https://farmdining.pl/rezerwacje/
#gownowpis #jedzenie
Xdd panie za takie pieniądze to jak cie wezmę na balety to tydzień szpitala miesiac odwyku oraz rok terapi.
@ErwinoRommelo podejrzewam, że przy tym budżecie to byś mi zafundował wieczny zgon
@Felonious_Gru byś się obudził jak ten w kac vegas, dziara tribalna na twarzy jak mike tyson. Domowe wedlinki bimber cytrynowo miętowya na koniec warsztat jak robić działo na ziemniaki z rury pcv oraz konkurs strzelanka z takiego działa do świadków Jehowy.
@ErwinoRommelo samo w sobie dla mnie spoko, koleś wyrobił sobie markę, te kolacje mają jakąś tam fajną otoczkę, pkacisz za spektakl, a nke za same kalorie czy nazwisko. Zresztą są chętni, bo wszyskie miejsca na wrzesień i październik wykupione, możesz tylko się zapisać na warsztaty jednkdniowe za 5k.
A że mnke na to nke stać to już inna sprawa. Jakbym wygrał w euro jackpot to dalej mentalnie bybmnke było nie stać.
Ale nkewliczenie obowiązej obslugi kelnerskiej to taka totalna januszerka
@Felonious_Gru tak czy tak dla mnie to szukanie bogatego jelenia, wiadomo ze dobra kuchnia to nie są tanie sprawy, ale tak samo jak ten Turek ze stejkami posypanymi złotem jest to już przesada i znak ze ma się za dużo pieniędzy, może tak myślę bo jestem biedny ale za takie siano masz lot na jakieś włoskie zadupie i jesz w jakimś rodzinnym resto starowinki której lasagne będzie idealne. Z tymi 10% to po prostu podejście na wyjebce do tematu myśląc z góry ze nazwisko zrobi wszystko.
@ErwinoRommelo jak pisałem - to nie jest jedzenie tylko teatr ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ErwinoRommelo 2 lata temu na sloweni zamówiliśmy z żoną "pakiet szefa kuchni" + wino.
Pakiet dla 1 osoby to było 180€ + 45€ za wino.
Nie była to gwiazdką michelin, ale szef kuchni pracował w znanych restauracjach - 3 x pytałem kelnera czy warto i czy sobie tym pojemy bo byliśmy po całodniowej trasie motocyklowej. I wiesz co? Do tej pory wspominamy tą kolację. Czy było pyszne? Było zajebiste. 8 dań takich na 2 - 3 gryzy ale naprawdę się najadlem. Smaki byly czasami zaskakujące. Czy byśmy to powtórzyli? Pewnie.
@Felonious_Gru Wojtek zawsze dolicza 10% tipa dla serwisu, idzie za tym jakosc serwisu. Poznalem pare osób ktore dla niego pracowały na kelnerce i jest to topka polski. Jak cie stac na taka kolacje to i stac cie na 10% tipa.
@Cybulion kelnerom powinien płacić pracodawca, a zachwycony obsługą klient napiwek najpewniej zostawi sam. Doliczanie procentów za usługę, ukryte gdzieś w stopkach i za gwiazdkami, to januszerka typowego cebulka i potępiam to strasznie, a same takie lokale omijam po prostu dla zasady.
@Cybulion ale idąc do kina nie płacę 40 zł za bilet + 10% za posprzątanie fotela.
Myślisz, że jak kogoś nie boli wydanie 1450zl to 1600 będzie barierą nie do przeskoczenia? Gdzie, jak się pewnie domyślasz, obsługa kelnerska jest integralną częścią przedstawienia
@sireplama Jakoś nie za bardzo widzę, aby ta informacja była tutaj w jakikolwiek sposób ukryta.
Service charge to raczej normalna praktyka w lokalach na pewnym poziomie i pracodawca płaci z niej kelnerom.
Jakoś nie za bardzo rozumiem, dlaczego dla Ciebie to taka różnica gdy taka opłata po prostu nie jest wliczona w cenę.
@paramyksowiroza a czemu to rozdzielać, skoro to trwała, nierozerwalna część uslugi? I jeszcze kwota jest ustalona z góry...
@paramyksowiroza wystarczy napisać, że przedstawienie kosztuje 1600zł i jest w to wliczona 9% obsługa kelnerska. To samo, a klarownie
@Felonious_Gru sprzatacz krzesel nie ma 10 lat doswiadczenia e topowych restauracjach, stopnia sommelierskiego, i nie sflambiruje ci watrobki na live cookingu.
