1 Filety oczyść i przepłucz.
2 Wrzuć do wrzątku aż mięso będzie dookoła białe. Sparzyć ją kilka sekund i wyjąć. Wrząca woda zetnie białko i zamknie soki ewnątrz. Przy odrobinie szczęście zewnętrzne ości wyjdą na wierzch i łatwiej będzie je wyjąć.
3 Posolić, popieprzyć, najlepiej pieprzem cytrynowym.
4 Skropić cytryną i położyć na rybę plasterki masła.
5 Zapakuj w folię, brytfannę albo patelnię. Obłóżmasłem i skrop cytryną.
6 Wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut 200-220 stopni.
7 Piecz w 180 ℃ aż mięso zmięknie, W brytfannie albo aluminium to jakieś 20 minut maks.
#gotowanie ie #jedzenie enie #ryby #omega3 #ilenaoko
@kowcio11 przepis fajny, grafika przepisu fajna, ale autor tam chyba potrzebuje edytora : P
od "przepis jest banany" po leżącą interpunkcję i czasem składnię
@UmytaPacha Postaram się pamiętać, dzięki
@kowcio11 a nie wiedziałam nawet że to twoje xd
jak widzę plusy to lubię je docenić
@kowcio11 po co najpierw ten wrzątek? Nie lepiej od razu piec? Przy cytrynowym łososiu fajnie jest go przez moment marynować w cytrynie
@monke Wrzątek ma na celu zamknąć mięso, gorąca woda będzie lepiej przewodzić temperaturę niż nagrzany piekarnik ,efekt będzie lepszy. Możliwe że nie dużo i to nie ma sensu ale tak mnie nauczyli
Zapakuj w patelnie. Ustaw na 220 i piecz w 180.
Zaloguj się aby komentować