@yeebhany wex ciasto dojeb troche maki, zagniec od nowa i rozwałkuj ale troche grubiej mi ostatnii pomoglo xD
@yeebhany każda porażka jest nawozem sukcesu
@Kanciak to ja jesrem kurea kompostownikeim
@yeebhany Jak Ci na wyglądzie nie zależy to widelcem można sklejać. Widzę znajomy przepis.
@yeebhany bez larwy nie ma motyla
@moll przerpaszam
@yeebhany nie masz za co.
Poza tym klej i nie narzekaj. Nauczysz się. Za dużo mąki podsypałaś i dlatego się nie chcą sklejać
@yeebhany uspokój się, to jest świąteczna atmosfera
@Pimenista2
@yeebhany Mogę pożyczyć na jeden dzień, teraz na pewno się uda XD
@nobodys dzięki nie jestem into bdsm
@yeebhany haha, już to sobie wyobraziłem XDDD
@nobodys to narzędzie jest dziadowe i po nim się rozpadają pierogzy
@Acrivec moje pierogi mają na ten temat inne zdanie
@nobodys Fajnie wiedzieć, że jest takie narzędzie, człowiek wciąż się uczy
@Bankrut.pl Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, bo kompletnie się nie znam na azjatyckiej kuchni
@yeebhany ćwiczenie czyni mistrzem, wyluzuj.
Parę tipów: trochę oleju znacznie uelastycznia ciasto. Daj mu poleżeć w kupie ze dwadzieścia minut, zanim zaczniesz robić pierogi. Jeśli brzegi się nie lepią (zwykle za dużo mąki) przesuń namoczonym w wodzie palcem po brzegach, po tym połączą się bez problemu.
... i nie pakuj tyle farszu w tak cienkie ciasto. Można wsadzić dużo do pozornie niedużego krążka, ale musi mieć się z czego rozciągać.
I powodzenia, naprawdę - nie święci pierogi lepią. ¯\_(ツ)_/¯
@ewa-szy Nauka nauką ale jeść coś trzeba.
@yeebhany Widzę, że też Cie przysłowiowy chuj strzela jak coś się pierdoli i nie idzie zgodnie z planem
@JaktologinniepoprawnyWTF porobiłam kółeczka od szklaneczki eleganckie płaskie gładkie, ułożyłam jeden na drugim na talerzu tos ie chuje posklejaly, odrywałam po kawałku i już pięściami o blat je płaskowałam od początku.
@JaktologinniepoprawnyWTF nie znam takiego przysłowia
@yeebhany wycinasz i od razu nakładasz farsz. Nie robisz stosu z kółek, bo to nie działa
@moll jak to mówił piłsudski przepis dobry tylko kucharz debil
@yeebhany cokolwiek udało Ci się skleić i ugotować?
@moll tak, wyszło z 10 w miarę normalnie wyglądających pierogów, jeszcze cybulki podsmażyłam i na górę dałam. Reszta wygląda jak po lekkim wylewie, jak to ładnie jeden użytkownik w komentarzu określił, i te będą dla starego na święta.
@yeebhany to jak na pierwszy raz niezły wynik. Moje pierwsze pierogi to było łowienie osobno ciasta i farszu z wody, bo mi się prawie połowa porozklejała w gotowaniu
Pierogi to wyzwanie!
@yeebhany Pewnie za mało mąki między nimi i dlatego się skleiły
Przecież są bardzo ładne eleganckie, nie myślałeś o otwarciu restauracji? Gwiazdkę Michelina dostaniesz na starcie albo nawet i dwie
Nie no te w górnych rzędach przecież są całkiem spoko. Te na samym dole wygladają jak po lekkim wylewie, ale też nie ma dramatu.
@yeebhany Po zaciśnięciu ciasta palcami w jednym miejscu należy przekręcić ten fragment o 180°. I tak raz przy razie.