Siedze w interesie 15 lat, restauracji z narzuconym tipem w polsce jest garstka, i jest to topka wrecz europejska. Raz w zyciu zrób sobie ta przyjemnosc i skorzystaj z uslug takowej a zrozumiesz czemu sie dorzuca te 10%. A nie raz zdarzalo mi sie odpalic dodatkowe 10%.
Rozumiem jakby ci kazali w jakies stechlej knajpie po rewolucjach magdy odpalic tipa z gory.
@Cybulion nie, nie zrozumiem. Obaj wiemy, że nie da się oddzielić jedzenia od obslugi kelnerskiej.
@Felonious_Gru A tutaj masz nieklarownie?
Podejrzewam, że może chodzić o stawkę VAT, która może być inna niż za same dania.
@Felonious_Gru sluchaj to jak bede jechał na kolacje do Mugi w poznaniu - zapraszam na moj koszt. Zjemy 10 set z pairingiem, a ja ci pokaże co potrafią ci kelnerzy.
@paramyksowiroza tip nie jest objety vatem a normalnie ozusowany jako składowa uposażenia
@Cybulion ale to nie jest tip przecież
@Cybulion Ale na paragonie chyba musisz wymienić tę usługę?
@sireplama tu masz jasno na koncu napisane, nawet dla zwrocenia twojej uwagi puszczone przechylonym drukiem. Latwo ci je omijac jak ich jest moze 15 w calym kraju XD.
@paramyksowiroza tak ale schodzi ze stawka d czyli 0%.
@Cybulion
a ja ci pokaże co potrafią ci kelnerzy.
Pokaż mi, co potrafią jak nie zamówię żadnego jedzenia.
Zrozum, że ja nie mam problemu z tym, że trzeba kelnerowi zapłacić za jego pracę, tylko za bezsensowne ukrywanie tej opłaty.
A z moim zestawem uczuleń i uprzedzeń to wolałbym pojechać do tego szefa kuchni co zbiera z klientem wywiad i dopiero kupuje skladniki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Felonious_Gru okej - krynica zdroj - restauracja koncertowa - bede w pazdzierniku i listopadzie. Tam to tak dziala
@Felonious_Gru i jeszcze raz - oplate masz jasno zaznaczona, 1450 to czysta cena, a charge liczy sie od calosci rachunku czyli wino, woda, softy, koktajle etc.
@Cybulion o widzisz, teraz mi wyjaśniłeś. Dziękuję.
Chociaż nadal uważam, że to powinno być wliczone w cenę w karcie, w końcu proporcje są ustalone
@Cybulion
restauracja koncertowa - bede w pazdzierniku i listopadzie. Tam to tak dziala
Zabierz kogoś bliskiego, a nie randoma z internetu
@Cybulion No i chyba właśnie dlatego jest sens podawania informacji o service charge osobno?
Nie wiem, więc pytam
@Cybulion ja to mam szczęście, 3km od domu dwie z pietnastu takich w całej Polsce xd
Stary gessler już się zawinął, a on chyba też tak miał, to by było trzy
@Felonious_Gru @Felonious_Gru nie łaże po spelunach XD na nich akurat mozesz wieszac psy - podrzedne knajpy powinny unikac takich mykow. Zreszta samo to 'prowadzimy jeden rachunek na stol' to kpina. Przeciez jak przyjdzie 8 kobiet to musi byc 8 rachunkow i uj. Patrzac po cenach koktajli - rychly upadek przeczuwam.
Moim osobistym zdaniem takie praktyki jak 10% tipa odgornie powinny byc w restauracjach z topki poland top 100/ michellin/ gaul and millet.
Dam se łape uciac ze w twoim przykladzie kelner nie zobaczy tego klopsu - albo siedzi na ¼ etatu a reszte ma wyplacane z tych pieniedzy. Janusza znajdziesz wszedzie.
Zreszta mieszkajac w wawie czy krk znajdziesz tego wiecej.
@Felonious_Gru jako ciekawostke pierwsza rest w polsce z obowiazkowym tipem to... Fukier magdy gessler ktory jest przeokropny i dalem mu szanse dwa razy i dwa razy wychodzilem bardzo niezadowolony.
@Cybulion no dobra, tylko że za fukiera to płacisz tylko za nazwisko celebrytki
@Felonious_Gru lepiej ci powiem, ona ma tylko 51% tej restauracji. Sama historia restauracji robi robote, najstarsza winna piwnica, zabytkowa etc. A rosol maja tak obrzydliwy ze sam lepszy zrobie.
