mleku o smażone na smalcu, kotlety mielone pieczone w piekarniku, gołąbki duszone (ryż i mięso) w sosie pomidorowym i kawałki fileta z kurczaka usmażone na oliwie. To ostatnie to opcja zarówno do ryżu czy makaronu - tylko dodać pesto albo szpinak albo nawet gotowy sos.

#gotowanie #gotujzhejto
087ef35a-ac24-467a-a7ca-9d92205697a7
6ac3199b-a77f-4f0b-b025-b96bfd0f92a3
4f31adfa-46cd-4a34-9500-5eaf428592c3
81108161-57c5-4152-a6f9-852486733fc6
mBank

@GordonLameman Moczone w mleku z cebula ?

GordonLameman

@mBank 

mleko, cebula, ziele angielskie i pieprz

mBank

No i to jest klasa, smacznego !

LordWader

Samotny słoik w akcji. Powodzenia w życiu.

GordonLameman

@LordWader 


Ani samotny, ani słoik. Wybudowałem się poza miastem.


Gdybys widział dom, który wybudowałem to byś się obsrał z zazdrości, partyjny ciamajdo

LordWader

@GordonLameman Już ci wierzę, dlatego będziesz cały tydzień jadł odgrzewane kotlety.

Jim_Morrison

@LordWader "dlatego będziesz cały tydzień jadł odgrzewane kotlety"

I zrobi to w pełni legalnie bo ci idioci tego nawet nie sprawdzają, że można jeść odgrzewane kotlety w nowo wybudowanym domu. Wolny człowiek w wolnym kraju, zazdro, co nie? Pytanie retoryczne.

DiscoKhan

@GordonLameman super to wygląda, ajaj...


Zaś ze smażeniem na oliwie to nie ma tak, że to jest bardziej niezdrowe niż na oleju i też zasadniczo aż tak mocno to smaku nie zmienia czy w jakiś mit kiedyś uwierzyłem i nie zweryfikowałem? xd

GordonLameman

@DiscoKhan 

na oliwie bo bardziej mi pasuje do tego co będę z tym robił - pesto czy szpinak.


do pseudo azjatyckich dań raczej smażyłbym na oleju, np. Ryżowym.

DiscoKhan

@GordonLameman no ja to jestem prosty chłop i w zasadzie albo smalec albo zwyczajny słonecznikowy idzie, bo i tak nie idzie poznać. Oliwę w zasadzie tylko na zimno używam, właśnie pesto takie sprawy. Ale rzadko gotuję, bo nie lubię także też eksperta nie będę zgrywał xd

GordonLameman

@DiscoKhan 


ja na smalcu mało, bardziej oliwa/olej/maslo.


oliwy tylko w sumie do kurczaka, bo do innych rzeczy sie moze palić.


schabowe są super też na maśle klarowanym, ale tym razem robiłem dużo i kupiłem smalec

DiscoKhan

@GordonLameman o, na maśle muszę spróbować, bo nawet jak tylko przeczytałem to mi to smacznie zabrzmiało xD

GordonLameman

@DiscoKhan 

tylko pamiętaj że to maslo klarowane musi być!

mną zwykłym się popali raczej

DiscoKhan

@GordonLameman nie ma raczej szans na pomyłkę, bo normalnie to w ogóle masła w domu nie mam xd

GtotheG

@DiscoKhan mit, polecam dr Kulczynskiego na temat smazenia i na czym.

Zaloguj się aby komentować