#365chlebowgazelki
@GazelkaFarelka Te twoje chlebki to same wołają "zjedz mnie"
@GazelkaFarelka czyli trzymać dłużej w koszyku
@lexico Zależy co kto lubi. Jak ktoś lubi dużo drobnych, ale regularnych dziurek, to tak. Generalnie to taki chleb z regularnym miąszem jest bardziej poprawny a ponadnormatywne dziury są uznawane za wadę. Ja jednak lubię dziury fantazyjne
@GazelkaFarelka piękne...ja zainspirowany robię już tydzień swój pierwszy zakwas. Nie wiem czy coś z tego wyjdzie. Jak na razie dostałem opinie, że wygląda dziwnie
@madhouze czemu nie w słoiku? Po drugie lepiej z mąki razowej.
@GazelkaFarelka miałem dobre chęci, ale zakwas wybierał się na spacer.
To, że mąkę żytnią dostałem uważam za wielki sukces
Myślisz, że będzie coś z tego?
@madhouze Wywalasz nadmiar codziennie i dokarmiasz, to nie będzie uciekał. Ja mam w słoiczku 80g zakwasu, codziennie rano (jak nie piekę chleba) wywalam 40g i dokarmiam 20g wody i 20g mąki. Tyle wystarczy, bo większość przepisów na ciasto żytnie wymaga robienia rozczynu z malutkich ilości zakwasu.
Mąkę może zamówić przez internet? Na tym zdjęciu w słoiczku albo świeżo wymieszany, albo nie ma bąbelków. Możesz normalnie zakręcać słoik zakrętką, fermentacja to proces beztlenowy. Generalnie robi się zakwas z mąki razowej, bo tam są części ziarna, na których siedzą naturalne dzikie drożdże i bakterie, skąd mogą rozpocząć budowę swojej cywilizacji. Biała mąka jest z tych części ziarna oczyszczona, dlatego też gorzej na niej coś wyhodować.
Zaloguj się aby komentować