Prosta i skuteczna czynność, a efekt tego wygląda jak jakaś magia.
Na tej stronce właśnie tak są lepione pierogi https://cookpad.com/pl/przepisy/16522015-ciasto-na-pierogi-babciny-przepis-z-miedzywojnia
co ty gadasz bomblu, wciągałabym je jak dzik
@yeebhany kisne haha, mi salatka warzywna jakos wyszla, teraz zaczynamy boje z zurkiem.
@yeebhany ja np. nigdy nie robiłem pierogów, czyli masz skilla wiecej; nastepne wyjda na pewno zajebiste, wg. Ciebie, bo wg mnie, to i tymi bym nie pogardził
Do pierogów trza mieć formeee!!! Trza ćficzyć jak Rocky w Rocky 4! A gdzie rozgrzewka? Bierze się taki amator za robotę i później narzeka! Eh!
Masz, nie załamuj się i napierdalaj pierogi i pamiętaj, w pierogach liczy się wnętrze!
@yeebhany Haha może dajesz za dużo farszu?
@Bankrut.pl farszu zdawalo mi sie nawet za malo dawalam, bo zostalo jak juz sie ciasto skonczylo. pierwsze pierozki w zyciu, nikt w domu nigdy nie robil to i widac co sie stalo. przy zamykaniu wyplywal i juz nie dalo sie wtedy w ogole skleic. jeden rabin mowi daj wiecej wody, drugi rabin mowi daj wiecej maki, to juz nie wiem.
@yeebhany Pierwsze koty za płoty, ważne żeby się nie zniechęcać
@yeebhany Piękne są 💜
@yeebhany ale ten z warkoczem w prawym dolnym rogu, to już wyższa liga
@yeebhany Bo robisz od szklanki i za dużo masła albo za mało mąki. Ja osobiscie jako facet doszedłem do prostego wniosku,że ja tego cholerstwa nie potrafię sklejać. Na szczęście wynaleziono takie rzeczy:
https://allegro.pl/oferta/maszynka-wykrawacz-do-lepienia-pierogow-stalowy-13076512070
https://allegro.pl/oferta/forma-do-pierogow-wykrawacz-pieroznica-do-uszek-13014997755
Więc jakbym kiedyś miał je robić to wiem jakich narzędzi potrzebuję
@yeebhany moimi faworytami są ta kuleczka i zawiniątko obok w środkowej części dolnego rzędu, chociaż khinkali też niczego sobie. Uszy do góry. Smacznego!
@myjourneytojahh o jaka zdolna jestem nieświadomie gruzińskie przysmaki robię
Po co te nerwy, chłop zje takie rozwalone to się nie zmarnują
@yeebhany ja tam takiego upośledzonego pieroga chętnie ojebie na ciepło xd jestem zaprawiony w boju i chętnie zgłoszę się na ochotnika na ten poligon doświadczalny. xDDDDD
@JesteDiplodokie nie masz pojęcia na co się piszesz, raz robiłam czipsy z ziemniaków, wyszły niedopieczone flaki, zatrułam siebie i ojca xD
@yeebhany ale to ja notorycznie sikam dupom xd
Dzisiaj robiłem pierogi. Oczywiście jak zwykle na pałę ciasto. Czyli około kilograma mąki, pół masła roztopiłem, wrzątkiem zalałem tę mąkę, łyżeczka soli mała. Pociapałem w misce łyżką i jak trochę przestygło to wjebałem dwa jajka, trochę rzadko się zrobiło, podsypałem mąki deko i idealnie wyszło. Ogólnie to ciasto nigdy nie jest za rzadkie, wraz z wyrabianiem gęstnieje. Łatwiej rzadkie zagęścić niż gęste rozrzedzić.
Ale co to jest?!
@KakaDemona
Dwie rady.
Używaj do ciasta gorącej wody.
Nie pij alkoholu podczas robienia pierogów.
Zaloguj się aby komentować