Miałam już wcześniej coś skrobnąć, ale noże w takim użyciu, że nie było kiedy się zebrać ze wszystkim xD
Ale jak już sobie potłam, to mogę się podzielić wrażeniami
To po kolei:
Samura harakiri - aktualnie mój najulubieńszy w całej kuchni. Ostry (w żadnym nie poprawiałam fabrycznego ostrzenia), długość ostrza wystarczająca do takiego codziennego krojenia - mięso, warzywa, czasem bułkę, jak nie mam nic innego pod ręką. Dobrze leży w ręce i jest leciutki. Dla mnie kwestia estetyki okładzin jest drugorzędna, więc takie o czarne zwykłe są spoko
Samura golf - tutaj ryłam z nazwy, baba co se golfa kupiła xD ale tak poza nazwą nóż na poważnie. Ten też leciutki, też dobrze leży w ręce, perforowaną rękojeść da się dobrze domyć, chociaż trochę się bałam, czy syf będzie z tych piłeczek wyskakiwać dobrze, ale jest nieźle, estetyka nie wpływa ani na higienę ani na wygodę, więc mi pasuje.
Pikutki Böker - wzięłam dwa, na zdjęciu poglądowo jeden, ale oba śliczne są! I pikutkowate, tu się niczego więcej nie da powiedzieć.
Wrzuciłam porównanie z victorinoxem, bo mam jednego i dużych różnic nie ma, więc na jedno wychodzi.
Aaaaa, jakby ktoś pytał - u mnie drobne łapy, ale mój chłop ma porządne grabie i jemu też noże pasują.
#noze #kuchenneszpeje #recenzja
Edyp: jakby ktoś szukał, to jest sklep z tymi nożami
Samura harakiri
Super nazwa
@splash545 tak
@moll zawsze do usług :) pikutki są już (chyba) w nowych kolorach.
I widać że masz twardą wodę :) te noże są ze stali węglowej więc mogą się pojawiać rdzawe plamki jak nie będziesz wycierała po każdym umyciu (i jest to naturalne zachowanie dla stali węglowej).
Ps oczywiście nie dotyczy pikutki :)
@Astro wiem wiem, spokojnie
@moll z plastikowymi rączkami?
No way. Noże może i dobre (nie znam się) ale wyglądają jak z Pepco :D
@cebulaZrosolu a co masz do plastikowych rączek? XD
Mi tam obojętnie, byle ostre i kroiło
@moll no po prostu mi się nie podobają :D
Nic wielkiego :p
@cebulaZrosolu Zawsze kroję cebulę nożem z plastikową rączką zlowieszczysmiech.mp3
@cebulaZrosolu ok
Troszkę się ciebie boję po przeczytaniu tego wpisu
@kopytakonia dlaczego?
Pikutek skurwol - człowiek się uczy szacunku do niego jak wjedzie nim na pół centymetra w kciuk nie wkładając w to praktycznie w ogóle siły.
@wonsz mam jeszcze takiego pełnowymiarowego, takim to dłoń byś odrabał xD
Samura harakiri - aktualnie mój najulubieńszy w całej kuchni. Ostry (w żadnym nie poprawiałam fabrycznego ostrzenia), długość ostrza wystarczająca do takiego codziennego krojenia - mięso, warzywa, czasem bułkę, jak nie mam nic innego pod ręką. Dobrze leży w ręce i jest leciutki. Dla mnie kwestia estetyki okładzin jest drugorzędna, więc takie o czarne zwykłe są spoko
@moll @Astro Jak ja ich kurwa nienawidzę. Kupiłem cały zestaw, 6 sztuk, 370 złotych chyba, ostre jak skurwysyn, wygodne, no super. Szkoda że miękkie jaki pedofil w domu starców XD
Ciągle do ostrzenia, non stop i na okrągło. Ja lubię moje noże ostre w chuj, ja je nawet lubię ostrzyć, mam kamienie wodne, kładę laptopa, puszczam film i mam romantyczny wieczór z nożami. Ale no kurwa ileż można XD
@Rozpierpapierduchacz
https://ostry-sklep.pl/samura-harakiri-zestaw-5-nozy-kuchennych-59hrc te? sam mam ten zestaw od kwietnia 21. uzywam w zasadzie 2, santoku i mikrusa, ale ostrze raz na 3-5 miesiecy. musakiem zawsze przed przejade i sa ostre jak brzytwa. nie wiem, jakim cudem tak czesto musisz ostrzyc w sumie te dosc trwarda stal...
od pol roku mam rowniez Tojiro Basic Santoku na VG-10 i juz wiem, ze tego to bede ostrzyc chyba raz w roku ;D
@Rozpierpapierduchacz to co Ty nimi tniesz?.xD
Z drugiej strony aż tak długo swoich nie mam...
