#gotujzhejto #gotowanie #domowelepsze #jedzenie #jedzzhejto #slowfood #nietylkomielonka
@UncleFester Masz azbestowe dłonie?
@chwastyodkuchni Gorącą masę przekładałem do ciepłej wody i szybko wyrabiałem. I tak bolało
@UncleFester Jak się robi mozarellę tak w domu? W skrócie, nie musi być dokładnie.
@Statyczny_Stefek
Bardzo uproszony przepis na szybko:
-
5l mleka do gara + sok z 1 cytryny
-
ogrzać do 32*C
-
dodać podpuszczkę i szybko wymieszać
-
odstawić na 5-10 minut
-
pociąć delikatnie skrzep
-
odstawić na 15 minut
-
ogrzewać powoli do 70-75*C
-
wyrobić i uformować w rękach masę serową
-
kule zalać serwatką/solanką i do lodówy
-
EDYTKA: pozostałą serwatkę można ogrzać do wrzenia i zebrać ricottę
I już.
@Statyczny_Stefek to tak podpowiem że to chyba najprostszy ser, taki na początek kursu serowarskiego.
edit: aaaalbo halloumi, nie pamiętam, może coś pomieszalem.
@wonsz z halloumi więcej roboty
@Statyczny_Stefek bierzesz mleko i robisz
@Soviel
Spoko, moją pierwszą mozzarellę robiłem z kartonowego UHT 3,2% i bez problemu wyszła.
Jak ktoś chce się bawić, to wpieriod.
Dobrze dodać odrobinę CaCl2.
@UncleFester Albo na całego, mozzarella colombiana i dodać odrobinę C17H21NO4
@Soviel Nie zadziała, nie ta droga podania. Ponadto popsuje smak.
@UncleFester A skąd wiesz że to już 32 albo 70 stopni? Siedzisz z termometrem?
I najważniejsze: ile trwa całościowo taki proces?
@Statyczny_Stefek
termometr
około godziny
Darowanemu mlekowi w zęby się nie zagląda
@UncleFester gadka conajmniej nie na miejscu. Jak mleko prosto od krowy w domu to się trzeba radować a nie XD
Zaloguj się aby komentować