Bułki upieczone wczoraj według nowego super przepisu. Dziś finał.
#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto #gotowanie #burger
d5309431-baa0-4f0d-888f-a76489d04abd
Shade

@Zielonypomidor cebulka musi być, wyglądają extra!

Astro

@Zielonypomidor a gdzie przepis na buły?

Żarłbym.

Zielonypomidor

@Astro We wcześniejszym wpisie był ale proszę:


"Przepis od @KanalKulinarny:


90g gotowanych, przetartych przez sitko ziemniaków (najlepsze będą z dużą ilością skrobii)

150ml mleka

25g brązowego cukru

60g masła

7g suchych drożdży

1,5 łyżeczki soli

1 jajko + 1 do smarowania

402 g mąki

<br />

Do mąki wrzucić sól, wymieszać.

Mleko podgrzać to letniej temperatury, dodać cukier, drożdże, ziemniaki, jajko, masło.

Dodać wszystko do mąki i wyrabiać przez 5 minut.

Uformować kulkę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Ciasto podzielić na bułki, każdą część spłaszczyć, zawinąć do środka, obrócić, kulać, spłaszczyć lekko od góry.

Bułki położyć na blaszce w papierem do pieczenia, zawinąć wszystko folią i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Odpalić piekarnik na 200 stopni (góra-dół).

Drugie jajko starannie rozbić trzepaczką, bułki posmarować i posypać sezamem.

Piec 15 minut lub chwilę dłużej, aż się ładnie zarumienią.


Polecam, bo świetne są!"

Michumi

@Zielonypomidor finał w ustach

Dzban3Waza

Wyglądają perfekt a nie jakieś potrujne bójne

Zielonypomidor

@Dzban3Waza Pierwszy raz piekłem buły z tego przepisu, następnym razem zrobię jeszcze szersze i niższe.

BlueTony

@Zielonypomidor No i narobił smaka skubany.

Hi-cube

@Zielonypomidor przypomnij mi się jutro koło 17 naszego czasu to podrzucę ci zajebisty przepis na bułki mleczne. Do burgerów są idealne. Prostsze niż brioszki, wychodzi dużo za jednym zamachem i pełne smaku niestety fotki mam na starym telefonie

Zielonypomidor

@Hi-cube Ok chętnie przetestuje. Thx

Adonix

@Hi-cube to wrzuć tutaj

Hi-cube

@Adonix ok jak będę w chacie to podrzucę przepis z fotkami

Zielonypomidor

@Hi-cube Hi miałem się przypomnieć.

Hi-cube

@Zielonypomidor siemanko. Sorki za opóźnienie. Najpierw w robocie długo a potem jeszcze obowiązki. Chciałem znaleźć stary telefon bo jakimś cudem nie mam backupu zdjęć z niego w chmurze i straciłem jakieś 30 min na poszukiwania dodatkowo przynajmniej teraz wiem że muszę go obowiązkowo znaleźć

Więc póki co sam przepis, niestety bez fotek z gotowym wyrobem.

Wołam dodatkowo @Adonix

05047153-8be1-4de7-9040-097a9086e64a
a634bdae-ea98-4cd1-ad1d-19cf46f25bf0
69fd4200-722d-43b9-ba8e-9068b7183fb8
Hi-cube

@Zielonypomidor @Adonix a tutaj okładka książki która gorąco polecam jako zawodowy (były xD) kucharz. Żadnego pierdzielenia, przepisy co do grama + temperatury składników podane. Często omawiana technika i na co uważać podczas poszczególnych wypieków + rysunki quasi techniczne jak trzymać łapska podczas pracy nad ciastem.

ad0c10a7-a0b1-49a7-9639-f1d09c6c3fb6
Zielonypomidor

@Hi-cube Dzięki wielkie. To już wiem jaką książkę kupić.

Zaloguj się aby komentować