Co jest lepsze od jednej blachy ziemniaczków? Dwie blachy ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Dzisiaj brakowało mi czasu, więc tylko je umyłem i już nie odbierałem. Wolicie jeść ziemniaki ze skórką czy bez?

Pewnie większość osób wie, że najwięcej prozdrowotnych wartości odżywczych (np. błonnik i antyoksydanty aka przeciwutleniacze) są właśnie w skórce/pod skórką, tylko.. Ja tak nie do konca za nią przepadam, eh

#jedzzhejto #gownowpis
b9bed985-f680-4977-92a2-605f4d56719a
1144538b-47c4-47a3-8897-a2db4c114477
Lubiepatrzec

@nobodys ze skórką lubię. Smacznego!

Okrupnik

Dawaj jeszcze przyprawę na ziemniaki na bogatosci

nobodys

@Okrupnik Tam jest olej + sól, pieprz, peri-peri, papryka wędzona, pieprz, kurkuma i wystarczy na zdjęciach może tego nie widać, ale lubię się bawić różnymi kombinacjami.

Okrupnik

@nobodys myślałem o przyprawie do karkówki czy gyrosa w opakowaniu, ale twoje lepsze

nobodys

@ataxbras w odżywianiu się niestety zawsze jest coś za coś niektórzy wcinają np. kabanosy na potęgę a mi już jeden w przeszłości potrafił zaszkodzić. Co do samych ziemniaków to "najzdrowsze" są jaskrawe jak np. bataty, ale cena jednak już całkiem inna.


W każdym razie coś trzeba jeść a jeżeli ludzie się nie trują np. alkoholem/fajkami albo produktami na które źle reagują to jest już połowa sukcesu

myoniwy

@ataxbras Co ciekawe pomidory, papryka, ziemniaki i wspomniana psianka należą do jednej rodziny psiankowatych.

ataxbras

@nobodys Wszystko jest trucizną, to kwestia dawki. Faktem jednak jest, że obróbka cieplna ziemniaków wzmaga syntezę solaniny w skórce i tuż pod nią. Bo ta trucizna to ochrona przed szkodnikami. Jeśli bulwa doznaje urazu, to reaguje stymulacją produkcji solaniny. Bulwa nie ma jak odróżnić typu urazu, reaguje jedynie na sygnały cytokinowe wyzwalane na skutek nekrozy komórek. Stąd, najbardziej toksogennym sposobem postępowania z ziemniakami jest pieczenie ich ze skórką :D.

I fakt, bataty/pataty mają solaniny mniej.


Właściwie truje nas wszystko, jeśli dostarczone jest w nadmiarze - mechanizmy są różne, ale gra o przetrwanie to ciągłe balansowanie na linie

ataxbras

@myoniwy Zgadza się. Co jeszcze ciekawsze, to to co zjadamy należy w większości do kilku rodzin roślin (kapusta, gorczyca, kalafior, brokuły - to wszystko kapustowate dla przykładu).

nobodys

@ataxbras Niestety tak jest i warto mieć trochę świadomości co nas podtruwa, heh


Istnieje np. takie raczysko jak zaawansowane produkty glikacji białek i pieczone ziemniaki to pikuś w porównaniu do np. smażonego, pieczonego, a nawet gotowanego mięsa


Tak więc, warto się trzymać jakichś w miarę zdrowych proporcji

ataxbras

@nobodys Ach tak, reakcja Maillarda. Na szczęście tutaj nie mam jakoś uczuleń. Choć dioksyny to nic fajnego.

bejonse

Piekarnik nadal perfekt czysty. 5 * Masterkuka utrzymuję

ErwinoRommelo

@bejonse az sie blyszczy, jak na sali operacyjnej

rain

@nobodys no i namówił - dziś na obiad wjadą na pełnej ziemniaczki. Polecasz jakieś dodatki?

nobodys

@rain Maślanka XD A wersja premium sadzone jajko i maślanka

Zaloguj się aby komentować