Pozostawiam moja propozycje otwartą, na jesieni bede latal po polsce. Może Albertina w krakowie? Same pochwaly slyszalem a nie mialem jeszcze przyjemnosci tam zawitać
@Cybulion podtrzymuje: weź kogoś bliskiego, a nie randoma z netu.
@Cybulion jakie to jest pretensjonalnej z tymi wstawkami po angielsku xd
Widziałem te popisy kelnerskie i trzeba być cholernie zblazowanym żeby takie słabe popisy miały być imponujące.
Bądźmy szczerzy tutaj - chodzi o wydanie jak największej ilości pieniędzy przy odpowiedniu wielu świadkach żeby poczuć się ważnym, po to kelner ma poświęcać wiele uwagi i robić za zabawiacza. I w tym nie ma nic złego, ktos dobrze zarabia to niech je sobie wydaje jak chce ale te racjonalizacje zawinięte w jedwab terminów które ogrnsiczaja się do czegoś takiego jak podpalanie jedzenia na chwilę tak żeby to w miarę estetycznie wyglądało po prostu zabawnie brzmi xD
@Cybulion nie wiem skąd te 15 knajp w kraju wziąłeś, w Warszawie co druga praktycznie ma takie zapiski. A zgadzam się że powinny one dotyczyć JEDYNIE miejsc w których kelner nie służy tylko odbieraniu zamówienia i przynoszeniu jedzenia a istotnie dokłada swoją cegiełkę do całości wizyty.
Jak trafiam do knajpy gdzie siedzę na jakiejś taniej kanapie zbitej z palet i stoliku ze skrzynki (bo tak modnie) a kelnerka nie potrafi zapamiętać zamówienia bez błędu czy przynieść osobno przystawek i głównego dania a potem na rachunku mam +10% to chuj mnie jasny strzela.
podrzedne knajpy powinny unikac takich mykow
@Cybulion sorry, ale to już śmierdzi hipokryzją i elityzmem. "Podrzędne speluny" to niech ręka boska broni, niech wypisują wszystko w 1 skomasowanej cenie i niech nawet nie śmieją liczyć na dodatki, tam kelnerzy i kelnerki powinni wyżyć z wypłaty, ale już "wielki lokal restauracja 1 z 15 w Polsce" to śmiało, niech dodaje, "im się należy". Sorry, prawda jest taka, że obowiązkowe tipy w każdej postaci, nieważne gdzie to rak i to się powinno tępić, a nie chwalić, bo potem tylko kolejne knajpy to podłapują i racjonalizują. W Stanach ten zjebany trend też się nie wziął znikąd i dzisiaj doszedł do takiego etapu, że to już dawno przekroczyło poziom karykatury, nawet w kultowych Wściekłych Psach była scena o tym traktująca, a z kiedy jest ten film- sprzed ponad 30 lat.
@paramyksowiroza bo w Polsce obowiązuje cena z cennika. I po pierwsze to nie wiem czy to nie jest niezgodne z prawem, po drugie lokal na poziomie będzie płacił swoim pracownikom by ci zachowywali się na poziomie .
@Cybulion Następnym razem siedząc u mechanika na wymianie opon dostaniesz +10% za klimatyzowaną poczekalnie (przecież kartka wisiała, że korzystając z poczekalni leci +10% opłaty). Dla Ciebie niepłacenie kelnerom to oznaka wykwitności dla mnie to oznaka nosacza z cebulą zamiast dupy... ¯\_(ツ)_/¯ cóż, każdy ma prawo do własnej opinii...
@DiscoKhan to podpal jedzenie na sali pełnej gości nie podpalajac aobie ciuchow i przy okazji opowiqdajac o tym dlaczego właśnie uzywasz powiedzmy calvadosu od chateau du breuill w starzeniu xo.
@emdet bo tyle uwazam za sensowne by mialy taki zapis, wybacz ale w warszawie ograniczam sie do topki sugerujac sie przewodnikami wymienionymi wyzej. W zyciu nie wejde do knajpy typu stol z palety i ciamajdowata obsluga - bo mam swiadomosc ze tego kelnera janusz zle oplaca.
@NiebieskiSzpadelNihilizmu bo dlugo czas w PL byla to wlasnie rzecz zwiazana z elityzmem. Latajac po niemczech tylko w knajpach z gwiazdka michelin spotykalem odgorny tip, to ze w polsce janusz chce blyszczec ze ma tak elitarny zespol ze mu nie zaplaci normalnie to sorry ale cale zalozenie omija szerokim łukiem
@sireplama XD ale tak jest chłopie, jak jade do ziomka ktory robi w garażu to zapłace odpowiednio mniej niż jak jade to typa ktory robi w klimatyzowanym i 'zatrudnia' uczniakow z pobliskiej zawodowej. I to nie jest 10% a 30-50%. A wiesz kto zrobi mi robote lepiej?
