Zdecydowanie im dłuższa fermentacja w misce, a krótsza w koszyku, tym większe dodatkowe losowe nieregularne dziury. Tu jest zauważalna różnica. Dzisiaj było długo w misce. Zmniejszyłam też bochenek o 10% bo tyle nam gdzieś zostaje. Hydratacja bez zmian, 75%.
#365chlebowgazelki
9b576c5c-c110-4ba1-9e12-67453ad734fc
adcecc76-916b-4826-bb3f-17661ab8dcf9
Mr.Mars

@GazelkaFarelka Te twoje chlebki to same wołają "zjedz mnie"

lexico

@GazelkaFarelka czyli trzymać dłużej w koszyku

GazelkaFarelka

@lexico Zależy co kto lubi. Jak ktoś lubi dużo drobnych, ale regularnych dziurek, to tak. Generalnie to taki chleb z regularnym miąszem jest bardziej poprawny a ponadnormatywne dziury są uznawane za wadę. Ja jednak lubię dziury fantazyjne

madhouze

@GazelkaFarelka piękne...ja zainspirowany robię już tydzień swój pierwszy zakwas. Nie wiem czy coś z tego wyjdzie. Jak na razie dostałem opinie, że wygląda dziwnie

7d51caf9-d7e7-4508-85cf-0c54dfd0520d
GazelkaFarelka

@madhouze czemu nie w słoiku? Po drugie lepiej z mąki razowej.

madhouze

@GazelkaFarelka miałem dobre chęci, ale zakwas wybierał się na spacer.

To, że mąkę żytnią dostałem uważam za wielki sukces

Myślisz, że będzie coś z tego?

ac5a0a8d-9b07-4624-abac-2f4597fab0b0
GazelkaFarelka

@madhouze Wywalasz nadmiar codziennie i dokarmiasz, to nie będzie uciekał. Ja mam w słoiczku 80g zakwasu, codziennie rano (jak nie piekę chleba) wywalam 40g i dokarmiam 20g wody i 20g mąki. Tyle wystarczy, bo większość przepisów na ciasto żytnie wymaga robienia rozczynu z malutkich ilości zakwasu.


Mąkę może zamówić przez internet? Na tym zdjęciu w słoiczku albo świeżo wymieszany, albo nie ma bąbelków. Możesz normalnie zakręcać słoik zakrętką, fermentacja to proces beztlenowy. Generalnie robi się zakwas z mąki razowej, bo tam są części ziarna, na których siedzą naturalne dzikie drożdże i bakterie, skąd mogą rozpocząć budowę swojej cywilizacji. Biała mąka jest z tych części ziarna oczyszczona, dlatego też gorzej na niej coś wyhodować.

Zaloguj się aby komentować