@ciri0x5a pokaż tego Santoku do ostrzenia raz w roku
@ciri0x5a te dokładnie. Nie wiem, może bardziej wymagający jestem, ale te 3 miesiące to już POWINIENEM je naostrzyć, a po 5 to już mnie chuj zaczyna trafiać XD. Cebula się rozjeżdża, mięso zaczyna się chujowo ciąć, no wkurwia po prostu. Tnie. Ale wkruwia.
od pol roku mam rowniez Tojiro Basic Santoku na VG-10 i juz wiem, ze tego to bede ostrzyc chyba raz w roku ;D
I tu właśnie żałuję że kupiłem zestaw swoich zamiast jednego Tojiro. Błędy zostały popełnione XD
@ciri0x5a całkiem spoko cena za taki zestaw. Ja mam może kupione w ikei 13 lat temu i może chciałbym jakieś fajniejsze ale po co skoro Ikea się sprawdza, co wywalę je do kosza? 😉
@moll https://allegro.pl/oferta/noz-japonski-tojiro-basic-vg-10-noz-santoku-16-5-cm-15825484660 - mam od maja choc bodajze od innego sprzedawcy, za krotko by oceniac ale wydaje sie porzadnym kawalkiem stali
@ColonelWalterKurtz 13 lat temu to ja pikutkiem kapuste kroilem ;D jesli cos jest dobre, to nie ma co wymieniac. sam zestawu bym teraz nie kupil, nakiri to moze pare razy w roku uzywam, w 95% przypadkow dzierze santoku, lubie ksztalt i ulozenie w dloni. noze trzeba tez lubic i o nie dbac. tak czy inaczej, jedno bardzo dobre ostrze w kuchni wystarcza.
@ciri0x5a dziękuję!
@Rozpierpapierduchacz no ale kolego! Kupiłeś zestaw noży za 370 zł i jakiej stali Ty się tam spodziewasz? D2? :)
A na poważnie to nikt jeszcze na szybka ustrate ostrości nie narzekał w tych nożach.
Druga sprawa. Jeśli szybko tracą ostrość to może być kilka przyczyn nie wynikających z samego noża.
Może to być za mały kąt ostrza wtedy ostrość leci od samego patrzenia.
Możesz robić „drut” i wtedy ładnie się ostrzą ale po pierwszym użyciu tracą ostrość.
Ciężko powiedzieć bez noża w ręku.
do czego ten maluch?
do krojenia ogórasa? (´・ᴗ・ ` )
a co do noży, to każdy kto dotyka nie swoich noży prosi się o odcięcie ręki
w prawdziwych kuchniach nie ma litości ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽
@VonTrupka i pomidorkuf!
Szczoteczki do zębów, pióra i noża się nie pożycza?.xD
@moll mam kilka tipów od znajomych co robili w garkuchniach
każdy ma swój zestaw noży, część z nich zawsze noszą przy sobie
i nie ma pardonu jak ktoś "pożycza" sobie czyjś nóż
w szczególności gdy jeden kosztuje kilka stów
@VonTrupka no to tak
@moll To już masz noże do krojenia mięska. Już nie ma wymówek.
Coś z mięska bym zjadł albo rybkę.
@Mr.Mars w garze robi się zupa
btw kolejnego przepisu
czym doprawiasz surówę z czerwonej kapełsty poza olejem, solą i pieprzem?
coś mi dzisiaj szwankuje wszystko, w tym również zmysł powonienia i nie wiem co by wybrać aby nie gryzło w dziąsła
druga rzecz bo tak mnie naszło, jest w tym blogerze możliwość dodania reakcji i komentarzy w przepisach?
czy za sekcję komentarzy robi hlejto?
@VonTrupka coś kwaśnego by się przydało... Jakiś ocet albo sok z cytryny?
Nie mogę tego uruchomić. Teoretycznie sekcję komentarzy mam włączoną, ale to nie działa...
@moll o, dokładnie tego mi brakowało
Szefowa to się zna na rzeczy ( ͡ʘ ͜ʖ ͡ʘ)
uuu, szkoda, interakcje bywają przydatne w pozycjonowanku
@VonTrupka wiem, ale słabo to jakoś działa... teoretycznie to powinno działać
@moll teoretycznie to nasz świat nie powinien istnieć, a jednak nie dość że się kręci to jeszcze wszystko na głowie
przypominam o tym jaki specjalista ... położył łapy na twoich nożach (´・ᴗ・ ` )
@VonTrupka specjalista specjalistą, ale co to daje, jak mam w bloggerze zaznaczone, a to nie działa? W plikach tam nie pogrzebię xD
Paczaj - powinno działać!
@VonTrupka już mój scpec sprawdził! Blogger w 2019 roku wyłączył funkcję komentarzy xD nie da się!
@moll to jest ten znak, że już niebawem bloger dołączy do killedbygoogle.com xD
ps. miałem zaproponować czeknięcie czy działają pod innym szablonem (´・‸・ ` )
Edyp: tej, czekaj
nigdzie nie znalazłem informacji żeby gogiel wyłączył komentarze
co więcej info o tym co i jak jest w helpie blogera ( ͠° ͟ʖ ͡°)
@VonTrupka ale ja mam to ustawione zgodnie z tym poradnikiem i to nie działa. Od ponad roku xD
@moll no to chrzanić
rób tak żeby komentarze kierować do wpisu na hlejto xD
@VonTrupka no właśnie chrzanię xD
Mam takiego golfa ale od Fiskarsa - mój ulubiony 😍
Niech się kroi!
@AndrzejZupa i wzajemnie!
@moll jakiś czas temu kupiłem noże Nirosta i są ok plus osełka diamentowa
Zaloguj się aby komentować