Panowie - ot przyznaje sie do bledu, uważałem ze praktyka jaka stosuje amaro nie jest powszechna w wawie, moj blad ze nie zwiedzam wszystkich ujowych restauracji.
Nadal jednak podtrzymuje ze topka moze sobie pozwolic. Jesli sie nie zgadzasz z ta praktyka - omijasz restauracje i idziesz dalej prosta sprawa, zreszta jakos nie widze by ktoras z tych o ktorych ja mowie miala z tym problem ze tam nie chodzicie, w mudze wolny stol jest na wrzesień XD u wojtka tez 2 msc w przod sprzedane.
@paramyksowiroza tak normalnie na paragonie widnieje
@Cybulion tu nje chodzi o to czy doliczają czy nie.
Porównujesz aso do "mietka."
A aso wisi na ścianie "przegląd klimatyzacji 199zł", a na fakturze mam ładnie rozbite na części i robociznę i suma wychodzi 199zł a nie 250zł "bo jeszcze ozonowanie zrobiliśmy, tam na dole reklamy jest dopisek"
@Felonious_Gru i u ziomeczka z garazu tez dostaje piekna fakture z rozbitymi pozycjami
A wiesz kto zrobi mi robote lepiej?
Pewnym wyznacznikiem może być cena w cenniku, ale może trzeba szukać warsztatów z dopiskiem "do usługi należy doliczyć 25% za pracę mechanika" ¯\_(ツ)_/¯
Panowie - ot przyznaje sie do bledu, uważałem ze praktyka jaka stosuje amaro nie jest powszechna w wawie, moj blad ze nie zwiedzam wszystkich ujowych restauracji.
@Cybulion Ujowość to Januszowanie na wynagrodzeniu pracowników. Nie wróży to dobrej usługi.
@sireplama dlatego polecam omijac miejsca ktorych nie jestes pewny, jak wyzej powiedzialem, sa przewodniki ktore pieknie sugeruja ktore restauracje w polsce warte sa uwagi.
Co do mechaników - zaplacilem kiedys 200 zloty wiecej za remont silnika bo jakosc i renoma. 500m od warsztatu wystrzelilo mi swiece z silnika az wgniotla maske - bo uczen robil i nie mial dostepu zeby dokrecic. Myślisz ze poniesli koszty i przyznali sie do bledu? :)
@Cybulion
ziomeczka z garazu tez dostaje piekna fakture z rozbitymi pozycjami
I co, zgadza się z kwotą podaną na początku?
@Cybulion stary, ty piszesz jakby to było imponujące xD
Byle dzieciak z kółka teatralnego podoła jak odpowiednio sobie przećwiczy.
Właśnie jakby w programie jakaś żonglerka była - o! - to by było na co popatrzeć. Przy okazji jeżdżąc na rowerku jednokołowym. My zaś czky czas rozmawiamy o beznadziejnie prostym układzie choreograficznym i kawałku tekstu do recytacji.
Jak się kumpel właśnie żonglerki nauczył do tricków barmańskich to chyba w zamian powinien brać 500 złotych od polanego drinka wedle twojej logiki xD
@DiscoKhan barmani pokazowi biora do 10tys za wieczor. Recytacja a wiedza to jest duza roznica, i czlowiek ktory zna sie na femacie szybko wyczuje czy ktos recytuje czy faktycznie wie co mowi.
I tak - mi porzadny serwis imponuje - bo wiekszosc zycia spedzilem w branży horeca i mam naprawde duzy poglad na to jak to powinno wygladac.
@Felonious_Gru tak, i jakosciowo obecnie wygrywaja u mnie mali mechanicy aczkolwiek jest dluzszy czas oczekiwania. Do duzego gracza postawilem ostatni raz samochod na wymiane i wyważenie kol to mi je tyl na przod pozakladali XD
@Cybulion a mi nie, ja to bym po prostu faceta botem do odpowiedzi zastąpił. Ale właśnie nie chodzi, jak bot się pokłoni, bo ktoś stwierdzi że mu wino nie opdpowiada czy coś w tym stylu to nie ma tego samego poczucia spełnienia dla klientów.
Człowiek który się zna na temacie może się i pozna, 90% odwiedzających już nie, no nie oszukujmy się.
