https://www.tasteatlas.com/best-rated-soups-in-the-world
#żurek #polska #kuchnia
@Kronos tyle że żurek to nie takie polskie danie, szczególnie że nazywamy je nazwą mającą niemieckie pochodzenie
@Rudolf Dokładnie. I Poland już nie taka stronk. Podobnie schabowy e panierce. Też wywodzi się od Niemca.
@alicja_po_zlej_stronie_lustra Nie od Niemca tylko Austriaka, do tego ci Austriacy w domu mówili po włosku
@alicja_po_zlej_stronie_lustra czy my mamy tak naprawdę "swoją" kuchnie? Co nie czytam to się okazuję że komuś coś podebraliśmy i przerobiliśmy na nasze.
@Rudolf @alicja_po_zlej_stronie_lustra żur jest typowo polską potrawą. No chyba że Śląsk faktycznie uznajemy jako Niemców
@Qtafonix wszystko się wywodzi skądś więc po prostu uznajemy za polskie wszystko co szczególnie wrosło w polską kulturę - czyli schabowy, bigos, żurek, golabki, pierogi... a że na Litwie mają to samo to co to szkodzi
@Qtafonix ciężko żebyśmy mieli oryginalne dania skoro Polska była krajem wielonarodowym. Była tu mieszanina kultur i wybierano z każdej kultury to co najlepsze. Z resztą takie zgapianie znajdziesz też w innych krajach Europy i to nie tyczy się tylko nas.
@Legitymacja-Szkolna kuchnia amerykańska
@Qtafonix bo masz tak myśleć. Komuniści od dekad próbują nam wmawiać ze jesteśmy bezwartościowi a dziś to kontynuują "elity" europejskie. Także róbmy swoje nie słuchając opinii z okólnika
@Michumi mi nikt nic nie nie mówi i nie każe myśleć, po prostu znam historie pierogów i schabowego xD dzięki za odpowiedź na moje pytanie
@Qtafonix to nie męcz się pisaniem tutaj tylko zerknij do wiki
@Michumi a które to "elity" europejskie nam wmawiają że jesteśmy bezwartościowi? Tym mnie akurat zaciekawiłeś.
@Qtafonix te które posiadają stacje telewizyjne, portale internetowe i wydawnictwa prasowe
Ataki na pograniczników jako antyludzkie bestie ("push back" to fraza klucz) przez lewactwo, check
Polska jako pośmiewisko na tle innych krajów Nato ,check - wojna na Ukrainie obnażyła wszystko.
Polska zbrojeniówka do dupy - check, świat wyraża inną opinię po rozpoczęciu walk z użyciem polskiego sprzętu.
To działa - wystarczy zapytać dowolnego soyboya a wszystko powyższe powtórzy
@Kronos btw żurek u mnie w regionie jest gęsty i zawiesisty, z biała kiełbasą i jajkiem. Podawany z ziemniakami gniecionymi polanymi tłuszczem i skwarkami. A u kolegi w żurku wszystko w zupie, podobnie jak w krupniku
@Kronos czy jest gdzies opisana metodologia uzyta w tym konkursie? Glosowali zwykli ludzie, czy to opinia jakiegos wyselekcjonowanego jury?
@Mielonkazdzika nie ale chyba użytkownicy sobie głosują. Generalnie te wszystkie ranking z Instagrama są chuja warte. Wklejam tutaj screen gdzie kuchnia USA > Francja albo turecka > Francja xD jako zawodowego kucharza jak i zajawkowicza śmieszą mnie te rankingi i zachwycanie się polska kuchnia ale o gustach się nie dyskutuje
@Mielonkazdzika Methodology
The methodology of TasteAtlas is seemingly simple. Visitors vote, and we tally the votes and publish the rankings.
Our key mechanism is a system we developed that differentiates genuine from invalid votes. We track the visitor's behavior on our web, we track all his ratings, and depending on whether the system recognizes him as a real visitor or as a nationalist or a bot, his votes are recognized or ignored. You can't visit TasteAtlas, slap fives and fours on Italian cheeses, ones and twos on French, and expect your votes to count. You can't come to TasteAtlas, give a few ratings, and expect your votes to be valid.
@Clark_Griswold daj nam o szlachetny zawodowcu zajawkowiczu kilka inspiracji, czym się POWINNIŚMY zachwycać by nie narazić się na śmieszność w twych oczach. BTW wkleiłeś ranking, gdzie kuchnia USA nie ">" od pozostałych ale "=" a od tureckiej to nawet "<"
@Clark_Griswold a co jest niby takiego cudownego w kuchni francuskiej? No poza ciastem francuskim
@Felonious_Gru nie no, mają super rzeczy
Ale nie tylko France dobrze gotują
@Michumi no teraz czuję sięny po tylu przykładach xD
@Clark_Griswold widocznie słabo znasz polską kuchnie zawodowy kucharzu
@Clark_Griswold Ja pracuję w międzynarodowej korporacji i mam wielu gości zza granicy, sam też często jeżdżę po świecie. Z tego co widziałem i rozmawiem to polska kuchnia jest bardzo ceniona a żurkiem wielu się zachwyca - sam go proponuję gdy ktoś chce spróbować czegoś regionalnego.
@Kronos nie wątpię że tak nie jest, sam słyszałem od ludzi zza granicy dobre rzeczy o naszej kuchni. Ja też lubię żurek, lubię pierogi ruskie ale biorąc pod uwagę całokształt to osobiście uważam że są lepsze zupy, pierogi potrawy kuchnie niz polska.
@inspektom @Felonious_Gru @Michumi uswiadomiliscie mi że zabrzmiałem jak "a moja córka studiuje prawo" i sam mam z siebie bekę xD
Kwestia gustu jak pisałem wyżej. Żyjemy w zajebistych czasach gdzie każdy może wybrać co mu odpowiada i nie odczuwam potrzeby żeby kogoś przekonywać do czegoś.
@Michumi wiadomo że ramen lepszy od rosołu
Pozdrawiam serdecznie
@Clark_Griswold niestety zaraz niedziela wieczur
Dobrego
@Kronos też mam takie same wrażenia. Głównie dunczycy niemcy i anglicy. Jedyne co ci ostatni nie potrafili przełknąć to flaki
Ale i tak jeden taki mój znajomy dunczyk im to zaserwował podstępem, mówiąc 'traditional polish cuisine'. Dopiero jak jedli to powiedział że flaki i odstawili
Generalnie ZAWSZE dunole co przyjeżdżali chcieli 'schabowy with kapusta and potatoes, żurek and vodka'
Dobre ludzie to byli
Jakby nie patrzeć czy w pełni polskie czy podwalone od innych to sama zupa jest dość specyficzna, niektórzy tak fascynują się kuchnią wschodu a dobrego żurku nawet nie zjedli, a szkoda bo mimo że mamy jakiś kompleks że my to nie umiemy i jesteśmy gorsi to prawda jest inna.
@Kronos cała ta strona i jej rankingi są chuja warte, sprawdźcie sobie ich ranking kuchni gdzie np. amerykańska jest na 8 miejscu a wietnamska 20 czy gruzińska 26
Zaloguj się aby komentować