Miałem taki w piekarni obok mnie we Wrocławiu zanim ją zlikwidowano
@Oczk ja myślałam że one są wszędzie- dolnośląskie here
@Oczk @dajciespokoj Jasne że są wszędzie, nad morzem też. Od budek, wiejskich sklepów przez piekarnie po największe markety. Na grubym i cienkim cieście, z taką zaprawą jak wyżej lub z solidnie doprawioną pieprzem cebulką. Do wyboru do koloru. Ten na zdjęciu to co najwyżej średniak.
@dajciespokoj przyznam, że jeszcze kilka lat temu cholernie ciężko było mi znaleźć cebularza poza lubelskim. Dobrze wiedzieć, że już się to zmieniło
@Pan_Waclaw A no i czekałem aż trafi się purysta od jakości, i się doczekałem xD
@Oczk Bo to wygląda jak gówno z jakiś lokalnych sklepików. Jak ktoś mieszka w Lublinie to pewnie zna piekarnie Orlowskich i tam są dopiero dobre cebularze
@monox12 japierdole, bo to jest z lokalnego sklepiku XD Będę teraz codziennie zapierdalał 30km do jedynej prawdziwej piekarni, powtarzam prawdziwej gdzie robią PRAWDZIWE cebularze XD Chcę zjeść bułkę z cebulą, makiem i serem i się cholernie cieszę, że ją dostanę wszędzie, ale przyjdzie jeden z drugim i się przypierdoli że jem gówno
@Oczk Nie jestem żadnym purystą. Po prostu pierdolisz głupoty i szczycisz się bułką z cebulą jakby to było jakieś wykwintne kunsztowne danie regionalne dla wtajemniczonych.
@Pan_Waclaw Nigdzie nie napisałem że to jest coś niezwykłego, przestań dopowiadać sobie jakieś urojenia do tego co napisałem. Nie wiedziałem, że można dostać cebularza poza lubelskim, bo kilka lat temu to nie było jeszcze takie oczywiste i tyle, napisałem to nawet w komentarzu. O co się przypierdalasz i czemu mi zarzucasz pierdolenie głupot?
@Pan_Waclaw @Oczk Czy wy się posprzeczaliście o bułkę? xD Ja pierdole xD
Swoją drogą. Dawno nie jadłem takiego dzika. Chyba sobie samemu zrobię, bo tu nie ma dobrej piekarni... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@PanHeniek niestety, wkurwiłem się srogo i mnie poniosło. Jakby czarnolisto działało to bym zablokował i tyle Xd Chłop ma bułkę i się nią chwali, ale komuś i tak to przeszkadza. Wykop vibes
A swoją drogą sam też kiedyś robiłem, wiadomo że były smaczniejsze, ale jednak ilość czasu poświęconego na przygotowanie jest warta więcej niż 2,30zł, a smak nie jest aż tyle lepszy
@Oczk xDDD
A swoją drogą sam też kiedyś robiłem, wiadomo że były smaczniejsze, ale jednak ilość czasu poświęconego na przygotowanie jest warta więcej niż 2,30zł, a smak nie jest aż tyle lepszy
Dobra, to mnie dość skutecznie zniechęciło
@Oczk to ser jest? Nie jadłem tego nigdy. Podkarpackie i Małopolskie here
@JakTamCoTam tak, dodatek nie przez wszystkich uznawany, coś jak pizza na ananasie
@PanHeniek Przecież ja się nie sprzeczam i nie denerwuje. Równie dobrze typek zaraz wypali że na tę lubelszczyznę (no offence) dowieźli im wynalazek zwany kebabem a jakaś babcia nasmażyła badbojowych chrustów i będzie się pieklił jak mu ktoś powie, że cała Polska to zna i też je. Tyle sensu ma ten wpis.
Po prostu pierdolisz głupoty i szczycisz się bułką z cebulą
Przecież ja się nie sprzeczam
@Pan_Waclaw to po co się wypowiadasz?