Jak mój kumpel jest po biochemie i proces fermentacji lepiej od tego kelnera rozumie ale gorzej ze wstawkami losowych terminów po francusku to już pewnie takie imponujące to nie jest? Zresztą, tfu, paskudny w brzmieniu język, od bota sobie można by było wybrać wstawki z dedykowanego języka wedle gustu a tak to trzeba mieć obsługę jak z taśmy produkcyjnej, wedle tych samych schematów.
@DiscoKhan w zyciu nie uzylem podczas obslugi czegokolwiek z francuskiego procz nazewnictwa win, winnic i szczepów. Jak juz mowilem - nie zmuszam do chodzenia do Wojtka na kolacje, nie usprawiedliwiam tez podlych restauracji ktore zrobily se z tych 10% sposob na januszowanie.
A o winie to tez nie jest tak, jezeli gość je zamawia i jest ono technicznie okej (bez plesni, choroby korka etc) to juz nie moze go zwrocic bo mu nie pasuje, to wlasnie robota serwisu by dobrac je tak by mu pasowało. Ciebie nie zaproszę na kolacje bo i tak bys siedzial w telefonie cala kolacje i tlumaczyl se menu na swoje XD
@Cybulion
tak, i jakosciowo obecnie wygrywaja u mnie mali mechanicy
No widzisz, a u amaro dopisują do rachunku dodatkowe kwoty
Komentarz usunięty
@Felonious_Gru Co obejmuje 10% opłata za obsługę kelnerską:
"Przed każdym daniem kelner informuje gości co mają na talerzu, z czego to jest zrobione i co jest w tym wyjątkowego. W efekcie przy kilku osobach posiłek zdąży wystygnąć zanim można go zjeść. Informacja ma zapewne utwierdzić mnie w przekonaniu że to żarcie jest takie zajebiste i dopracowane, że ojeja, ale cóż, zupełnie mnie nie interesuje co zamówiła osoba trzy talerze dalej w lewo. Jak również to, co ja mam na talerzu – sama wybrałam sobie z menu, to chyba wiem co wybrałam? Nie trzeba mi tego potem opisywać jeszcze raz (jeszcze nie mam alzheimera)."
https://mojprzyjacielhans.com/2023/02/20/bardzo-elegancka-restauracja/#more-2243
I ja tak dorzuce na sam koniec jeszcze slowo - sam nigdy nie pracowalem w miejscu z obowiazkowym 10-12,5% za serwis, mimo ze pracowalem w restauracjach z topki. Obecnie tez nie wyobrazam sobie zle placic kelnerom.
Dziwi mnie ze porownujecie knajpy z mojito za 25 zł do Polskiej topki, juz pomijam wojtka ktory se zaszkodzil wspolpraca z tv. Wielokrotnie sam dokładam kolejne 10% gotówka do łapy kelnerowi mimo że ma doliczony serwis - bo wielokrotnie ich wiedza i umiejetnosci są na poziomie eksperckim. Zrobcie se ta przyjemnosc i odwiedzcie raz w zyciu ktores z miejsc w polsce rekomendowanych przez G&M, Michelline czy z listy poland best 100, bo podnoszac jak @Pan_Buk ze placi za to zeby jedzenie mu wystyglo to zwykle mijanie się z prawda i wykazywanie braku wiedzy.
@Cybulion
ktores z miejsc w polsce rekomendowanych przez G&M,
Lol, mam żółty przewodnik gdzieś w domu. Kupiłem sobie po wizycie w knajpie, która się tym chwaliła. Ta jedna spoko, ale nie trafiłem na inną, ktora by była wiecej niż przeciętna.
Co więcej, ta fajna knajpa to było bistro xD
I też mialo mojito za kilkanaście złotych, co jest dla ciebie wyznacznikiem badziewności miejsca.
@Felonious_Gru no jak mowisz ze jestes uczuleniowcem z wykluczeniami to wiesz jak jest
@Cybulion jak?
@Felonious_Gru sam mowisz ze nie mozesz jesc wszystkiego wiec jakies czesci menu ci odpadaja, nie doswiadczysz pelnej wizji. Chociaz z drugiej strony maez racje - niektore restauracje nie powinny sie znalezc w G&M - wynika to z tego ze przez pare lat audytorami G&M w polsce byli niemcy i naprzyklad podbijali rating nie za zarcie a to ze obsluga gada po niemiecku
@Cybulion nie będąc uczulonym też bym nie wziął całego menu
@Cybulion dzwoniłem, niestety nie da się wziąć na wynos bez obslugi kelnerskiej
@Felonious_Gru że ty bys chcial wziac menu amaro na wynos? XD
Zaloguj się aby komentować