#pizza #hejtopizza #gotowanie
A co mi tam wołam celebrytę! #topgar
@Modnar Kamień rozumiem nagrzewasz przed położeniem pizzy?
@Acrivec No jasne. Tak z pół godziny. Ale cienki jest bo z centymetr ma. To jest trochę lipa. Za dużo składników tez nie ma. Szczerze to wiem, ze można podpiec spod i tak dalej ale może jakoś da się to ogarnąć na jednym wsadzie…. Nie mam pomysłu.
@Modnar no to możesz jeszcze zrobić góra dół grzanie, albo dać kamień na samą górę i włączyć termoobieg (będzie mu wiało od spodu, dzięki czemu kamień będzie intensywniej wymieniać temperaturę z piekarnikiem)
@Acrivec z tym termoobiegiem tez spróbuje
Kamień chyba potrzebuje ok godziny grzania przed położeniem placka. Ja przed kupnem piecyka do pizzy robiłem spod na patelni a potem górę w piekarniku.
@Denial.ONE Oj strasznie dużo roboty… ja leniwy jestem. Jak ukręcę placek to już bym chciał szybko go ogarnąć. Może bez pieca do pizzy nie da rady….
ja daję kamień na 1 lub 2 poziom od góry. rozwijam placek i wsuwam go na około minutę, aż spuchnie. wtedy przewracam. po kolejnej minucie wyciągam i kładę sos i resztę. im wyżej kamień tym szybsze ruchy trzeba mieć. aby uniknąć przyklejania sypnij trochę polenty na kamień.
@Wlacza Tak sobie przekminiam żeby dogrzać kamień na 275 stopni z grzaniem od góry z tym kamieniem na poziomie górnym tak około 7-10 cm od grzałki. Wtedy wrzucić placek i zobaczyć co się wydarzy. Może dobrze odgrzany kamień i dobre pierdolniecie temperatura od góry da radę.
@Modnar Kamień najbliżej góry jak się da.
Poniżej masz screena z bardzo dobrej publikacji Klubu Miłośników Pizzy:
https://docs.google.com/document/d/1MRwbbbTvpeREmDCans6zHDF7QBu_Ug6Hvl13XouvEbo/edit
@paramyksowiroza To się muszę jeszcze douczyć ale miałem taka refleksje żeby górna grzałka dobrze dogrzać kamień. Dzieki
@Modnar Tak, ale chodzi o różne kwestie. Po pierwsze, kamień tuż pod grzałką mocniej się nagrzeje.
Po drugie, pomiędzy grzałką i kamieniem robi strefa naprawdę wysokiej temperatury - dużo wyższej, niż jesteś w stanie osiągnąć w piekarniku na większej przestrzeni.
Po trzecie, pizza szybciej się piecze, bo z jednej strony masz mocno nagrzany kamień, a z drugiej rozgrzaną do czerwoności grzałkę.
Dodałbym jeszcze, że niektórzy zalecają pieczenie pizzy na lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, bo wtedy grzałka działa zawsze na full, bo nie jest ograniczana przez termostat.
Tylko refleks wyćwicz, bo pizza robiona w ten sposób potrafi się zrobić naprawdę szybko
@paramyksowiroza No tak z punktu widzenia termodynamiki to taki sposób wydaje mi się najrozsądniejszy. Muszę to wypróbować. Praktyka jest tu kluczowa widze.
dobre freaki
@Modnar opcja Grill, jest? To sama góra, temp ma i jedziesz, jak jeszcze opcja w grillu dać termoobieg to dajesz, im wyższa temp tym lepiej.
@Modnar Wymontuj termostat (albo zepsuj żeby żona się nie czepiała) to będzie grzać grubo ponad 350C.
@moderacja_sie_nie_myje To jest dobra porada. Szczerze jak się nie ogarnę z tym termostatem to zmienię piekarnik na taki z większa temp.
@moderacja_sie_nie_myje Jezus Maria... I piekarnik będzie służył już tylko do pizzy bo resztę spali?
@sireplama A do czego innego piekarnik ma służyć? Pizza o plomo.
@moderacja_sie_nie_myje to nie lepiej kupić Ferrari, zmodyfikować i tam tluc pizzę?
@Modnar ja robie placki w jakims słabym piekarniku ale grzeje niby do 250°, kamień mam wulkaniczny (ale to chyba nie robi dużej różnicy) i nagrzewam go tak z godzinke może trochę dłużej. Oczywiście kamień na górę daje ale tak żeby bez problemu wsadzić placka i żeby nie dotknął grzałki jak wyrośnie. A dzisiaj wyszedł mi niezly wariat (chyba najlepiej wyrośnięte brzegi do tej pory)
Zaloguj się aby komentować