#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto #gotowanie #burger
@Zielonypomidor cebulka musi być, wyglądają extra!
@Zielonypomidor a gdzie przepis na buły?
Żarłbym.
@Astro We wcześniejszym wpisie był ale proszę:
"Przepis od @KanalKulinarny:
90g gotowanych, przetartych przez sitko ziemniaków (najlepsze będą z dużą ilością skrobii)
150ml mleka
25g brązowego cukru
60g masła
7g suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 jajko + 1 do smarowania
402 g mąki
Do mąki wrzucić sól, wymieszać.
Mleko podgrzać to letniej temperatury, dodać cukier, drożdże, ziemniaki, jajko, masło.
Dodać wszystko do mąki i wyrabiać przez 5 minut.
Uformować kulkę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Ciasto podzielić na bułki, każdą część spłaszczyć, zawinąć do środka, obrócić, kulać, spłaszczyć lekko od góry.
Bułki położyć na blaszce w papierem do pieczenia, zawinąć wszystko folią i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Odpalić piekarnik na 200 stopni (góra-dół).
Drugie jajko starannie rozbić trzepaczką, bułki posmarować i posypać sezamem.
Piec 15 minut lub chwilę dłużej, aż się ładnie zarumienią.
Polecam, bo świetne są!"
@Zielonypomidor finał w ustach
@Zielonypomidor
Wyglądają perfekt a nie jakieś potrujne bójne
@Dzban3Waza Pierwszy raz piekłem buły z tego przepisu, następnym razem zrobię jeszcze szersze i niższe.
@Zielonypomidor No i narobił smaka skubany.
@Zielonypomidor przypomnij mi się jutro koło 17 naszego czasu to podrzucę ci zajebisty przepis na bułki mleczne. Do burgerów są idealne. Prostsze niż brioszki, wychodzi dużo za jednym zamachem i pełne smaku
@Hi-cube Ok chętnie przetestuje. Thx
@Hi-cube to wrzuć tutaj
@Adonix ok jak będę w chacie to podrzucę przepis z fotkami
@Hi-cube Hi miałem się przypomnieć.
@Zielonypomidor siemanko. Sorki za opóźnienie. Najpierw w robocie długo a potem jeszcze obowiązki. Chciałem znaleźć stary telefon bo jakimś cudem nie mam backupu zdjęć z niego w chmurze i straciłem jakieś 30 min na poszukiwania dodatkowo
Więc póki co sam przepis, niestety bez fotek z gotowym wyrobem.
Wołam dodatkowo @Adonix
@Zielonypomidor @Adonix a tutaj okładka książki która gorąco polecam jako zawodowy (były xD) kucharz. Żadnego pierdzielenia, przepisy co do grama + temperatury składników podane. Często omawiana technika i na co uważać podczas poszczególnych wypieków + rysunki quasi techniczne jak trzymać łapska podczas pracy nad ciastem.
@Hi-cube Dzięki wielkie. To już wiem jaką książkę kupić.
@Hi-cube dzięki
Zaloguj się aby komentować