@Oczk spróbowałbym, brzmi smacznie
@JakTamCoTam jeżeli prawdą jest że taki ogólnodostępny, to spróbowałbym na Twoim miejscu w jakiejś Stokrotce poszukać. Polecam, dla mnie nie brzmiało zachęcająco ale szybko się zakochałem po wyprowadzce na wschód
@JakTamCoTam A jak nigdzie nie znjadziesz, a Ciebie @PanHeniek jak jednak najdzie ochota zrobić, to polecam skorzystać z przepisu naszego hejtokolegi @MG78 https://roadtripbus.pl/cebularz/
Sam wszystkie wypiekane rzeczy robiłem na bazie jego przepisów i bardzo polecam!
@Oczk Bo mam do tego prawo. Meliskę sobie zaparz przy okazji 'purysto'...
@dywagacja ja jestem daleki od dyskryminowania jakiejkolwiek wersji jedzenia, skąd by nie pochodziła. Nawet chyba wiem o jakiej dyskusji mówisz i też o niej myślałem - że hurr oryginialny cebularz ma być zrobiony z takiej i takiej mąki, cebula ma być pocięta na kwadraty o boku 21mm, nie masz prawa dodać niczego poza cebulo i makiem!
A prawda jest taka, że często "tradycyjne" przepisy są tylko i wyłącznie oficjalne, a normalni ludzie przyrządzający to danie od lat nawet nie mają pojęcia, jak powinno to wyglądać żeby było tradycyjnie XD Dla mnie ważna jest idea i główne składniki, cała reszta zależy już od upodobań jedzącego
@Oczk
Japierdole, bo to jest z lokalnego sklepiku XD Będę teraz codziennie zapierdalał 30km do jedynej prawdziwej piekarni, powtarzam prawdziwej gdzie robią PRAWDZIWE cebularze XD Chcę zjeść bułkę z cebulą, makiem i serem i się cholernie cieszę, że ją dostanę wszędzie, ale przyjdzie jeden z drugim i się przypierdoli że jem gówno
No to wspominaj, że kupiłeś gównocebularza, który jest wszędzie, nie tylko na Lubelszczyźnie xD. Wspomniałem tylko o piekarni gdzie naprawdę dobre mają cebularze dla tych którzy MIESZKAJĄ W LUBLINIE, a nie w Piaskach. Kiedyś za dzieciaka była piekarnia niedaleko mojego bloku która miała imo najlepsze cebularze, bo były chrupiące i duże oraz miała dobrze upieczoną cebulkę z makiem
@monox12 nie, nie wspomniałeś tylko o pierkarni, tylko się zesrałeś że wygląda jak gówno, gdzie od początku wyraźnie napisałem, że coś takiego jest do dostania w każdym sklepie gdziekolwiek na lubelszczyźnie. Nie mówię już o doczytaniu "sprostowania" w komentarzu, ale nawet głównego posta nie doczytałeś, serio?
@Kabaczek taki ze zdjęcia dokładnie tak, najpierw przyjeżdża rozrzutnik obornika, ale zamiast gnojem jest wyładowany gorącym serem, potem przejeżdża kombajn cebularzowy i zbiera.
Oryginalne certyfikowane z prawdziwej piekarni są ścinane ręcznie srebrnymi sierpami przez małe dzieci
@Oczk kurła smak lat młodzeńczych, aż żal że w mazowieckim znaleźć ten specjał to jak wyruszyć z wykrywaczem metalu na złoty ciopong
@fitoplankton też właśnie nigdy w mazowieckim nie widziałem i naprawdę mnie zaskakuje przekonanie, że są dostępne wszędzie
@Pan_Waclaw to na zdjeciu to nie jest w ogole cebularz... od tego trzeba zaczac.. to jakas bula z serem i cebula, a nie cebularz.
@siRcatcha To jest cebularz. Takie kombinacje z serem też są normalką tylko w zachodniej Polsce to jest już 'zapiekanka'... norma tysięcy budek na dworcach lub małych sklepów, gdzie jak ktoś przesadzi z ciastem a cebuli ma wystarczyć na resztę wypieków, to się coś dodaje...
https://streetfoodpolska.pl/cebularz-na-wypasie-i-inne-przysmaki-lublin-regionalnie/
@Pan_Waclaw no nie wiem, w zachodniej Polsce to sa cebulaki, a nie cebularze. Moze zacznijmy od poczatku, jestem ortodoksyjnym lubelakiem. W mojej rodzinie do czterech pokolen wstecz nie wystepuje osoba nie urodzona w Lublinie.
To nie jest cebularz
Zaloguj się aby komentować