Dzisiaj brakowało mi czasu, więc tylko je umyłem i już nie odbierałem. Wolicie jeść ziemniaki ze skórką czy bez?
Pewnie większość osób wie, że najwięcej prozdrowotnych wartości odżywczych (np. błonnik i antyoksydanty aka przeciwutleniacze) są właśnie w skórce/pod skórką, tylko.. Ja tak nie do konca za nią przepadam, eh
#jedzzhejto #gownowpis
@nobodys ze skórką lubię. Smacznego!
Dawaj jeszcze przyprawę na ziemniaki na bogatosci
@Okrupnik Tam jest olej + sól, pieprz, peri-peri, papryka wędzona, pieprz, kurkuma i wystarczy
@nobodys myślałem o przyprawie do karkówki czy gyrosa w opakowaniu, ale twoje lepsze
@nobodys W skórce najwięcej jest solaniny - https://en.wikipedia.org/wiki/Solanine. Taka trucizna. Dosyć powszechna. Występuje też w pospolitej roślinie, psiance (Solanum dulcamara). Ja jestem nieco bardziej na nią wyczulony i po ziemniakach, szczególnie w mundurkach, mam objawy podtrucia. Generalnie jedzenie ziemnianków to regularne podtruwanie (i wyrabianie tolerancji na truciznę).
@ataxbras w odżywianiu się niestety zawsze jest coś za coś
W każdym razie coś trzeba jeść
@ataxbras Co ciekawe pomidory, papryka, ziemniaki i wspomniana psianka należą do jednej rodziny psiankowatych.
@nobodys Wszystko jest trucizną, to kwestia dawki. Faktem jednak jest, że obróbka cieplna ziemniaków wzmaga syntezę solaniny w skórce i tuż pod nią. Bo ta trucizna to ochrona przed szkodnikami. Jeśli bulwa doznaje urazu, to reaguje stymulacją produkcji solaniny. Bulwa nie ma jak odróżnić typu urazu, reaguje jedynie na sygnały cytokinowe wyzwalane na skutek nekrozy komórek. Stąd, najbardziej toksogennym sposobem postępowania z ziemniakami jest pieczenie ich ze skórką :D.
I fakt, bataty/pataty mają solaniny mniej.
Właściwie truje nas wszystko, jeśli dostarczone jest w nadmiarze - mechanizmy są różne, ale gra o przetrwanie to ciągłe balansowanie na linie
@myoniwy Zgadza się. Co jeszcze ciekawsze, to to co zjadamy należy w większości do kilku rodzin roślin (kapusta, gorczyca, kalafior, brokuły - to wszystko kapustowate dla przykładu).
@ataxbras Niestety tak jest i warto mieć trochę świadomości co nas podtruwa, heh
Istnieje np. takie raczysko jak zaawansowane produkty glikacji białek i pieczone ziemniaki to pikuś w porównaniu do np. smażonego, pieczonego, a nawet gotowanego mięsa
Tak więc, warto się trzymać jakichś w miarę zdrowych proporcji
@nobodys Ach tak, reakcja Maillarda. Na szczęście tutaj nie mam jakoś uczuleń. Choć dioksyny to nic fajnego.
Piekarnik nadal perfekt czysty. 5 * Masterkuka utrzymuję
@bejonse az sie blyszczy, jak na sali operacyjnej
@nobodys no i namówił - dziś na obiad wjadą na pełnej ziemniaczki.
@rain Maślanka XD A wersja premium sadzone jajko i maślanka
Zaloguj się aby komentować