Co sie odkasztaniło. Nie domknąłem butelki coli zero i wylała się do piersi kurczaka. Trochę szkodą dobrego mięska, więc mam zamiar colę wykorzystać, jako marynatę. Co myślicie?
#gotujzhejto #gotowanie #jedzenie #jedzzhejto
0ed76444-f33b-48e0-a1cd-8b929c728074
dez_

Cola zero, wywal wszystko.

e8945bc6-b3ea-4ad6-98ed-aeba13d35909
madhouze

@dez_ nie mam zamiaru, czemu niby miałbym wyrzucać?

redve

spróbuj. Ten kurczak raczej trafiłby do smieci, a tak moze cos z tego wyjdzie. Fakt że to cola zero moze być problemem, bo kij wie jak sie zachowa na patelni

madhouze

@redve też nie wiem, ale skoro tak już się stało, to muszę przetestować. Słyszałem o marynatach ze zwykłej coli, ale to pewnie ze względu na wysoką zawartość cukru.

redve

sprobuj, cos sie może urodzi z tego dobrego

hejtamto

Z coli nie robi się marynary tylko glazurę do mięsa, zagęszcza się ją dzięki wysokien zawartości cukru. Ten cukier przy obróbce się karrmelizuje i robi fajny efekt. Tutaj wyjdzie ci kurczak nasiąknięty wodą i posmakiem coli. Jeśli nawet smak ujdzie to konsystencja będzie z dupy. Trzeba było dosypać soli i zrobić weg cola brine, to był by ciekawy eksperyment. Youtube Ethan Chlebowsky chocken brine

madhouze

@hejtamto nawet subskrybuje gościa. Ale i tak teraz to już za późno, bo colę wylałem, cyce przyprawiłem i zoabaczymy efekt

paramyksowiroza

@madhouze W sumie, masz kilka możliwości. Możesz po prostu opłukać mięso i też się nie zmarnuje.

Ale jeśli chcesz wykorzystać tę colę, to poszedłbym w kierunku domowego sosu teriyaki (o ile masz sos sojowy, czosnek i jakąś formę imbiru) a następnie przygotowania kurczaka yakitori, albo marynaty musztardowej, albo keczupowej na ostro.

W każdej z nich cola może być składnikiem.

Skoro na stronie twierdzą że podgrzewanie coli zero nie powoduje tworzenia jakiś szkodliwych związków, to masz sporo opcji do rozważenia.

Mielonkazdzika

@madhouze czasami robie pulled pork z cola albo z dr pepper. Kiedys przez pomylke kupilem dr pepper zero, mieso wyszlo gorzej ale nie jakos strasznie zle.

Dodaj miod, albo cukier + pozostale przyprawy jakie lubisz.

madhouze

@paramyksowiroza wyjąłem i oplukałem. Piersi nabrały brązowego koloru. dodałem czosnek, tymianek, chilli, trochę pieprzu i oliwę i teraz znowu siedzi w lodówce.

Pan_Czerwony_Pomidor

@paramyksowiroza Robiłem żeberka w coli nawet spoko, Nigella robiła chyba szynkę w coli.

VanQuish

Bardziej ciekawi mnie jak niby ta kola była ułożona skoro się tam wlała lol

madhouze

@VanQuish zakrętka była rozszczelniona (nie wiem czy już macie w Polsce ten szatański wymysł, korka przyczepionego na stałe do butelki, przez co ujowo się zakręca) i wszystko spływało do tyłu lodówki i ściekało do pojemnika z kurczakiem

Analnydestruktor

@madhouze mieszkam w NL, od niedawna zauważyłem że bardzo ujowo otwieram mleko w kartonie, musiałem nożem obcinać korek. Myślałem że felerna partia. Teraz rozumiem

madhouze

@Analnydestruktor ja w UK i pomysł jest absolutnie poyebany. Kolejne pseudoekologiczne działania, w najgorszym wydaniu, tylko żeby utrudnić życie przeciętnemu człowiekowi

Jim_Morrison

@madhouze Wszystko git - cziken marynowany w Coli jest w pytę.

madhouze

@Jim_Morrison oh, yeah!

Zaloguj się aby komentować